Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis.

Što je alergijski rinitis?

Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po simptomima kao što su začepljen nos, svrbež, kihanje te curenje nosa.

Posljednjih godina u cijelome svijetu bilježimo porast broja osoba oboljelih od ove neugodne bolesti. Procjenjuje se da čak 10-20 % ukupnog stanovništva ima alergijski rinitis, što je čini jednom od najčešćih kroničnih respiratornih bolesti u svijetu. Prema istraživanjima, prosječna prevalencija alergijskog rinitisa u Europi i Sjevernoj Americi iznosi oko 25 %.

Liječenje alergijskog rinitisa

Danas postoji veliki broj lijekova za liječenje alergijskog rinitisa, kao što su antihistaminici, intranazalni kortikosteroidi, antikolinergici i antileukotrieni, čija dugotrajna primjena može dovesti do štetnih učinaka.

Posljednjih je godina nekoliko studija pokazalo da probiotici mogu djelovati kao imunomodulatori, potičući obranu domaćina te regulirajući imunosni odgovor u dišnom sustavu. Nadalje, je zabilježeno  da neke vrste bakterijskog roda Lactobacillus imaju snažan imunomodulacijski  učinak kod respiratornih bolesti. Dokazano je da bakterijski soj Lactobacillus plantarum može potaknuti imunosni odgovor domaćina te na taj način suzbiti upalne procese.

Crtice iz znanosti – novi pogled na liječenje alergijskog rinitisa

Cilj nedavno provedene studije objavljenje u znanstvenom časopisu Frontiers in Nutrition bio je istražiti može li probiotički soj Lactobacillus plantarum poslužiti pomoć u liječenju alergijskog rinitisa.

Ukupno je 47 odraslih sudionika, dobi 18 do 60 godina, s višegodišnjim alergijskim rinitisom bilo uključeno u studiju. Svi sudionici primali su 1,5 g probiotičke mješavine (5,0 × 1010 CFU dnevno) tijekom četiri tjedna. Ispitivana probiotička mješavina sastojala se od bakterijskog soja Lactobacillus plantarum liofiliziranog maltodekstrinom, prah brusnice, eritritrol, izomaltulozu i vitamin C.

Sudionici su na početku i na kraju studije ispunili upitnike o prisutnosti nazalnih simptoma (engl. Total nasal symptom score, TNSS), nenazalnih simptoma (engl. Total non-nasal symptom score, TNNSS) te upitnik procjene kontrole rinitisa (engl. Rhinitis control assessment test, RCAT). Također su određene razine specifičnog IgE antitijela za pojedine alergene, kao i ukupnih citokina.

Rezultati upitnika pokazali su značajno smanjenje TNSS i TNNSS vrijednosti dok je rezultat RCAT upitnika značajno povećan, u usporedbi s početnom vrijednošću. Simptomi curenja nosa, svrbeža, kihanja i suzenja u svakom su upitniku pokazali promjene, dok je razina IgE antitijela bila smanjena.

Znanstvenici su zaključili kako probiotički soj Lactobacillus plantarum može biti od značajne koristi za ublažavanje simptoma alergijskog rinitisa. Međutim, naglašavaju potrebu za provođenjem novih studije u kojima bi sudjelovao veći broj ispitanika te usporedili učinci probiotičkih bakterija mjereni u više vremenskih točki.

Literatura:

Han H, Chen G, Zhang B, Zhang X, He J, Du W, Li MD. Probiotic Lactobacillus plantarum GUANKE effectively alleviates allergic rhinitis symptoms by modulating functions of various cytokines and chemokines. Front Nutr. 2024 Jan 15;10:1291100. doi: 10.3389/fnut.2023.1291100. PMID: 38288067; PMCID: PMC10822906.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Probiotici

Probiotici – saveznici zdravlja. Što su, kako djeluju i zašto su važni?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU posljednjih nekoliko godina probiotici su postali neizostavan dio razgovora o zdravlju probavnog sustava, imunitetu i općem blagostanju. Probiotici su živi mikroorganizmi, najčešće bakterije i kvasci, koji u odgovarajućim količinama mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje domaćina. Najpoznatije probiotičke bakterije pripadaju rodovima Lactobacillus i Bifidobacterium, dok se kvasci poput Saccharomyces boulardii također koriste u probiotičkim […]

Crijevna mikrobiota

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNovija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Lakoprobavljiva hrana

Bolovi u trbuhu

Proizvodi

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

FODMAP hrana

Izmjene zatvora i proljeva i nezdrava prehrana

Laktobacili

Probiotici i rak vrata maternice

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteAnaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]