Znanstveni dokazi o sigurnosti paleo-dijete

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Paleolitska prehrana ili prehrana spiljskog čovjeka je povratak hrani koju su ljudi jeli prije pojave civilizacije, zemljoradnje i tehnologije. Ljudska prehrana tijekom kamenog doba sastojala se velikim dijelom od mesa, masnoća i biljne hrane, uz ograničen udio ugljikohidrata.

Paleolitska prehrana ili prehrana spiljskog čovjeka je povratak hrani koju su ljudi jeli prije pojave civilizacije, zemljoradnje i tehnologije. Ljudska prehrana tijekom kamenog doba sastojala se velikim dijelom od mesa, masnoća i biljne hrane, uz ograničen udio ugljikohidrata. U današnje doba počeli su se pojavljivati moderni pristalice paleolitske prehrane koji oponašaju životni stil lovca – sakupljača iz kamenog doba. U nekim slučajevima, moderni “paleosi” stvarno usvajaju takav životni stil, te love svoju hranu u prirodnom okolišu.

Prehrana siromašna ugljikohidratima i bogata mastima, poznata i kao LCHF-prehrana (low carbohydrate – high fat) – u koju se ubraja i popularna paleo-dijeta, poprilično je kontroverzna među stručnjacima. Dok neki ističu njezin potencijal u poboljšanju metabolizma glukoze i smanjenju tjelesne mase, drugi upozoravaju na neistraženost potencijalnih rizika ovakvog načina prehrane.

Stoga je skupina australskih istraživača odlučila ispitati učinak 8-tjedne LCHF-prehrane na dvjema skupinama pretilih miševa, a svoja su opažanja objavili u časopisu Nutrition and Diabetes. Energetski unos eksperimentalne skupine životinja potjecao je 60 % od masti i 20 % od ugljikohidrata, dok je kontrolna skupina laboratorijskih životinja imala uobičajenu ishranu.

Rezultati su pokazali da je LCHF-prehrana, iako je imala učinak na smanjenje razine triglicerida u krvi, utjecala na povećanje tjelesne mase i udjela tjelesne masti, kao i na povećanje razine glukoze u krvi. Učinak na povećanje mase β-stanica gušterače, koje luče inzulin, i na poboljšanje njihove sekrecijske funkcije nije primijećen. Nadalje, pretili miševi eksperimentalne skupine povećali su tjelesnu masu za 15 %, a ovaj porast kod ljudi bi bio ekvivalentan povećanju mase sa 100 kg na 115 kg u dva mjeseca.

Autori su stoga pozvali na oprez prilikom usvajanja navika popularnih načina prehrane, čije koristi uglavnom nisu potvrđene znanstvenim istraživanjima. Pretilim osobama preporučili su mediteransku prehranu budući da su njene koristi dokazane u brojnim analizama i studijama. 

Potpuno isključivanje mlijeka i mliječnih proizvoda iz prehrane dovodi u pitanje unos kalcija, te bi uz takvu prehranu trebalo osigurati dodatke kalcija. Žitarice, kao osnova pravilne prehrane prijeko su potrebne ljudskom organizmu kako bi podmirio potrebe za ugljikohidratima. Smanjujući unos ugljikohidrata i povisujući unos proteina, postoji rizik ulaska u proces ketoze u kojem tijelo sagorijeva masnoće kao gorivo. Prekomjernim unosom proteina organizam ulazi u rizik pojave povišenih vrijednosti amonijaka u cirkulaciji koji može imati i toksične posljedice na tijelo.

S druge strane, neki aspekti paleolitske prehrane mogu imati i povoljan utjecaj na zdravlje. Razumljivo je da su osobe koje se bave tjelesnom aktivnošću i unose mnogo voća i povrća te male količine zasićenih masti u prednosti. Upitno je vrijede li prednosti ovakve prehrane i u starijoj dobi, budući da su u tadašnje doba samo rijetki doživljavali starost.

Istražujući evoluciju, postaje jasno da okoliš u kojem živimo određuje našu prehranu, a ona mijenja našu prirodu i izglede za opstanak. Drugim riječima, ako ne živimo kao lovci-sakupljači ne bismo se tako trebali niti hraniti.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Prehrana

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Namirnice

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Prehrana

Prištevi – što još mogu probati?

Post

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Prehrana

Bolovi u trbuhu

Prehrana

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]