Koliko je post dobar za naše zdravlje?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Prije nekoliko godina znanstvenici su uspjeli produljiti životni vijek crvu C. elegans, vinskoj mušici D. melongaster i štakorima za gotovo 50 % isključivo uz pomoć restrikcije kalorija. Naravno, ta su istraživanja ulila nadu da bi se na isti način mogao produljiti i životni vijek ljudi. Međutim, do danas navedeni rezultati nisu reproducirani na dugovječnim primatima zbog čega je entuzijazam brzo splasnuo.

Prije nekoliko godina znanstvenici su uspjeli produljiti životni vijek crvu C. elegans, vinskoj mušici D. melongaster i štakorima za gotovo 50 % isključivo uz pomoć restrikcije kalorija. Naravno, ta su istraživanja ulila nadu da bi se na isti način mogao produljiti i životni vijek ljudi. Međutim, do danas navedeni rezultati nisu reproducirani na dugovječnim primatima zbog čega je entuzijazam brzo splasnuo. Novo istraživanje udruženih austrijskih i njemačkih znanstvenika pokazalo je kako post ne samo da neće produljiti životni vijek kod ljudi, već može ostaviti negativne posljedice za zdravlje.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Experimental Medicine istraživalo je utjecaj kalorijske restrikcije na hematopoetske matične stanice koje su odgovorne za nastanak crvenih i bijelih krvnih stanica. Kao i kod svih drugih stanica u tijelu, za matične stanice također vrijedi pravilo po kojem funkcionalnost stanice opada sa svakim staničnim dijeljenjem. Drugim riječima, i krvotvorne matične stanice vremenom stare.  Iz tog razloga navedene matične stanice ostaju uspavane odnosno u stanju mirovanja, a u određenim stadijima životnog ciklusa ili nakon primjerice velikog gubitka krvi se aktiviraju za proizvodnju većih količina krvnih stanica.

Dijeta usporava starenje matičnih stanica

U istraživanju su se proučavale matične stanice miševa tijekom 30%-tne restrikcije kalorija. Istraživanje je pokazalo kako smanjeni unos hrane, unatoč stresu kojeg izaziva restrikcija hrane, nije pobudio matične stanice te su one ostale u stanju mirovanja bez obzira na vremensku duljinu posta. Pa tako, tijekom restrikcijske dijete, stanice nisu starile, već su zadržale svoju funkcionalnost čak godinu dana nakon provedene dijete.

Posljedica kalorijske restrikcije je oslabljeni imunitet

Međutim, dugoročno gledano, ovakva restrikcija kalorija ima veliku manu. Imunološki sustav miševa bio je izrazito oslabljen. Iako dijeta nije imala značajan učinak na ukupan broj krvnih stanica, proizvodnja limfocita, potrebnih za obranu, smanjena je za čak 75 posto. Posljedica toga je velika podložnost bakterijskim infekcijama.

Nažalost, postimo li u nadi da ćemo živjeti dulje za sada je promašena misija jer iako će gladovanje spriječiti starenje naših matičnih stanica, istovremeno će doći do slabljenja našeg imuniteta i do mogućih ozbiljnih posljedica u stvarnom životu. Toj tvrdnji ide u prilog i činjenica da je kod sepse viša stopa preživljenja upravo kod osoba koje imaju normalan indeks tjelesne mase, u usporedbi s osobama koje su pothranjene.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Dijeta

Što je „low FODMAP“ dijeta i kada se preporučuje?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute FODMAP je akronim za fermentabilne oligosaharide, disaharide i monosaharide te poliole. Jednostavnijim rječnikom, FODMAP je veliki razred različitih vrsta ugljikohidrata koji se sastoje od kraćih lanaca šećera koji se ne mogu u potpunosti apsorbirati u tankom crijevu. Uobičajenom prehranom unesemo između 15 i 30 g fermentabilnih ugljikohidrata svakog dana. Fermentabilni oligosaharidi su fruktooligosaharidi, inulin te […]

Dijeta

Kvalitetnim snom do željene tjelesne mase

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Želite li izgubiti više masnog tkiva? Zaboravite na čarobne napitke za ‘sagorijevanje kalorija’ te popularne rigorozne dijete i za početak si osigurajte 8 sati kvalitetnog sna i na taj način lakše ostvarite cilja.

Šećer u krvi

Smokve – najslađe ljetno voće

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Smokve povoljno djeluju na zdravlje cijelog organizma, uključujući očuvanje zdravlja probavnog sustava, srca i krvnih žila te pomažu u regulaciji razine šećera u krvi.

Dijeta

Smršavila sam 20 kg unazad godinu i pol – je li to zabrinjavajuće?

Dijeta

Mogu li ovi nalazi upućivati na poremećaj crijeva?

Zdrava prehrana

Stigmatizirane namirnice – trebamo li ih izbjegavati?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute U posljednjem desetljeću brojne namirnice nosile su teško breme nepoželjnih, pa čak i otrovnih namirnica. Tako su jaja, sol, punomasno mlijeko i mliječni proizvodi samo neke od namirnica koje se preporučivalo u potpunosti eliminirati iz prehrane.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Ljekarništvo

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]