Anti – aging prehrana

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Adekvatna količina svakog minerala, elementa u tragovima i elektrolita u prehrani je potrebna u svrhu održanja zdravlja. I nedostaci i prekomjeran unos uzrokuju promjene u tjelesnim funkcijama.

Piše:Dr.sc. Darija Vranešić Bender

Ljudi su od pamtivjeka u potrazi za eliksirom mladosti. U današnje doba, živimo sve duže, a želimo se osjećati i izgledati sve bolje. Stoga ne čudi što se “anti aging” razvio gotovo do razmjera znanstvene discipline, a na Zapadu niču «anti aging» instituti, razvijaju se posebne terapije, tretmani, suplementi, programi prehrane i tjelovježbe. Sve to kako bi izgledali bolje, ljepše, zdravije i izbjegli vidljive znakove starenja – najvećih izdajica moderne anti – age generacije.

Hrana za ‘swing generaciju’ – anti-aging proizvodi
Zemlje zapadnog svijeta suočene su sa značajnim porastom populacije osoba starije dobi, a očekuje se da će udio gerijatrijske populacije i dalje rasti. Primjerice, u Hrvatskoj udio osoba starijih od 65 godina iznosi 17 %. Očekivani životni vijek za žene je 79 godina, a za muškarce 72,5 godina. Prehrambena inudstrija u razvijenim zemljama brzo je prepoznala novu tržišnu nišu i sve više razvija posebnu kategoriju funkcionalne hrane koja cilja na osobe starije dobi. Naime, tržište hrane za tzv. swing generaciju poraslo je za 96 % od 2000. do 2005. godine. Populacija swing generacije je ona s 65 i više godina, a to im je ime nadjenuto zbog glazbe koja se slušala u vrijeme njihovog djetinjstva. 

Sastojci koji su posebno popularni u ovome segmentu su probiotici, omega-3 masne kiseline, antioksidansi, soja i koenzim Q10. Sastojci su to koji imaju povoljno djelovanje na probavni i imunološki sustav te ometaju upalne i degenerativne procese u organizmu. Danas je na tržištu sve više funkcionalnih proizvoda obogaćenih upravo tim nutrijentima, primjerice masti i ulja obogaćuju se omega-3 masnim kiselinama, brojni napitci obogaćeni su antioksidansima, a koenzim Q10, osim što je uvriježeni sastojak u anti-aging kozmetici sve je prisutniji u prehrambenim proizvodima poput mlijeka i jogurta.

Manje kalorija – dulji život?
Neovisno o razvoju modernih funkcionalnih proizvoda namijenjenih populaciji vitalnih starijih osoba, provode se brojna istraživanja koja nastoje rasvijetliti vezu prehrane i starenja.  Najviše znanstvenih dokaza ide u prilog teoriji o smanjenom unosu kalorija što može imati pozitivan učinak na više različitih vrsta tkiva koja zajedno utječu na produženje životnog vijeka. Istraživaja provedena na životinjama pokazala su da sniženje energetskog unosa usporava proces starenja i produljuje životni vijek. Smanjenje energetskog unosa u ljudi uzrokuje slične adaptacijske metaboličke procese koji se opažaju na pokusnim životinjama (miševima, majmunima), smanjuju se metabolički, hormonski, upalni rizični čimbenici za nastanak dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, a moguće i malignih bolesti. Ipak, na pitanje može li ograničenje unosa kalorija produljiti životni vijek ili produljiti očekivano trajanje života u osoba normalne tjelesne mase, za sada se ne može odgovoriti. Ipak, umjerenost u jelu i piću u poodmakloj životnoj dobi zasigurno je dobar ulog u zdravlje i dug život.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?