Omega 3 masne kiseline – čuvarica srca

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Prema zadnjim znanstvenim spoznajama, konzumacija omega-3 masnih kiselina preporuča se pacijenatima sa poznatom koronarnom bolesti srca.

Američko udruženje kardiologa (American Heart Association -AHA), prema zadnjim znanstvenim spoznajama, preporuča konzumaciju omega-3 masnih kiselina za sekundarnu prevenciju kardiovaskularnih događaja kod pacijenata sa poznatom koronarnom bolesti srca. Preporuka je 1 gr/dan mješavine DHA (dokosaheksaenska kiseline) i EPA (eikosapentaenska kiseline).

Idealan izvor ovih kiselina je riblje ulje, a prihvatljiva alternativna je riblje ulje u tekućem obliku ili u obliku kapsula. Ovo je po prvi put da AHA preporučuje prehrambenu namirnicu u prevenciji koronarne bolesti (angina pektoris, infarkt srca). Alfa-linolenska kiselina je biljni oblik omega-3 masnih kiselina, ali je mnogo slabiji izvor DHA i EPA od ribljeg ulja.

  • Standarni koncentrat ribljeg ulja u kapsuliranom obliku sadrži 120 mg DHA i 180 mg EPA po 1 gramu kapsule.
  • Stoga su 1-2 kapsule dnevno ribljeg ulja (sadrže 300 mg -600 mg EPA +DHA) potrebne u primarnoj prevenciji koronarne bolesti.
  • 3-4 kapsule dnevno ribljeg ulja (900-1200 mg DHA+EPA) su potrebne u sekundarnoj prevenciji koronarne bolesti srca
  • U svrhu sniženja razine triglicerida potrebne su 5-7 kapsula ribljeg ulja 2 puta dnevno (3000-4200 mg EPA+DHA).
  • Omega-3 masne kiseline mogu se uzeti u bilo koje doba dana, odjednom sve kapsule ili podjeljeno u više doza, bez straha od interakcije sa drugim lijekovima.
  • U tipičnoj dozi od 3-4 grama EPA+DHA snižavaju razinu triglecerida u krvi za 30-50%.

Većina pacijenata sa poznatom i dijagnosticiranom koronarnom bolesti u svrhu sekunadarne prevencije mora uzimati oko 1 gram EPA+DHA, a to često samom konzumacijom ribe koja je bogata ovim masnim kiselinama nije uistinu lako i provodivo u svakodevnom životu. Potrebe u svrhu sniženja razine triglicerida su još 3-4 puta veće, stoga su kapsulirani oblici ribljeg ulja odlična alternativa i siguran dnevni izvor DHA+EPA!!!

Terapija: MAXI OMEGA-3 kapsule

  •  kapsule dnevno kod primarne prevencije koronarne bolesti srca,
  • 4 kapsule dnevno kod sekundarne prevencije koronarne bolesti srca,
  • 10-14 kapsula dnevno kod hipertrigliceridemije.

Literatura: Mayo Clin Proc. 2008;83(3):324-332

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Omega 3 masne kiseline Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Srce Depositphotos_10351537_L

Koronarna arterijska bolest – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSvjetski dan srca obilježava se svake godine 29. rujna s ciljem podizanja svijesti o kardiovaskularnim bolestima. To je globalni događaj koji okuplja pojedince, liječnike, medicinske sestre i zajednice diljem svijeta u provođenju preventivnih strategija putem edukacija, različitih događanja i kampanja kojima se informira javnost o kardiovaskularnim bolestima, rizičnim čimbenicima i važnosti prevencije. Aktivnosti tijekom Svjetskog […]

Srce

Je li nalaz ultrazvuka srca uredan unatoč blagim promjenama zalistaka?

Kardiovaskularna dobrobit

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Srce

Trebam objašnjenje EKG nalaza i mišljenje o mogućem značaju

Srce

Koenzim Q10 – jesmo li ga zaboravili?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKoenzim Q10 (CoQ10) je prirodni antioksidans koji tijelo proizvodi i koristi na staničnoj razini za podršku rastu, energiji i održavanju stanica. Ova tvar, nalik vitaminima, prisutna je u svim tkivima, a najviše se nalazi u srcu, jetri, bubrezima i gušterači. Prvi put otkriven 1957. godine, CoQ10 je od tada prepoznat kao ključan spoj za funkcioniranje […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]