Dugotrajne i raznolike zdravstvene tegobe

Lijepi pozdrav!
S obzirom da mi se sad teško ikome obratiti s punim povjerenjem postavljam pitanje ovdje.
Unazad 8 godina moj imunitet ne radi kako treba. Svjesna sam uzročnika od kojih je teška emocionalna trauma iz djetinjstva tj. život u grču od rođenja do 20 godine kada sam to dovela u red. Liječili su me godinama jakim antiepilepticima i antidepresivima i tada je i imunitet pao. Godinama sam šaku tbl pila. Epilepsiju nemam nakraju, nikada nije ni potvrđena od strane liječnika. EEG blago dizritmičan godinama, nakon covida i na više mjesta na glavi. Gubitci svijesti su stali čim sam se psihički sredila. Pokušavam zadnje dvije godine raditi na tome da se krećem, kuham zdravo, ne pijem sokove, samo vodu, ne jedem puno slatkog. Kretanje kiksa kad ja zbog što čega završim na odmaraju ili bolnici. I onda opet ispočetka. Unazad zadnje 3 godine ne koristim više nikakve lijekove osim za alergijsku astmu. Spiromax i nasonex, koje sam u trudnoći ove godine prestala koristiti radi kortikosteroida. Trudnoću sam izgubila u 24tt te završila u sepsi u 5. mj. ove godine. Nekidan sam opet dobila kontracepciju radi PCOS-a. Egzarbacije astme imam 1 godišnje kada je nužno bolničko liječenje. Covid i sve ostalo me skrpa dosta, također i cjepivo od covida. Svaki drugi mjesec sam na antibiotiku ili je upala grla streptokokna, ili u zadnje vrijeme od lani kad sam radi covida u bolnici ležala upala sinusa (povišen FeNo test sinusa) . Počele su i upale uha koje nikad nisam do prošle godine imala. Zadnjih 5 godina sam imala 4 virusne upale pluća gdje su opet bili antibiotici. Dakle puno kortikosteroida, antiepileptika, antibiotika i pomalo mi je dosta. Sad zadnje što je bilo i traje i dalje (u poboljšanju je) sinusi i kašalj već 3 tjedna. Prestala sam pušiti prije dva tjedna, a to je samo pokazatelj koliko mi je stalo do mene. Želim živjeti, mlada sam. Inhaliram se, pijem čajeve, ispirem obavezno svaki dan sinuse fiziološkom inače opet kašalj. I bez pretjerivanja da sam otišla liječniku opet bi dobila ant. Dakle svaki drugi mjesec antibiotik, suprug svemu svjedoči i vidi da sam banana, ali više jednostavno neznam kome se obratiti. Trebala sam krajnike izvaditi, propustila sam termin radi covida pa njegovog oporavka… Obrađivala sam se lani kod gastroenterologa radi povraćanja koje je trajalo mjesec dana svako jutro i naglog gubitka 15 kg par mj prije početka povraćanja. Obavljene su krvne pretrage i stolica(kalij mi je od tada nizak i uvijek iznova padne kad se th. podigne, ostalo bo) , ostalo je gastroskopija i kolonoskopija koju nisam obavila radi trudnoće te mi je rečeno ako su se simptomi povukli ne moram ići, povraćanje je stalo i kg stoje sada. Osjećam se umorno, na promjene vremena me noge strašno sjeku…čak sam i stopalo slomila doslovno zakorakom ove godine,a nikad ništa do sad nisam lomila. Imam povremene bolove u gležnjevima, koljenima, i u zglobu šake, kralježnicu mi suprug ne smije ni dodirnu to boli stalno. Uz sve što sam nabrojala uzimala sam imunobiane, imunosal te trenutno uzimam plivit d3 kapi. Svjesna sam da krajnike moram riješiti i to planiram u proljeće. Jednostavno život je takav da si nemogu uz posao natovariti i česta bolovanja tj. dugotrajna BO,zadnje dvije godine osim radi trudnoće i covida nisam ni koristila BO. Moram li se ja zabrinuti da su me te silne tablete dovele do organizma od žene od 65 umjesto 24 godine. Moram li se pomiriti s tim da ću ostatak života provest na antibioticima i imate li ikakav savjet jer ja neznam od kud da krenem više i čim da probam. Nadam se da me nećete ludom smatrati kao neki jer ako išta psihički sam itekako ojačala i sve ovo do sada mi samo pokazuje koliko sam jaka. Ali fizički se baš loše osjećam. Zadnji nalazi krvi (05.10.) Leuk 10.1 H, Limfociti 4.10 H, (zbog kašlja?) eozinofilni granulociti 0.80 H, – II- 7.6 H, Aptv 24 L, urin: leuk, proteini +, ostalo bo. Na bilo kakvom savjetu sam do groba zahvalna, jer više stvarno neznam od kud krenuti.
Hvala puno!

28.10.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Vrlo ste iscrpno iznijeli sve vaše tegobe i anamnezu. Budući da ste koristili brojne terapije koje utječu na mikrobiotu i status vitamina D, iznimno je važno prehranu i primjenu dodataka prehrani usmjeriti na obogaćivanje mikrobioma i optimiranje statusa vitamina D, kao i drugih mikronutrijenata. Suplementi koje koristite su dobar izbor, doza vitamina D može biti i do 2.000 IJ dnevno. Prehranu bi bilo optimalno uskladiti s mediteranskim modelom, koji karakterizira upotreba maslinovoga ulja kao osnovnog izvora masnoće, konzumacija svježeg voća, povrća, i cjelovitih žitarica, umjerena konzumacija ribe i bijelog mesa te nizak unos crvenog mesa i procesiranih namirnica, zbog čega je brojna istraživanja povezuju s dugovječnošću.

  1. Mješovit sastav vitamina, fitokemikalija i antioksidansa, prisutnih u cjelovitim žitaricama, voću i povrću ima korisne učinke na razinu glukoze u krvi, smanjenje razine triglicerida i snižavanje kolesterola, a blagotvorno djeluje i na sastav mikrobiote.  Poželjno je unijeti barem tri porcije povrća i dvije porcije voća dnevno, a obroke upotpunite integralnim žitaricama.
  2. Neka orašasti plodovi i maslinovo ulje postanu vaš glavni izvor masti. Oni su bogati nezasićenim masnim kiselinama i antioksidansima koji smanjuju štetan utjecaj slobodnih radikala u našem tijelu.
  3. Uključite u svoju prehranu umjerenu konzumaciju ribe, peradi, fermentiranih mliječnih proizvoda i jaja.
  4. Kako biste ograničili unos zasićenih masti, kolesterola, natrija, jednostavnih šećera, planirajte konzumaciju crvenog mesa na mjesečnoj razini.
  5. Nemojte zaboraviti na najbolju saveznicu pravilnoj prehrani – redovitu tjelesnu aktivnost, barem 60 minuta dnevno!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Bol

Spinalni tumori – 6. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Liječenje. Liječenje tumora kralježnične moždine je poprilično različito kod svakog bolesnika. Ono ovisi o vrsti tumora, lokalizaciji tumora, brzini rasta tumora, simptomima i cjelokupnom zdravlju bolesnika. Također i cilj liječenja može biti različit, tj. od izlječenja do kontrole simptoma bolesti ili kontrole rasta samog tumora. Bitno je dobro informirati bolesnika prije početka liječenja i to […]

Probiotici

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Rodnica

Cervikalni brisevi i terapija – molim savjet!

Bol

Osteoporoza

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Osteoporoza je najčešća metabolička bolest razvijenog svijeta koju karakterizira smanjenje koštane mase i poremećena mikroarhitektura kostiju, s posljedičnom krhkosti i povećanim rizikom za prijelome. Osteoporoza uglavnom zahvaća žene, rjeđe muškarce, a vrlo rijetko djecu. U praksi razlikujemo primarnu od sekundarne osteoporoze. Primarna osteoporoza se javlja zbog ubrzanog gubitka koštane mase kod žena nakon menopauze i […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Ako imam Chronovu bolest smijem li konzumirati ove namirnice?

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]

Nutricionizam

Upućuju li ovi nalazi na inzulinsku rezistenciju?

Nutricionizam

Prehrana za sniženje krvnog tlaka i bolje zdravlje bubrega i srca

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Unatoč stalnim naporima da se poboljša liječenje hipertenzije i smanje njezini štetni ishodi farmakološkim strategijama, kronična bubrežna bolest povezana s hipertenzijom i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti rastu. Srčana bolest je glavni uzrok smrti kod osoba s kroničnom bubrežnom bolešću. Stručnjaci preporučuju da voće i povrće budu temeljni dio liječenja osoba s povišenim krvnim tlakom. Prehrana […]

Nutricionizam

Paleo dijeta – je li zaista bez rizika?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Paleolitička prehrana je moderna interpretacija prehrane koju su ljudi konzumirali tijekom paleolitičkog ili “starijeg kamenog doba”. Ovo razdoblje, prije otprilike 2,5 milijuna godina, bilo je značajno zbog anatomskih i fizioloških promjena koje su se događale kod ljudi dok su se prilagođavali klimatskim promjenama, naučili kuhati meso koristeći vatru i počeli koristiti kamene alate za bolji […]