Celulit

Imam problema sa celulitom. Kako ga se mogu riješiti?

30.12.2019

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Celulit je vrlo česta pojava na tijelu žene, a karakterizira ga izgled narančine kože na zahvaćenim mjestima, najčešće na trbuhu, stražnjici, bokovima, natkoljenicama i koljenima. Medicinska struka ovo stanje definira kao lokaliziran metabolički poremećaj potkožnog tkiva koji uzrokuje promjenu oblika tijela, pojavom nepravilnosti na koži poput udubljenja i izbočenja. Pobliže, celulit predstavlja nakupinu masnog tkiva koje je uslijed degenerativnih procesa izgubilo svoju funkciju pa u vezivnom tkivu koje ga okružuje dolazi do nakupljanja otpadnih tvari, stvrdnjavanja te stvaranja forme koja se vizualno manifestira kao narančina kora.

Važnost prehrane

Važnost prehrane u cilju postizanja bolje tjelesne figure, ne može se zanemariti, stoga isto vrijedi i za celulit. Prije svega, organizmu je potrebno osigurati dovoljno tekućine (barem 2 litre dnevno) kako bi se pospješila izmjena tvari, a samim time i uklanjane toksina. Pri tome se prvenstveno preporučuje obična voda i biljni čajevi, od kojih treba istaknuti one za poticanje cirkulacije i detoksikaciju organizma, a to su čaj od koprive, peteljki trešanja i preslice. Procesirane i slane namirnice poželjno je izbaciti iz jelovnika, a integralne žitarice, voće i povrće postaviti kao temelj svakodnevne prehrane. Kao glavni izvor proteina preporuča se konzumirati ribu i u nešto manjoj mjeri krto meso.

Kako bi se pospješilo uklanjanje štetnih, otpadnih tvari iz organizma preporučljivo je povećati unos namirnica bogatih vitaminom C (obojeno voće i povrće, prirodni voćni sokovi), kalijem (banane, marelice, breskve, naranče, grah, integralne žitarice, orašasti plodovi) i na taj način pobijediti celulit iznutra. Dodatno, poželjno je povećati unos artičoka, kupusa, šparoga i ananasa jer djeluju kao prirodni diuretici pomažući izlučivanje suvišne tekućine, a samim time pomažu i detoksikaciju organizma. Jednostavnije, recept za borbu protiv celulita je jedna tipična mediteranska kuhinja koja ne samo da prevenira nastanak celulita, već čini dobro i čitavom organizmu.

Nepoželjne namirnice su  prvenstveno junk food, bijelo brašno, slatkiši, životinjske masti, kava, alkohol, gazirani napitci, crveno meso, suhomesnati proizvodi te namirnice koje u znatnoj količini sadrže sol poput primjerice soljene ribe ili slane vrste sira s visokim udjelom masti. Naime, sol ima sposobnost zadržavanja vode što je i jedan od razloga nastanka celulita, zbog čega je dosoljavanje jela poželjno ograničiti. Iz istog razloga, na popisu nepoželjnih su i rafinirane namirnice koje osim bogatstva solju i natrijem, nerijetko sadrže i prekomjerne količine različitih aditiva.

Čest problem koji doprinosi gomilanju otpadnih tvari u organizmu, a samim time i nastanku celulita jest konstipacija. U cilju reguliranja stolice poželjno je uz hranu bogatu prehrambenim vlaknima (integralne žitarice, voće i povrće) u prehranu uvrstiti prirodne laksative poput suhih šljiva, pšeničnih klica, lanenih sjemenki i zobene kaše.

 

Saveznici u borbi protiv celulita

Moglo bi se reći da je domaće tržište preplavljeno mnoštvom pripravaka koji se manje-više uspješno bore protiv celulita, a svakim danom, posebice kako se približavamo ljetu, ponuda sve više raste. Kada krenete u potragu za najboljim pripravkom, možete birati između dvije skupine preparata, a to su dodaci prehrani u obliku tableta ili kapsula, koji se uzimaju oralno i kozmetički preparati u obliku krema ili gelova koji se nanose izravno na kožu.

Aktivne tvari u anticelulitnim pripravcima najčešće čine mješavine biološki aktivnih tvari porijeklom iz ljekovitog bilja, a gotovo svaki proizvod sadrži i kofein zbog diuretičkog djelovanja te esencijalna ulja. Preparati su osmišljeni tako da djeluju na dva mehanizma, odstranjivanje suvišne vode i smanjivanje potkožnog masnog tkiva. U tu svrhu se u anticelulitnim preparatima koriste tvari sa diuretičkim djelovanjem ili pak one koje potiču mikrocirkulaciju i termogenezu.

Izbor pojedinog preparata zahtijeva individualan pristup, ali treba imati na umu da ćete, bez obzira koji proizvod odabrali, uz dovoljno tjelesne aktivnosti  i pravilnu prehranu, brže doći do cilja.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Nutricionizam

Upućuju li ovi nalazi na inzulinsku rezistenciju?

Ljekarništvo

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Kardiološko pitanje

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]