Ritam prehrane

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

O utjecaju hrane na zdravlje napisano je puno, a o utjecaju hrane na bolesti još više. No glavna poteškoća ostaje u snalaženju, nerijetko kontradiktornostima ili velikim razlikama u tumačenjima.

O utjecaju hrane na zdravlje napisano je puno, a o utjecaju hrane na bolesti još više. No glavna poteškoća ostaje u snalaženju, nerijetko kontradiktornostima ili velikim razlikama u tumačenjima. U opticaju su stara napuštena tumačenja, novi pristupi, a najčešće parcijalna i iskrivljena objašnjenja ovisno o pridruženim ciljevima. Savjeti o mršavljenju, prehrani bolesnika, o liječenju hranom koliko god bili različiti imaju zajednički temeljno biokemijski pristup. Upravo u naglašenom biokemijskom pristupu kriju se uzroci i relativne i apsolutne neuspješnosti takvih nutricionističkih savjeta. One dijete, brze ili spore, koje se temelje na kemijskom sastavu namirnica toliko su neuspješne da obeshrabruju ljude koji pokušavaju mijenjati tjelesnu težinu. Različite kombinacije ugljikohidrata, bjelančevina, vitamina, masnoća prije će dovesti do oštećenja zdravlja nego do trajne korekcije tjelesne težine. Treba jednom jasno i konačno, pošteno ljudima priznati da je taj put nedovoljan i bez šansi za uspjeh…

Na pitanje o kvaliteti moderne prehrane gotovo redovito sugovornici su spremni na paušalne kritike u smislu „hrana je prije bila kvalitetnija“, “hranili smo se zdravije“. Zaboravlja se glad, hipovitaminoze, disproteinemije, neuhranjenosti koje su pred 50-ak godina bile vrlo česte. Danas više ne srećemo rahitičnu djecu, ne znam tko je od mojih kolega vidio skorbut, pothranjenost vidimo kao posljedicu poremećenog odnosa prema hrani, disproteinemije vidimo tek kao simptom neke druge bolesti itd.

Općenito,  dostupnost hrane je danas povećana, a time i problematika prehrane se promijenila: pretilost, dijabetes, hipertenzija, giht, hiperlipidemija pozne su posljedice dugogodišnje nepravilne prehrane i krajnje je vrijeme da se ljude pravovremeno  upozori na  opasnosti nepravilne prehrane.

Danas je poznato da se godinama prije kliničke manifestacije dijabetesa mogu registrirati poremećaji u krivulji lučenja inzulina i matabolizmu ugljikohidrata, pretilost se gradi kroz višegodišnji period, oscilacije krvnog pritiska mogu se registrirati desetljećima prije fiksirane hipertenzije… Sve to može se javiti i kod ljudi koji su motivirani i brinu se o svome zdravlju jer su stručnjaci popustljivi, jer su proizvođači hrane gramzivi i žele se bogatiti na račun zdravlja. Sasvim je jasno ako je profit  vrhunski cilj industrije prehrambenih proizvoda da je onda ugroženo zdravlje modernog čovjeka. Primjer za to je beskrupulozna primjena kemijskih sredstava u proizvodnji hrane kojima nije uloga bolja kvaliteta, nego osiguranje visokih prinosa i produženje trajnosti namirnice. Ne čudi stoga što su bakterije koje opstanu u tim uvjetima posebno opasne i po zdravlje pa i po život ljudi (E. colli). Kako je nakon „kravljeg ludila“ prisilno promijenjena tehnologija proizvodnje mesa, za očekivati je da će smrt ovih ljudi biti dovoljan poticaj promjeni tehnologije i u proizvodnji povrća. Pa ipak mora se reći da je povećana ponuda možebitna prednost moderne prehrane. No velik je problem što je izbor zdravih namirnica težak, jer su nerijetko informacije o namirnicama, frizirane, ili nepotpune ili netočne.

Aspekti nepravilne prehrane

Treba odmah naglasiti da je pogrešan izbor namirnica tek jedan aspekt nepravilne prehrane. Najčešća nepravilnost prehrane modernog čovjeka je nepravilan ritam prehrane. Od najranije dobi susrećemo se s nesnalaženjem u ritmu prehrane. Plus distrofija, tj. pastozne bebe s viškom kilograma sve se učestalije sreću, jer nerijetko (bake) se djeca hrane prečesto i kad su gladna i kad su žedna i po danu i po noći. Kod odraslih moderni način života ograničava znatno i vrijeme za pripremanje hrane i termine za hranjenje. Tri obroka dnevno kao biološki minimum sve rjeđe si možemo priuštiti ne iz materijalnih razloga nego organizacijski. Naše tijelo nije u mogućnosti racionalno programirati dnevne potrebe ako se ne hranimo minimalno tri puta dnevno. Hranimo li se jednom ili dva puta na dan organizam mora stvarati zalihe za uredno snabdijevanje vitalnih funkcija. To je direktan put u pretilost. Pretilosti znatno pridonosi „grickanje“ između obroka. I to „ grickanje“ nepravilnost je u ritmu prehrane koja prati modernog čovjeka. Prečesto unošenje hrane ima isto tako negativan učinak na sposobnost organizma da pravilno regulira potrebe i održava normalnu tjelesnu težinu. Pravilan ritam prehrane je onaj koji organizmu omogućuje potrebnu pripremu na hranjenje, što znači da je poželjno ritualno ponavljanje. Hranimo li se svakodnevno u isto vrijeme olakšavamo tijelu pripremu i povećavamo efikasnost i racionalnost hranjenja. Kako viditeovdje ne govorim o žderačima i pivopijama, već o svakodnevici koja svojim ritmom remeti pravilan ritam prehrane. Tu naročito želim naglasiti kako je redovito pražnjenje probave jednako važan dio pravilnog ritma prehrane, a što se često zaboravlja, čiji se značaj često podcjenjuje, a koji je kao vrlo važan element zdrave prehrane i od stručnjaka zapostavljen. I ovdje tempo modernog življenja  otežava održavanje pravilnog ritma jer su jutra kao doba dana kad je pražnjenje crijeva najlakše, često organizacijski pretrpana, a potiskivanje nagona  može dovesti do trajnog poremećaja. Iz sadržaja crijeva koji  ostaje duže od 24 sata, resorbiraju se tvari koje organizmu ne trebaju, koncentracija toksičnih nusprodukata raste i to uzrokuje lokanu upalu. Dugotrajni poremećaj ritma stolice uzrokuje šaroliku patologiju od kolitisa do divertikuloze.

Zaključno možemo reći, govoreći o ritmu prehrane, kako je pravilan ritam – redovito minimalno tri puta dnevno uzimanje hrane u ponavljanim razmacima te redovito barem jedno prežnjenje u 24 sata.

Nejednaki razmaci između obroka, hranjenje u za tijelo neočekivano vrijeme (kasni obroci), preskakanje obroka – nepravilnosti su prehrane sa štetnim utjecajem na zdravlje.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Mikcijska sinkopa

Mikcijska sinkopa

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSinkopa pri mokrenju je vrsta situacijske ili refleksne sinkope koja se javlja tijekom ili neposredno nakon mokrenja. Iako se smatra rijetkom, može imati ozbiljne posljedice poput padova ili traume glave. Predominantno pogađa muškarce, posebno noću ili u ranim jutarnjim satima, a uzrokovana je prolaznim smanjenjem moždanog protoka krvi zbog usporenja srčanog ritma i pada krvnog […]

Bolni poremećaj

Interkostalna neuralgija

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteBolni poremećaj koji nastaje zbog oštećenja ili iritacije interkostalnih živaca koji se protežu između rebara. Ovo se stanje manifestira kao oštra, probadajuća ili žareća bol duž stijenke prsnog koša i može biti uzrokovano različitim etiologijama, uključujući traumu, kirurške zahvate, infekcije i drugo. Ponekad uzrok ostaje nepoznat, a tada govorimo o idiopatskoj neuralgiji. Unatoč tome što […]

probava

Sunce i probava: utjecaj vitamina D na bolesti probavnog sustava

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVitamin D, poznat i kao “sunčev vitamin”, ima ključnu ulogu u metabolizmu kalcija i zdravlju kostiju, no u posljednjih desetak godina sve više se prepoznaje i njegov širi učinak na ljudski organizam, uključujući utjecaj na imunološki sustav i funkciju probavnog trakta. Ljeto, razdoblje godine u kojem se najviše izlažemo suncu, idealna je prilika za razmatranje […]

Pluća

Može li sjena veličine 6×3 mm na plućima, pronađena na RTG-u, biti posljedica udisanja dima tijekom gašenja požara prije tri tjedna?

Ergometrija

Možete mi objasniti nalaz ergometrije?

Putovanje

Proljev tijekom putovanja: prevencija i pomoć

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUvod Putnički proljev je česti zdravstveni problem tijekom putovanja u zemlje s drugačijim higijenskim standardima. Najčešći uzročnici su bakterije – posebno enterotoksigeni Escherichia coli (ETEC) – zatim virusi (npr. norovirus) i protozoe (npr. Giardia lamblia). Osnovne prehrambene i higijenske preporuke Pravilo “skuhaj, oguli ili zaboravi” – jedite samo termički obrađenu hranu i oguljeno voće koje […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]