Proso kao zvijezda 2023. godine

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2023. godinu Međunarodnom godinom prosa kako bi se povećala svijest o zdravstvenim prednostima ove drevne žitarice koja je postala popularna zbog svojih iznimnih nutritivnih vrijednosti.

Proso podrazumijeva skupinu žitarica koje pripadaju obitelji trava. Postoji oko 600 različita vrsta prosa koje se međusobno razlikuju po boji, obliku i vrsti. U Hrvatskoj rastu 3 vrste prosa koje se mogu uzgajati u komercijalne svrhe ili rastu kao korov.

Nutritivna vrijednost namirnice

Proso, poput ostalih žitarica, sadrži veliki udio ugljikohidrata. Samo jedna šalica (174 grama) kuhane prosene kaše sadrži  41 g ugljikohidrata, 2,2 g vlakana, 6 g proteina i 1,7 g masti. Također, ta količina zadovoljava 25% dnevnih potreba za fosforom, 19% za magnezijem, 8% za folatomte 6% za željezom.

Proso je jedinstveno i po tome što pruža više esencijalnih aminokiselina nego većina drugih žitarica i ima najveću količinu kalcija od svih žitarica, osiguravajući 13% dnevnih potreba u jednoj kuhanoj šalici (100 grama). Zbog zavidnog udjela kalcija konzumacija prosa može biti od koristi u održavanju zdravlja kostiju i krvnih žila, kontrakcije i mišića, ali i pravilnom funkcioniranju živaca.

Utjecaj na zdravlje

Proso obiluje hranjivim tvarima i biljnim spojevima koji mogu pružiti niz zdravstvenih koristi.

  • Antioksidansi za zaštitu od oksidativnog stresa

Proso sadrži antioksidanse u obliku fenolnih spojeva poput ferulične kiseline i katehina koji štite tijelo od oksidativnog stresa. Ferulična kiselina ima protuupalna svojstva i potiče cijeljenje rana, dok katehini vežu teške metale u krvi i sprječavaju trovanje. Tamnije vrste prosa imaju više antioksidansa od bijelih i žutih vrsta.

  • Vlakna za kontrolu glukoze i masti u krvi

Proso je bogato vlaknima i netopivim polisaharidima, dvjema vrstama ugljikohidrata koje naše tijelo ne može razgraditi zbog čega pomažu u kontroli razine glukoze u krvi. Ova žitarica ima nizak glikemijski indeks, što znači da neće naglo podići razinu glukoze u krvi. Stoga se smatra poželjnom žitaricom na dijabetičkom jelovniku.

Primjerice, istraživanja su pokazala da zamjena doručka na bazi riže doručkom na bazi prosa smanjuje razinu šećera u krvi nakon obroka kod ljudi s dijabetesom tipa 2. Istraživanje provedeno na osobama s predijabetesom pokazalo je da konzumacija samo 50 grama prosa dnevno dovodi do smanjenja otpornosti na inzulin. Otpornost (rezistencija) na inzulin je marker za dijabetes tipa 2 koji se javlja kada tijelo prestane reagirati na hormon inzulin, koji pomaže u regulaciji razine glukoze u krvi.

Nadalje, topiva vlakna prosa povećavaju viskoznost u crijevima, što može pomoći u smanjenju razine kolesterola. Ova vlakna mogu se vezati za masti u crijevima i smanjiti njihovu apsorpciju, što može dovesti do smanjenja razine kolesterola u krvi.

Studije na životinjama pokazuju da dodavanje prosa u prehranu može dovesti do značajnog smanjenja razine triglicerida, kao i povećanja razine HDL (dobrog) kolesterola i adiponektina, hormona koji ima važnu ulogu u regulaciji razine glukoze u krvi i smanjenju stupnja upale u tijelu. Ovi učinci mogu biti posebno korisni za osobe s dijabetesom i pretilošću.

Prirodno gluten free

Proso je žitarica bez glutena, što ga čini idealnim izborom za osobe koje boluju od celijakije ili slijede bezglutensku prehranu. Gluten, koji se prirodno nalazi u žitaricama poput pšenice, ječma i raži, može izazvati probavne tegobe i smanjiti apsorpciju hranjivih tvari kod osoba koje su osjetljive na ovaj protein ili boluju od celijakije.

Problem antinutrijenta u prosu

Proso ima mnoge zdravstvene prednosti, ali također sadrži antinutrijente poput fitinske kiseline i goitrogenih polifenola, koji mogu ometati apsorpciju hranjivih tvari (kalij, kalcij, željezo, cink i magnezij), kao i  funkciju štitnjače. Korisna informacija je kako namakanje prosa preko noći na sobnoj temperaturi, uz ispiranje prije kuhanja, može značajno smanjiti količinu antinutrijenata.

Proso u kuhinji

Proso je vrlo svestrana žitarica koja se može koristiti kao zamjena primjerice za rižu u mnogim jelima. Za kuhanje jedne šalice sirovog prosa, potrebno je dodati 2 šalice vode ili juhe i kuhati na laganoj vatri 20 minuta. Poželjno ga je popržiti u tavi prije kuhanja kako biste poboljšali njegov orašasti okus i teksturu jela. Osim toga, dostupan je i u obliku brašna te se može koristiti u pripremi pekarskih proizvoda i tjestenine. Studije su pokazale da pečenje s prosenim brašnom povećava količinu antioksidansa i poboljšava nutritivnu vrijednost proizvoda.

Proso se također može naći u obliku grickalica, tjestenine i bezmliječnih probiotičkih napitaka, te ga možete konzumirati kao doručak, prilog, dodatak salatama ili kao sastojak za kolače. Fermentirani proso sadrži korisne mikroorganizme koji djeluju kao prirodni probiotik.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Zdravlje

Udisanje azbestne prašine – ima li opasnosti za zdravlje?

Višak kilograma

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteMnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Zdravlje

Multivitaminski dodaci za kožu tijekom zime

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZima je godišnje doba kada smo uslijed nižih temperatura i boravaka u zatvorenim prostorijama skloniji prehladama i virozama, a manje smo usredotočeni kako očuvati zdravu kožu. Multivitaminski pripravci se tijekom zime najčešće uzimaju kako bi se podigao imunitet i smanjila sklonost virozama, a koža u toj priči ostaje nekako po strani. Je li to uvijek […]

Socijalne vještine

Rezultati najopsežnije studije o sreći (Mauricio Wajngarten, MD)

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteHarvardska studija razvoja odraslih možda je najopsežnija studija ikada provedena, budući da je pratila svoje ispitanike tijekom njihovog čitavog odraslog života. Studija je započela u Bostonu,  1938. godine i do sada je već obuhvatila tri generacije: djedove i bake, roditelje i djecu. U studiju je uključeno više od 2000 osoba tijekom 85 godina longitudinalne studije. […]

Antioksidansi

Svi aduti maslina

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteMasline su izuzetno zdrava namirnica s brojnim koristima za zdravlje. Bogate su antioksidansima, zdravim mastima i drugim hranjivim tvarima koje mogu pridonijeti održavanju dobrobiti organizma. U svom sastavu sadrže 11 do 15% masti od čega više od 70% čini jednostruko nezasićena oleinska masna kiselina. Ova masna kiselina ima blagotvorno djelovanje na zdravlje jer smanjuje upalu […]

Zdravlje

Hoću li zbog CT-a imati posljedice na moje zdravlje?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Prehrana kod karcinoma dojke i primjena vitamina D

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Ako imam Chronovu bolest smijem li konzumirati ove namirnice?

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteKoenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOpćenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]