Proso kao zvijezda 2023. godine

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2023. godinu Međunarodnom godinom prosa kako bi se povećala svijest o zdravstvenim prednostima ove drevne žitarice koja je postala popularna zbog svojih iznimnih nutritivnih vrijednosti.

Proso podrazumijeva skupinu žitarica koje pripadaju obitelji trava. Postoji oko 600 različita vrsta prosa koje se međusobno razlikuju po boji, obliku i vrsti. U Hrvatskoj rastu 3 vrste prosa koje se mogu uzgajati u komercijalne svrhe ili rastu kao korov.

Nutritivna vrijednost namirnice

Proso, poput ostalih žitarica, sadrži veliki udio ugljikohidrata. Samo jedna šalica (174 grama) kuhane prosene kaše sadrži  41 g ugljikohidrata, 2,2 g vlakana, 6 g proteina i 1,7 g masti. Također, ta količina zadovoljava 25% dnevnih potreba za fosforom, 19% za magnezijem, 8% za folatomte 6% za željezom.

Proso je jedinstveno i po tome što pruža više esencijalnih aminokiselina nego većina drugih žitarica i ima najveću količinu kalcija od svih žitarica, osiguravajući 13% dnevnih potreba u jednoj kuhanoj šalici (100 grama). Zbog zavidnog udjela kalcija konzumacija prosa može biti od koristi u održavanju zdravlja kostiju i krvnih žila, kontrakcije i mišića, ali i pravilnom funkcioniranju živaca.

Utjecaj na zdravlje

Proso obiluje hranjivim tvarima i biljnim spojevima koji mogu pružiti niz zdravstvenih koristi.

  • Antioksidansi za zaštitu od oksidativnog stresa

Proso sadrži antioksidanse u obliku fenolnih spojeva poput ferulične kiseline i katehina koji štite tijelo od oksidativnog stresa. Ferulična kiselina ima protuupalna svojstva i potiče cijeljenje rana, dok katehini vežu teške metale u krvi i sprječavaju trovanje. Tamnije vrste prosa imaju više antioksidansa od bijelih i žutih vrsta.

  • Vlakna za kontrolu glukoze i masti u krvi

Proso je bogato vlaknima i netopivim polisaharidima, dvjema vrstama ugljikohidrata koje naše tijelo ne može razgraditi zbog čega pomažu u kontroli razine glukoze u krvi. Ova žitarica ima nizak glikemijski indeks, što znači da neće naglo podići razinu glukoze u krvi. Stoga se smatra poželjnom žitaricom na dijabetičkom jelovniku.

Primjerice, istraživanja su pokazala da zamjena doručka na bazi riže doručkom na bazi prosa smanjuje razinu šećera u krvi nakon obroka kod ljudi s dijabetesom tipa 2. Istraživanje provedeno na osobama s predijabetesom pokazalo je da konzumacija samo 50 grama prosa dnevno dovodi do smanjenja otpornosti na inzulin. Otpornost (rezistencija) na inzulin je marker za dijabetes tipa 2 koji se javlja kada tijelo prestane reagirati na hormon inzulin, koji pomaže u regulaciji razine glukoze u krvi.

Nadalje, topiva vlakna prosa povećavaju viskoznost u crijevima, što može pomoći u smanjenju razine kolesterola. Ova vlakna mogu se vezati za masti u crijevima i smanjiti njihovu apsorpciju, što može dovesti do smanjenja razine kolesterola u krvi.

Studije na životinjama pokazuju da dodavanje prosa u prehranu može dovesti do značajnog smanjenja razine triglicerida, kao i povećanja razine HDL (dobrog) kolesterola i adiponektina, hormona koji ima važnu ulogu u regulaciji razine glukoze u krvi i smanjenju stupnja upale u tijelu. Ovi učinci mogu biti posebno korisni za osobe s dijabetesom i pretilošću.

Prirodno gluten free

Proso je žitarica bez glutena, što ga čini idealnim izborom za osobe koje boluju od celijakije ili slijede bezglutensku prehranu. Gluten, koji se prirodno nalazi u žitaricama poput pšenice, ječma i raži, može izazvati probavne tegobe i smanjiti apsorpciju hranjivih tvari kod osoba koje su osjetljive na ovaj protein ili boluju od celijakije.

Problem antinutrijenta u prosu

Proso ima mnoge zdravstvene prednosti, ali također sadrži antinutrijente poput fitinske kiseline i goitrogenih polifenola, koji mogu ometati apsorpciju hranjivih tvari (kalij, kalcij, željezo, cink i magnezij), kao i  funkciju štitnjače. Korisna informacija je kako namakanje prosa preko noći na sobnoj temperaturi, uz ispiranje prije kuhanja, može značajno smanjiti količinu antinutrijenata.

Proso u kuhinji

Proso je vrlo svestrana žitarica koja se može koristiti kao zamjena primjerice za rižu u mnogim jelima. Za kuhanje jedne šalice sirovog prosa, potrebno je dodati 2 šalice vode ili juhe i kuhati na laganoj vatri 20 minuta. Poželjno ga je popržiti u tavi prije kuhanja kako biste poboljšali njegov orašasti okus i teksturu jela. Osim toga, dostupan je i u obliku brašna te se može koristiti u pripremi pekarskih proizvoda i tjestenine. Studije su pokazale da pečenje s prosenim brašnom povećava količinu antioksidansa i poboljšava nutritivnu vrijednost proizvoda.

Proso se također može naći u obliku grickalica, tjestenine i bezmliječnih probiotičkih napitaka, te ga možete konzumirati kao doručak, prilog, dodatak salatama ili kao sastojak za kolače. Fermentirani proso sadrži korisne mikroorganizme koji djeluju kao prirodni probiotik.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Mozak

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Varivo

Važnost hidratacije zimi – zašto je ključno piti dovoljno tekućine čak i na hladnoći?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKada razmišljamo o hidrataciji, najčešće zamišljamo vruće ljetne dane kada se pojačano znojimo i češće posežemo za vodom. Međutim, zimi je jednako važno unositi dovoljno tekućine, iako žeđ možda nije toliko izražena. Hladan zrak, grijani zatvoreni prostori i fizička aktivnost na niskim temperaturama mogu brzo dovesti do dehidracije, što može negativno utjecati na naš organizam. […]

Crijeva

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Zdravlje

Udisanje azbestne prašine – ima li opasnosti za zdravlje?

Zdravlje

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteMnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Zdravlje

Hoću li zbog CT-a imati posljedice na moje zdravlje?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]