Prirodna ljepota i očuvanje mladosti

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Nutricionisti tvrde da je koža ogledalo hrane koju jedemo i trošimo iz raznog voća i povrća, koji nam pomažu u zaštiti kože od znakova starenja i čuvaju naš izgled u trajnoj mladosti. Najvažniji rezultat zdrave prehrane je sjajna koža.

Nutricionisti  tvrde da je koža ogledalo hrane koju jedemo i  trošimo iz raznog voća i povrća, koji nam pomažu u zaštiti kože od znakova starenja i čuvaju naš izgled u trajnoj mladosti.

Najvažniji rezultat zdrave prehrane je sjajna  koža, izbjegavanje  upala za koje se smatra da ubrzavaju znakove starosti po cijelome tijelu i pridržavanje pravilne ishrane temeljene na biljkama bogatim prirodnim antibioticima i antioksidansima. Pomaže koži da se bori protiv raznih štetnih ekoloških čimbenika ili faktora.
Također se preporuča ograničenje  unosa šećera, za kojeg se smatra da ima veliku ulogu u uništavanju kolagena u koži, što dovodi do pojave bora i starenja kože. Preporuča se redovito uzimanje hrane bogate šarenim voćem i povrćem tamnih listova, naročito onih u narančastim bojama, također uzimanje zdravih masnih kiselina (srdele i losos).
 
Ukoliko je vaš cilj poboljšanje kože i održavanje lijepog i mladog izgleda, potrebno je pridržavati se četiri savjeta u prehrani:

1. zeleni čaj: Ovaj napitak nije ograničen samo za održavanje zdravog srca, on sadrži polifenol  ( snažni antioksidans ), koji pomaže tijelu da ojača svoju sposobnost eliminiranja raznih toksina i štiti kožu od ultraljubičastih zračenja. On također radi na obnovi mrtvih stanica kože, što su dokazala medicinska istraživanja. Preporuča se popiti nekoliko šalica čaja dnevno za postignuće dobrih i željenih rezultata.
2. lubenica: Ona nije samo prirodni diuretik, već i bogati zdravi biljni element ( fitonaturient ), znanstvena istraživanja smatraju  da može biti i zaštitnik kože od raka. Dodatno može obogatiti  kožu da bi bila svježa, mlada, sjajna i blistava.
3. ribizli, sitne voćne bobice, šumsko voće: Ovo tamnobojno voće nije samo prednost za zdravlje srca i mozga, ono sadrži i vrlo visoku razinu antocijanina, jednog  od učinkovitih elemenata koji pomaže u zaštiti kože od preranog starenja na razini DNA. Ovo sitno voće pripada porodici brusnice, borovnice, crvenih bobica, maline i jagode.
4. zdrave masne kiseline ne sudjeluju samo u prevenciji bolesti srca i krvnih žila, već  imaju i niz važnih uloga u organizmu: izvor energije, rezervne tvari, sastavni su dio staničnih membrana za obnovu novih stanica, te nosači vitamina topivih u ulju važnom za održavanju mlade kože. Svakodnevno se preporuča uzimanje Omegatenzin kapsula dostupnih u proizvodu „BELUPO“ .

Konačno, korisno je štititi kožu od sunca, izbjegavati pušenje i stres i kretati se dovoljno, tj. vježbati da bi imali lijep ten u lijepom tijelu.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Koža

Što može biti crveni, svrbeći pečat na leđima koji se pojavio prije desetak dana?

Koilociti shutterstock_1358151035

Preinvazivne promjene rodnice

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteTo su promjene pločastog epitela rodnice (vagine) povezane s infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Takva infekcija može zahvatiti sve organe anogenitalne regije, a glavne odlike takvih intraepitelnih promjena su multifokalnost i multicentričnost. Razlikujemo: VAIN (vaginalna intraepitelna neoplazija), CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija) i VIN (vulvarna intraepitelna neoplazija). Uglavnom se ne pojavljuju izolirano. VAIN (vaginalna intraepitelna neoplazija) […]

Oštećenje ulnarnog živca shutterstock_2522555109

Kako liječiti oštećenje ulnarnog živca?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOštećenje ulnarnog živca jedan je od najčešćih poremećaja kompresije živaca gornjih udova, odmah iza sindroma karpalnog tunela. Studije iz različitih zemalja sugeriraju da uklještenje ulnarnog živca u laktu (sindrom kubitalnog tunela) pogađa otprilike 20–30 ljudi na 100 000 stanovnika godišnje. Kada se uključe blagi i nedijagnosticirani slučajevi, stvarni je broj vjerojatno veći, jer mnogi ljudi […]

Oštećenje ulnarnog živca shutterstock_2201562349

Kako nastaje oštećenja ulnarnog živca?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOštećenje ulnarnog živca često je stanje koje može značajno utjecati na svakodnevne aktivnosti poput pisanja, tipkanja, hvatanja predmeta, pa čak i jednostavnih pokreta rukom. Mnogi ljudi problem prvo primjećuju kao utrnulost ili trnce u malom prstu i prstenjaku, ponekad praćene slabošću ili boli u šaci ili ruci. Budući da se ovi simptomi mogu pojavljivati postupno […]

Bol

Bol u donjem dijelu leđa nakon ozljede na treningu – je li to opasno?

Bordetella pertussis shutterstock_1849898254

Hripavac

Vrijeme čitanja članka: < 1 minutaHripavac (pertusis) je zarazna bakterijska bolest dišnog sustava uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis. Iako se nekad smatrala bolešću prošlosti, posljednjih godina bilježi se porast oboljelih, osobito među dojenčadi i odraslima s oslabljenom zaštitom. Hripavac se prenosi kapljičnim putem, kašljanjem i bliskim kontaktom. Izuzetno je zarazan – jedna oboljela osoba može zaraziti većinu necijepljenih kontakata. Bolest prolazi […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]