Niska razina progesterona – kako si pomoći?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Progesteron je jedan od hormona neophodnih za održavanje ženskog zdravlja, a niske razine ovog hormona doprinose pojavi različitih problema, od povećanja tjelesne mase do poteškoća s plodnošću. Koja je uloga progesterona te kako osigurati njegovu ravnotežu na prirodan način, saznajte u nastavku članka.

Što je progesteron i zašto je važan?

Progesteron je ženski spolni hormon koji se svakog mjeseca proizvodi prvenstveno u jajnicima nakon ovulacije. Igra važnu ulogu u menstrualnom ciklusu i održavanju trudnoće.

Iako pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa, glavni zadatak progesterona je pripremiti maternicu za trudnoću. Naime, nakon svake ovulacije progesteron pomaže zadebljati sluznicu maternice kako bi se pripremila za oplođenu jajnu stanicu. Ako ne dođe do oplodnje jajne stanice, razina progesterona pada te dolazi do menstruacije. S druge strane, ako dođe do oplodnje i implantacije oplođene jajne stanice u stijenku maternice, progesteron tada pomaže u održavanju stijenke maternice tijekom trudnoće.

Simptomi niskog progesterona

U trudnica progesteron služi kao „čuvar” trudnoće. Naime, progesteron je potreban za održavanje stijenke maternice, a ako je razina progesterona preniska, maternica možda neće biti sposobna iznijeti trudnoću do termina poroda. Zbog niskog progesterona tijekom trudnoće može doći do točkastog krvarenja te pobačaja.

Niska razina progesterona kod žena koje nisu trudne može uzrokovati i pojavu abnormalnog krvarenja. Neredovitost ili izostanak menstruacije također ukazuju na narušenu funkciju jajnika i nisku razinu progesterona.

Tipični simptomi niske razine progesterona su:

  • nepravilni menstrualni ciklus
  • pojava glavobolja ili migrena
  • promjene raspoložena

Zbog niske razine progesterona ujedno dolazi do dominacije hormona estrogena zbog čega se mogu javiti simptomi poput neredovitog menstrualnog ciklusa, PMS-a, obilnog krvarenja, smanjene seksualne želje, promjena raspoloženja, osjetljivosti dojki, povećanja tjelesne mase te pojave mioma i fibrocističnih promjena u dojkama. 

Starenje prirodno uzrokuje opadanje razine progesterona, a ova pojava započinje u srednjim tridesetim godinama. Srećom, postoji mnogo načina kako održati ravnotežu razine progesterona, no važno je imati na umu da, kako starimo, tako je potrebno uložiti više truda u ovo područje ženskog zdravlja.

Kako si pomoći na prirodan način?

Osim hormonskih terapija koje se mogu uzimati oralno te topikalno i vaginalno, postoje načini kako održati ravnotežu progesterona prirodnim putem.

  • Zdrave masnoće – istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu American Journal of Clinical Nutrition dokazalo je kako je adekvatan unos omega – 3 masnih kiselina povezan sa povećanjem razine progesterona, kao i smanjenim rizikom od anovulacije. Stoga je svakako poželjno u prehranu što više uključiti plavu ribu, orašaste plodove i sjemenke, ali i omega – 3 masne kiseline u obliku dodataka prehrani.
  • Vitamin B skupine i vitamin C neophodni su za održavanje razine progesterona. Čak štoviše, rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Fertility & Sterility pokazali su značajno povećanje serumske razine progesterona nakon šest mjeseci uzimanja vitamina C u dnevnoj dozi od 750 mg.
  • Cink je esencijalni mikronutrijent koji ima važnu ulogu u različitim aspektima zdravlja. Kada govorimo o reproduktivnom zdravlju, cink djeluje na povećanje folikulostimulirajućeg hormona (FSH) koji potiče ovulaciju, a samim time i proizvodnju progesterona. Osim u obliku dodataka prehrani, cink u značajnim količinama možemo pronaći u morskim plodovima, mesu te cjelovitim žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima i sjemenkama.
  • Konopljika (Vitex agnus-castus L.) je popularna ljekovita biljka za koju su istraživanja pokazala kako može utjecati na povećanje proizvodnje progesterona i održavanje razine prolaktina pod kontrolom.

Literatura:

  • Henmi H, Endo T, Kitajima Y, Manase K, Hata H, Kudo R. Effects of ascorbic acid supplementation on serum progesterone levels in patients with a luteal phase defect. Fertil Steril. 2003 Aug;80(2):459-61. doi: 10.1016/s0015-0282(03)00657-5. PMID: 12909517.
  • Mumford SL, Chavarro JE, Zhang C, Perkins NJ, Sjaarda LA, Pollack AZ, Schliep KC, Michels KA, Zarek SM, Plowden TC, Radin RG, Messer LC, Frankel RA, Wactawski-Wende J. Dietary fat intake and reproductive hormone concentrations and ovulation in regularly menstruating women. Am J Clin Nutr. 2016 Mar;103(3):868-77. doi: 10.3945/ajcn.115.119321. Epub 2016 Feb 3. PMID: 26843151; PMCID: PMC4763493.
  • van Die MD, Burger HG, Teede HJ, Bone KM. Vitex agnus-castus extracts for female reproductive disorders: a systematic review of clinical trials. Planta Med. 2013 May;79(7):562-75. doi: 10.1055/s-0032-1327831. Epub 2012 Nov 7. PMID: 23136064.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

nokti u trudnoći

Kožne promjene u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePromjene na koži tijekom trudnoće vrlo su česte i zapaža ih gotovo svaka trudnica. Neke promjene su toliko učestale da se ne ubrajaju u bolesti i smatraju se normalnim fiziološkim promjenama u trudnoći, jer dolazi do hormonskih promjena koje se očituju na koži, kosi i noktima. Određene kožne bolesti nastaju isključivo u trudnoći (impetigo herpetiformis, […]

Nadoknada željeza

Anemija u trudnica ili kada je potrebna nadoknada željeza u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePrilagodba hematopoetskog sustava u trudnoći U trudnoći dolazi do povećanja volumena krvi. Volumen krvi počinje rasti već od 6. tjedna trudnoće, a najviši je oko 34. tjedna. Nakon toga ostaje nepromijenjen sve do porođaja. Povećanje iznosi nevjerojatnih 45 do 50 %. Zanimljivo je da je volumen krvi nešto veći u svakoj sljedećoj trudnoći, kao i […]

Trudnoća

Kako zatražiti prekid trudnoće u 18. tjednu uz odobrenje komisije?

Anhidramnij

Oligohiramnij i anhidramnij

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLatinski oligohydramnion je stanje u trudnoći smanjene količine plodove vode, odnosno količina plodove vode manje od 500ml. Ultrazvučnom procjenom količine plodove vode, AFI je manji od 5. Latinski anhydramnion označuje potpuni nedostatak plodove vode. Olihogidramnij se nalazi od 0,5 do 8 % trudnoća. Prognoza i liječenje ovise o gestacijskog dobi (tjednima trudnoće) u kojoj se […]

Litij

Trudnoća i postpartalno razdoblje – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteStudije o dugoročnim učincima in utero izloženosti SIPSS-u na pojavu poremećaja autističnog spektra i poremećaja pažnje/hiperaktivnosti dale su proturječne rezultate. Dok neki sugeriraju umjereno povećan rizik za ove poremećaje, drugi nakon kontrole težine majčinog psihičkog poremećaja i genetske predispozicije nisu pokazali takvu povezanost. Što se tiče inhibitora ponovne pohrane serotonina i noradrenalina kao što su […]

Trudnoća

Može li navedena tableta i CT snimanje prije saznanja o trudnoći naštetiti plodu?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?