Kava i zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Iako često shvaćena isključivo kao izvor kofeina za povećanje budnosti, kava je zapravo vrlo složeno piće koje u svojem sastavu sadrži stotine različitih supstanci.

Iako često shvaćena isključivo kao izvor kofeina za povećanje budnosti, kava je zapravo vrlo složeno piće koje u svojem sastavu sadrži stotine različitih supstanci. Budući da sadrži toliko različitih tvari, konzumacija kave može imati raznoliko djelovanje na zdravlje.

Utjecaj kave na bolesti srca i krvnih žila

Brojne epidemiološke studije su se bavile procjenom utjecaja kave na rizik od dijabetesa tip 2, bolesti srca i krvnih žila te različitih karcinoma. Određene studije su pokazale kako unos kave povisuje LDL kolesterol u krvi, a time i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Za takav učinak najviše je optužena kava čija priprema za konzumaciju ne uključuje filtriranje, poput turske kave, jer takva kava sadrži najviše diterpena kafestola. Instant kava i filter kava zahvaljujući manjem sadržaju kafestola nisu pokazale utjecaj na podizanje kolesterola u krvi.
Osobe koje pate od hipertenzije često izbjegavaju kavu zbog straha da kava povisuje vrijednosti krvnog tlaka, no zapravo to i nije u potpunosti točno. Iako se pokazalo kako kofein značajno podiže krvni tlak osobama koje ne piju kavu redovito, one osobe koje imaju naviku svakodnevno piti kavu razviju djelomičnu otpornost na njeno djelovanje već nakon tjedan dana konzumacije. Također, istraživanja koja su uspoređivala utjecaj kave s kofeinom i kave bez kofeina, zabilježila su njihov slabiji utjecaj na krvni tlak nego što su to zabilježile studije koje su uspoređivale učinak kofeina i placebo kapsula. Ipak, unatoč razvijenoj otpornosti, kava zbog sadržaja kofeina blago podiže krvni tlak, stoga bi osobama koje pate od hipertenzije i imaju problema s kontrolom krvnog tlaka bilo korisnije prijeći na kavu bez kofeina.

Kava u prevenciji dijabetesa

Utjecaj kave na rizik za dijabetes do 2008. godine istražilo je ukupno 16 prospektivnih studija, a rezultati čak 13 studija ukazuju kako redovit unos kave u usporedbi sa nekonzumacijom kave snižava rizik za razvoj dijabetesa tip 2. Većina studija pokazala je kako se sa višim unosom kave rizik za razvoj dijabetesa smanjuje. Međutim, postoje studije u kojima je ispitanicima davan ili kofein ili kava s kofeinom, a zatim obrok koji obiluje glukozom. Kod tih je ispitanika zabilježeno smanjenje osjetljivosti na inzulin i porast glukoze u krvi koji je bio veći od očekivanog. Za sada ne postoji dovoljno dugoročnih podataka o utjecaju kave na glukozu u krvi pa se iz tog razloga osobama s dijabetesom preporuča zamjeniti kavu sa kofeinom sa kavom bez kofeina jer se pokazalo kako kava bez kofeina ostvaruje povoljan učinak na metabolizam glukoze.

Unos kave i rizik od karcinoma

Smatra se kako kava zbog iznimnog profila antioksidansa kojeg sadrži može imati povoljan učinak na prevenciju malignih bolesti. Pregledom studija najjača veza između unosa kave i smanjenja rizika od karcinoma je pronađena za rizik od karcinoma jetre, no postoje dokazi kako snižava rizik od karcinoma dojke, debelog crijeva, prostate, mozga, ali i usne šupljine i ždrijela.
Trenutni dokazi koje pružaju istraživanja govore kako unos kave pozitivno djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sustava i smanjuje rizik od razvoja karcinoma. Određenom dijelu populacije, primjerice osobama koje pate od povišenog kolesterola, preporuča se izbjegavati visok unos nefiltrirane kave, dok se trudnicama savjetuje ne unositi više od 200 mg kofeina dnevno. Za zdravu populaciju vrijedi pravilo o umjerenosti, a to su 2 do 3 šalice kave dnevno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteKoenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Prehrana kod karcinoma dojke i primjena vitamina D

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOpćenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]