Kava i zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Iako često shvaćena isključivo kao izvor kofeina za povećanje budnosti, kava je zapravo vrlo složeno piće koje u svojem sastavu sadrži stotine različitih supstanci.

Iako često shvaćena isključivo kao izvor kofeina za povećanje budnosti, kava je zapravo vrlo složeno piće koje u svojem sastavu sadrži stotine različitih supstanci. Budući da sadrži toliko različitih tvari, konzumacija kave može imati raznoliko djelovanje na zdravlje.

Utjecaj kave na bolesti srca i krvnih žila

Brojne epidemiološke studije su se bavile procjenom utjecaja kave na rizik od dijabetesa tip 2, bolesti srca i krvnih žila te različitih karcinoma. Određene studije su pokazale kako unos kave povisuje LDL kolesterol u krvi, a time i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Za takav učinak najviše je optužena kava čija priprema za konzumaciju ne uključuje filtriranje, poput turske kave, jer takva kava sadrži najviše diterpena kafestola. Instant kava i filter kava zahvaljujući manjem sadržaju kafestola nisu pokazale utjecaj na podizanje kolesterola u krvi.
Osobe koje pate od hipertenzije često izbjegavaju kavu zbog straha da kava povisuje vrijednosti krvnog tlaka, no zapravo to i nije u potpunosti točno. Iako se pokazalo kako kofein značajno podiže krvni tlak osobama koje ne piju kavu redovito, one osobe koje imaju naviku svakodnevno piti kavu razviju djelomičnu otpornost na njeno djelovanje već nakon tjedan dana konzumacije. Također, istraživanja koja su uspoređivala utjecaj kave s kofeinom i kave bez kofeina, zabilježila su njihov slabiji utjecaj na krvni tlak nego što su to zabilježile studije koje su uspoređivale učinak kofeina i placebo kapsula. Ipak, unatoč razvijenoj otpornosti, kava zbog sadržaja kofeina blago podiže krvni tlak, stoga bi osobama koje pate od hipertenzije i imaju problema s kontrolom krvnog tlaka bilo korisnije prijeći na kavu bez kofeina.

Kava u prevenciji dijabetesa

Utjecaj kave na rizik za dijabetes do 2008. godine istražilo je ukupno 16 prospektivnih studija, a rezultati čak 13 studija ukazuju kako redovit unos kave u usporedbi sa nekonzumacijom kave snižava rizik za razvoj dijabetesa tip 2. Većina studija pokazala je kako se sa višim unosom kave rizik za razvoj dijabetesa smanjuje. Međutim, postoje studije u kojima je ispitanicima davan ili kofein ili kava s kofeinom, a zatim obrok koji obiluje glukozom. Kod tih je ispitanika zabilježeno smanjenje osjetljivosti na inzulin i porast glukoze u krvi koji je bio veći od očekivanog. Za sada ne postoji dovoljno dugoročnih podataka o utjecaju kave na glukozu u krvi pa se iz tog razloga osobama s dijabetesom preporuča zamjeniti kavu sa kofeinom sa kavom bez kofeina jer se pokazalo kako kava bez kofeina ostvaruje povoljan učinak na metabolizam glukoze.

Unos kave i rizik od karcinoma

Smatra se kako kava zbog iznimnog profila antioksidansa kojeg sadrži može imati povoljan učinak na prevenciju malignih bolesti. Pregledom studija najjača veza između unosa kave i smanjenja rizika od karcinoma je pronađena za rizik od karcinoma jetre, no postoje dokazi kako snižava rizik od karcinoma dojke, debelog crijeva, prostate, mozga, ali i usne šupljine i ždrijela.
Trenutni dokazi koje pružaju istraživanja govore kako unos kave pozitivno djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sustava i smanjuje rizik od razvoja karcinoma. Određenom dijelu populacije, primjerice osobama koje pate od povišenog kolesterola, preporuča se izbjegavati visok unos nefiltrirane kave, dok se trudnicama savjetuje ne unositi više od 200 mg kofeina dnevno. Za zdravu populaciju vrijedi pravilo o umjerenosti, a to su 2 do 3 šalice kave dnevno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Trzaj Depositphotos_2154517_L

Kako spriječiti trzanje kapaka?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteTrzanje oka – poznato i kao miokimija – mali je, ponavljajući pokret ili grč mišića očnog kapka. Gotovo svatko u nekom trenutku osjeti trzanje oka. To može biti dosadno, ometajuće ili čak zabrinjavajuće. Dijagnoza obično počinje jednostavnim razgovorom o simptomima, životnim navikama i medicinskoj anamnezi. U mnogim slučajevima nije potrebno specijalizirano testiranje. Ako su simptomi […]

Trzaj Depositphotos_821762652_L

Kako spriječiti trzanje kapaka?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteMnogi ljudi u nekom trenutku svog života primijete kratkotrajno, nehotično treperenje na jednom od svojih kapaka. Iako ove epizode mogu biti dosadne ili ometajuće, rijetko ukazuju na ozbiljan problem. Što je trzanje kapaka? Trzanje kapaka odnosi se na male, ponavljajuće pokrete mišića oko oka. Ovi pokreti su nevoljni, što znači da ih osoba ne može […]

Imunološke komplikacije Depositphotos_179598782_L

Osnove transplantacije bubrega – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU posljednjih 24 godine, točnije od 2007., Republika Hrvatska punopravna je članica Europske organizacije za transplantaciju organa, odnosno Eurotransplanta. Iskra ideje o potrebi osnivanja Eurotransplanta temeljena je na činjenici da je preživljenje onih presađenih bubrega koji su genetski što sličniji primatelju znatno bolje. Za presađivanje bubrega postoje stanja urgentnosti. Urgentni bolesnici su oni koji su […]

Vrtoglavica

Što može uzrokovati trnce u tijelu, vrtoglavicu i peckanje pri mokrenju ako su nalazi uredni?

Kolutanje očiju

Što može uzrokovati osjećaj lebdenja i kolutanja očiju u glavi?

Osteonekroza Depositphotos_548151614_L

Degenerativna ozljeda meniska – 5. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteRadiološka dijagnostika Magnetna rezonancija (MR) je rijetko indicirana kao prva linija radiološke pretrage za bol u zglobu koljena kod osoba srednje i starije dobi. Ovaj pregled može biti potreban ako neoperativno liječenje nije bilo uspješno, kod jake boli kako bi se potvrdila dijagnoza ozljede meniska ili isključile druge diferencijalne dijagnoze. Magnetska rezonancija (MR) je zlatni […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]