Kava i zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Iako često shvaćena isključivo kao izvor kofeina za povećanje budnosti, kava je zapravo vrlo složeno piće koje u svojem sastavu sadrži stotine različitih supstanci.

Iako često shvaćena isključivo kao izvor kofeina za povećanje budnosti, kava je zapravo vrlo složeno piće koje u svojem sastavu sadrži stotine različitih supstanci. Budući da sadrži toliko različitih tvari, konzumacija kave može imati raznoliko djelovanje na zdravlje.

Utjecaj kave na bolesti srca i krvnih žila

Brojne epidemiološke studije su se bavile procjenom utjecaja kave na rizik od dijabetesa tip 2, bolesti srca i krvnih žila te različitih karcinoma. Određene studije su pokazale kako unos kave povisuje LDL kolesterol u krvi, a time i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Za takav učinak najviše je optužena kava čija priprema za konzumaciju ne uključuje filtriranje, poput turske kave, jer takva kava sadrži najviše diterpena kafestola. Instant kava i filter kava zahvaljujući manjem sadržaju kafestola nisu pokazale utjecaj na podizanje kolesterola u krvi.
Osobe koje pate od hipertenzije često izbjegavaju kavu zbog straha da kava povisuje vrijednosti krvnog tlaka, no zapravo to i nije u potpunosti točno. Iako se pokazalo kako kofein značajno podiže krvni tlak osobama koje ne piju kavu redovito, one osobe koje imaju naviku svakodnevno piti kavu razviju djelomičnu otpornost na njeno djelovanje već nakon tjedan dana konzumacije. Također, istraživanja koja su uspoređivala utjecaj kave s kofeinom i kave bez kofeina, zabilježila su njihov slabiji utjecaj na krvni tlak nego što su to zabilježile studije koje su uspoređivale učinak kofeina i placebo kapsula. Ipak, unatoč razvijenoj otpornosti, kava zbog sadržaja kofeina blago podiže krvni tlak, stoga bi osobama koje pate od hipertenzije i imaju problema s kontrolom krvnog tlaka bilo korisnije prijeći na kavu bez kofeina.

Kava u prevenciji dijabetesa

Utjecaj kave na rizik za dijabetes do 2008. godine istražilo je ukupno 16 prospektivnih studija, a rezultati čak 13 studija ukazuju kako redovit unos kave u usporedbi sa nekonzumacijom kave snižava rizik za razvoj dijabetesa tip 2. Većina studija pokazala je kako se sa višim unosom kave rizik za razvoj dijabetesa smanjuje. Međutim, postoje studije u kojima je ispitanicima davan ili kofein ili kava s kofeinom, a zatim obrok koji obiluje glukozom. Kod tih je ispitanika zabilježeno smanjenje osjetljivosti na inzulin i porast glukoze u krvi koji je bio veći od očekivanog. Za sada ne postoji dovoljno dugoročnih podataka o utjecaju kave na glukozu u krvi pa se iz tog razloga osobama s dijabetesom preporuča zamjeniti kavu sa kofeinom sa kavom bez kofeina jer se pokazalo kako kava bez kofeina ostvaruje povoljan učinak na metabolizam glukoze.

Unos kave i rizik od karcinoma

Smatra se kako kava zbog iznimnog profila antioksidansa kojeg sadrži može imati povoljan učinak na prevenciju malignih bolesti. Pregledom studija najjača veza između unosa kave i smanjenja rizika od karcinoma je pronađena za rizik od karcinoma jetre, no postoje dokazi kako snižava rizik od karcinoma dojke, debelog crijeva, prostate, mozga, ali i usne šupljine i ždrijela.
Trenutni dokazi koje pružaju istraživanja govore kako unos kave pozitivno djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sustava i smanjuje rizik od razvoja karcinoma. Određenom dijelu populacije, primjerice osobama koje pate od povišenog kolesterola, preporuča se izbjegavati visok unos nefiltrirane kave, dok se trudnicama savjetuje ne unositi više od 200 mg kofeina dnevno. Za zdravu populaciju vrijedi pravilo o umjerenosti, a to su 2 do 3 šalice kave dnevno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Laktuloza

Zatvor ne bira ni vrijeme ni mjesto – kako nježno potaknuti crijeva na rad?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteZatvor označava rijetko, otežano ili nepotpuno pražnjenje crijeva, najčešće definirano kao manje od tri stolice tjedno. Uzroci mogu biti prehrana siromašna vlaknima, nedostatak tjelesne aktivnosti, dehidracija, stres, neki lijekovi ili promjene životnog ritma. Zatvor može biti prolazan, ali i kroničan te značajno utjecati na kvalitetu života. Nefarmakološke mjere – temelj svakog liječenja Prije primjene lijekova, […]

Ljetne viroze

Ljetne viroze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjeto je vrijeme sunčanih dana, mora, putovanja i druženja, no nije imuno na viroze. Iako viroze najčešće povezujemo s hladnijim dijelom godine, određeni virusi preferiraju tople uvjete i šire se baš tijekom ljeta. Te tzv. ljetne viroze uglavnom su blaže prirode, ali mogu uzrokovati neugodne simptome, osobito kod djece, starijih osoba i kroničnih bolesnika. Ljetne […]

Laserske metode

Primjena lasera u urološkoj kirurgiji

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteMnoga su tehnološka otkrića koja danas imaju značajnu primjenu u medicini otkrivena u drugim područjima, a tek kasnije prihvaćena i široko korištena u medicini. Tako je, na primjer, ultrazvuk razvijen najprije u vojnoj mornarici pa tek dosta kasnije prihvaćen u medicini. Nadalje, penicilin je zapravo otkriven slučajno jer je škotski biolog Alexander Fleming zaboravio komad […]

Neurologija

Tumačenje EEG nalaza

Epilepsija

Tumačenje EEG nalaza

Degenerativna ozljeda meniska

Degenerativna ozljeda meniska – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKlasifikacija ozljeda. Jednostavno rečeno degenerativna ozljeda meniska je zapravo ruptura meniska koja sporo napreduje, obično je horizontalno položena i u stražnjem rogu meniska. No, također se može nalaziti i u drugim dijelovima meniska. Obično se i druge degenerativne promjene zgloba javljaju paralelno s degenerativnom ozljedom meniska. Rupture meniska mogu se klasificirati kao akutne ili degenerativne. […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]