Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine masnoća u krvi spominju se crvena riža te omega-3 višestruko nezasićene masne kiseline.

Crvena riža kao izvor monakolina K

Ekstrakt crvene riže proizvodi se fermentacijom obične riže uz prisustvo kvasca Monascus purpuereus. Dokazano je da crvena riža, zahvaljujući sastojku monakolinu K smanjuje razinu ukupnog kolesterola. Monakolini djeluju kao prirodni inhibitori 3-hidroksi-3-metilglutaril koenzim A reduktaze, ključnog enzima za sintezu kolesterola u jetri. Europska agencija za sigurnost hrane (engl. The European Food Safety Authority, EFSA) 2011. godine odobrila je zdravstvenu tvrdnju o poboljšanju razine LDL kolesterola povezanu s unosom ekstrakta crvene riže koja sadrži 10,0 mg monakolina K po dnevnoj dozi dodatka prehrani. Iako je velika meta-analiza randomiziranih kliničkih ispitivanja potvrdila sigurnost dodataka koji sadrže ekstrakt crvene riže, EFSA je 2018. sugerirala da se apsolutna sigurnost ne može potvrditi. Kao odgovor na to, 2022. godine Europska komisija je propisala da dodaci koji sadrže ekstrakt crvene riže Europskoj uniji trebaju sadržavati manje od 3,0 mg ukupnih monakolina po dnevnoj dozi.

EPA i DHA za kardiovaskularno zdravlje

Omega-3 masne kiseline, posebno eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA) masna kiselina, esencijalne su masne kiseline čiji je unos povezan sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti. EFSA preporučuje unos od 250 mg EPA+DHA za održavanje optimalnog kardiovaskularnog zdravlja, a njihovo primarno djelovanje usmjereno je na sniženje razine triglicerida u serumu. Također imaju blago antihipertenzivno i antiaritmijsko djelovanje, te smanjuju brzinu nastanka aterosklerotskih plakova.

Učinak kombinacije crvene riže, EPA i DHA – crtice iz znanosti

Iako se visoke doze EPA i DHA povezuju sa smanjenjem razine triglicerida, krvnog tlaka i visoko osjetljivog C-reaktivnog proteina (hs-CRP), učinci malih doza ovih esencijalnih masnih kiselina još uvijek trebaju biti potvrđeni. Stoga je cilj nedavno provedene, randomizirane, dvostruko slijepe, placebom kontrolirane studije bio procijeniti učinak dodatka prehrani koji sadrži ekstrakt crvene riže i riblje ulje na razinu lipida u plazmi, CRP te funkciju endotela krvnih žila kod zdravih osoba.

U studiji je sudjelovalo 60 ispitanika, dobi 30 do 75 godina, s povišenom razinom LDL kolesterola u krvi. Sudionici su nasumično raspoređeni u intervencijsku skupinu koja je primala ispitivani dodatak prehrani te kontrolnu skupinu koja je primala placebo. Dodatak prehrani sadržavao je eksktrakt crvene riže (2,8 mg monakolina K), omega-3 masne kiseline (588 mg ribljeg ulja, standardiziranog u PUFA: 350 mg EPA i 45 mg DHA), astaksantin, folnu kiselinu, koenzim Q10 i vitamin B6, tijekom 8 tjedana. Prije i nakon osmotjednog razdoblja, provedeni su testovi koji uključuju lipidne parametre, endotelnu aktivnost, biokemijske analize i razinu CRP-a.

Nakon 8 tjedana, u intervencijskoj skupini zabilježeno je smanjenje razine ukupnog kolesterola za 12,1 ± 2,2 %, LDL-kolesterola za 17,3 ± 3,4 %, apo lipoproteina B (apoB-a) za 22,3 ± 4,3 % te hsCRP-a za 14,9 ± 1,8 %, u usporedbi s placebo skupinom. Procjenjuje se da svako poboljšanje endotelne funkcije od 1 % dovodi do smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti za 12 %.

Dodatak prehrani koji sadrži ekstrakt crvene riže i riblje ulje pokazao se dobro podnošljivim i sigurnim. Znanstvenici su zaključili da je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se potvrdili rezultati studije te razumjelo dugoročno djelovanje ovog dodatka prehrani.

Literatura:

Fogacci F, Giovannini M, Di Micoli V, Grandi E, Veronesi M, Borghi C, Cicero AFG. Evaluation of the effect of a dietary supplementation with a red yeast rice and fish oil-containing nutraceutical on lipid pattern, high sensitivity C-reactive protein, and endothelial function in moderately hypercholesterolaemic subjects: a double-blind, placebo-controlled, randomized clinical trial. Arch Med Sci Atheroscler Dis. 2023 Dec 30;8:e182-e189. doi: 10.5114/amsad/177444. PMID: 38283922; PMCID: PMC10811543.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Hipertenzija

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Bol

Kad su noge teške ili bole… bolesti vena

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Ljeto je vrijeme razmišljanja o godišnjem odmoru, odlasku na plažu, nošenju kratkih hlača i haljina. Velik se broj žena i muškaraca ljeti zabrine zbog izgleda vena i kapilara nogu. Osim što predstavljaju estetski problem, bez odgovarajućih koraka za sprečavanje, proširene ili varikozne vene nogu mogu postati i nezanemariv zdravstveni problem. Varikozne vene muče svaku treću […]

Hladnoća

Utjecaj hladnoće na srce i krvne žile

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Ljetni, ali osobito zimski mjeseci povećavaju incidenciju srčanožilnih bolesti i mortaliteta. Nagle promjene vanjske temperature i atmosferskog tlaka su osobito opasne. One uzrokuju fiziološki stres na organizam. Od hladnog vremena sužavaju se krvne žile i arterijski tlak raste. Dolazi do povećavanja sklonosti zgrušavanja krvi, porasta srčane frekvencije, te se povećava srčana aktivnost. U slučajevima suženih […]

Živac

Mogu li bolovi u nozi biti pokazatelji tromba?

Krvne žile

Je li nalaz krvnih žila u redu?

Srce

Utjecaj vrućine na srce i krvne žile

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Ovog ljeta smo izloženi visokim vanjskim temperaturama uz pojavu nekoliko toplotnih valova. Visoke temperature okoline utječu na svaki organizam koji se fiziološkim mehanizmima prilagođava na njih. One uzrokuju proširenje krvnih žila u svrhu rashlađivanja tijela, pojačava se znojenje tijela, ubrzava srčana frekvencija, smanjuje se arterijski tlak i javlja se opasnost od gubitka svijesti. Zbog većeg […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Ljekarništvo

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]