Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine masnoća u krvi spominju se crvena riža te omega-3 višestruko nezasićene masne kiseline.

Crvena riža kao izvor monakolina K

Ekstrakt crvene riže proizvodi se fermentacijom obične riže uz prisustvo kvasca Monascus purpuereus. Dokazano je da crvena riža, zahvaljujući sastojku monakolinu K smanjuje razinu ukupnog kolesterola. Monakolini djeluju kao prirodni inhibitori 3-hidroksi-3-metilglutaril koenzim A reduktaze, ključnog enzima za sintezu kolesterola u jetri. Europska agencija za sigurnost hrane (engl. The European Food Safety Authority, EFSA) 2011. godine odobrila je zdravstvenu tvrdnju o poboljšanju razine LDL kolesterola povezanu s unosom ekstrakta crvene riže koja sadrži 10,0 mg monakolina K po dnevnoj dozi dodatka prehrani. Iako je velika meta-analiza randomiziranih kliničkih ispitivanja potvrdila sigurnost dodataka koji sadrže ekstrakt crvene riže, EFSA je 2018. sugerirala da se apsolutna sigurnost ne može potvrditi. Kao odgovor na to, 2022. godine Europska komisija je propisala da dodaci koji sadrže ekstrakt crvene riže Europskoj uniji trebaju sadržavati manje od 3,0 mg ukupnih monakolina po dnevnoj dozi.

EPA i DHA za kardiovaskularno zdravlje

Omega-3 masne kiseline, posebno eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA) masna kiselina, esencijalne su masne kiseline čiji je unos povezan sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti. EFSA preporučuje unos od 250 mg EPA+DHA za održavanje optimalnog kardiovaskularnog zdravlja, a njihovo primarno djelovanje usmjereno je na sniženje razine triglicerida u serumu. Također imaju blago antihipertenzivno i antiaritmijsko djelovanje, te smanjuju brzinu nastanka aterosklerotskih plakova.

Učinak kombinacije crvene riže, EPA i DHA – crtice iz znanosti

Iako se visoke doze EPA i DHA povezuju sa smanjenjem razine triglicerida, krvnog tlaka i visoko osjetljivog C-reaktivnog proteina (hs-CRP), učinci malih doza ovih esencijalnih masnih kiselina još uvijek trebaju biti potvrđeni. Stoga je cilj nedavno provedene, randomizirane, dvostruko slijepe, placebom kontrolirane studije bio procijeniti učinak dodatka prehrani koji sadrži ekstrakt crvene riže i riblje ulje na razinu lipida u plazmi, CRP te funkciju endotela krvnih žila kod zdravih osoba.

U studiji je sudjelovalo 60 ispitanika, dobi 30 do 75 godina, s povišenom razinom LDL kolesterola u krvi. Sudionici su nasumično raspoređeni u intervencijsku skupinu koja je primala ispitivani dodatak prehrani te kontrolnu skupinu koja je primala placebo. Dodatak prehrani sadržavao je eksktrakt crvene riže (2,8 mg monakolina K), omega-3 masne kiseline (588 mg ribljeg ulja, standardiziranog u PUFA: 350 mg EPA i 45 mg DHA), astaksantin, folnu kiselinu, koenzim Q10 i vitamin B6, tijekom 8 tjedana. Prije i nakon osmotjednog razdoblja, provedeni su testovi koji uključuju lipidne parametre, endotelnu aktivnost, biokemijske analize i razinu CRP-a.

Nakon 8 tjedana, u intervencijskoj skupini zabilježeno je smanjenje razine ukupnog kolesterola za 12,1 ± 2,2 %, LDL-kolesterola za 17,3 ± 3,4 %, apo lipoproteina B (apoB-a) za 22,3 ± 4,3 % te hsCRP-a za 14,9 ± 1,8 %, u usporedbi s placebo skupinom. Procjenjuje se da svako poboljšanje endotelne funkcije od 1 % dovodi do smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti za 12 %.

Dodatak prehrani koji sadrži ekstrakt crvene riže i riblje ulje pokazao se dobro podnošljivim i sigurnim. Znanstvenici su zaključili da je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se potvrdili rezultati studije te razumjelo dugoročno djelovanje ovog dodatka prehrani.

Literatura:

Fogacci F, Giovannini M, Di Micoli V, Grandi E, Veronesi M, Borghi C, Cicero AFG. Evaluation of the effect of a dietary supplementation with a red yeast rice and fish oil-containing nutraceutical on lipid pattern, high sensitivity C-reactive protein, and endothelial function in moderately hypercholesterolaemic subjects: a double-blind, placebo-controlled, randomized clinical trial. Arch Med Sci Atheroscler Dis. 2023 Dec 30;8:e182-e189. doi: 10.5114/amsad/177444. PMID: 38283922; PMCID: PMC10811543.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Nasljedna bolest vezivnog tkiva

Marfanov sindrom

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteMarfanov sindrom je nasljedna bolest vezivnog tkiva koja se može očitovati poremećajima raznih organa i organskih sustava, a najčešće su zahvaćeni koštano zglobni sustav, srce i krvne žile, te oči. Ovu bolest nije moguće izliječiti, ali suvremenim pristupom u praćenju i liječenju poboljšana je kvaliteta života ovih bolesnika, a očekivani životni vijek usporediv je s […]

Krvne žile

Tumačenje nalaza – protok krvi kroz vertebralnu arteriju

Krvne žile

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteHipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Venski zalistak

Kad su noge teške ili bole… bolesti vena

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjeto je vrijeme razmišljanja o godišnjem odmoru, odlasku na plažu, nošenju kratkih hlača i haljina. Velik se broj žena i muškaraca ljeti zabrine zbog izgleda vena i kapilara nogu. Osim što predstavljaju estetski problem, bez odgovarajućih koraka za sprečavanje, proširene ili varikozne vene nogu mogu postati i nezanemariv zdravstveni problem. Varikozne vene muče svaku treću […]

Hladnoća

Utjecaj hladnoće na srce i krvne žile

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjetni, ali osobito zimski mjeseci povećavaju incidenciju srčanožilnih bolesti i mortaliteta. Nagle promjene vanjske temperature i atmosferskog tlaka su osobito opasne. One uzrokuju fiziološki stres na organizam. Od hladnog vremena sužavaju se krvne žile i arterijski tlak raste. Dolazi do povećavanja sklonosti zgrušavanja krvi, porasta srčane frekvencije, te se povećava srčana aktivnost. U slučajevima suženih […]

Živac

Mogu li bolovi u nozi biti pokazatelji tromba?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]