Probiotici i mikrobiota

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Mikrobiota

Mikrobiota je skup svih mikroorganizama koji naseljavaju naše sluznice i kožu. Vrlo je raznolik i specifičan poput otiska prsta. Čine ga bakterije, virusi, gljivice i drugi mikroorganizmi. Naše tijelo svakodnevno nastanjuje preko 1000 različitih vrsta i 39 bilijuna mikroorganizama. Oni se nalaze u sluznici crijeva, mokraćnog trakta, vaginalnog trakta, usne šupljine, pluća i na površini kože. Kada se govorio o mikrobioti, uglavnom se misli na crijevnu mikrobiotu. Mikrobiom je skup svih gena (genom) koji se nalaze u mikrobioti.

Uloga mikrobiote

Iako se bakterije često povezuju sa zarazom i bolestima, veliki dio bakterija koji se nalazi u našem organizmu nas štiti od bolesti i omogućuje pretvorbu tvari važnih za naše normalno funkcioniranje. Bakterije koje se nalaze u crijevima i plućima čine prvu liniju obrane od napada virusa i loših bakterija. One reguliraju imunološki odgovor organizma, jačaju crijevnu i plućnu barijeru i ne dopuštaju prolaz patogenima. U crijevima, bakterije omogućavaju razgradnju hrane, stvaranje vitamina i provođenje metaboličkih procesa koji su neophodni za normalno funkcioniranje organizma. Žive u simbiozi s našim organizmom i pomažu u svakodnevnim funkcijama.

Ako je čovjek zdrav, njegova je mikrobiota raznolika i sadrži veliki broj bakterija. Broj i sastav mikroorganizama je različit u različitim dijelovima našeg tijela. Kod osoba koje boluju od različitih kroničnih bolesti, primijećeno je opadanje broja, ali i vrsta mikroba koje naseljavaju naše tijelo. Povezanost je uočena kod osoba koje boluju od upalnih bolesti crijeva, astme, pretilosti, dijabetesa, karcinoma, srčanih bolesti, multiple skleroze, autizma… Upravo u trenutku bolesti, dolazi do stvaranja neravnoteže u mikrobioti i potencijalno štetne bakterije mogu postati dominantne i uzrokovati probleme.

Na sastav mikrobiote utječe genetika ali i okolina i prehrambene navike. Prvu mikrobiotu nasljeđujemo od majke, prolaskom kroz porodiljni kanal. Zatim se razvija do kraja treće godine, ovisno o okolini i prehrani. Kod osoba koje jedu raznoliku hranu, bogatu prirodnim izvorima probiotika, mikrobiota će biti raznovrsnija. Ako osoba često koristi antibiotike, posljedično će uništiti i crijevnu mikrobiotu i time omogućiti razvoj štetnih mikroorganizama i probavne smetnje.

Probiotici

Probiotici su živi mikroorganizmi, koji kada se unesu u tijelo imaju pozitivan učinak na zdravlje. Probiotike uglavnom čine bakterije iz rodova laktobacila i bifidobakterija, no mogu biti i gljivice (kvasnice), kao što je Saccharomyces boulardii. Mogu doći kao mješavina različitih sojeva ili kao pojedini soj. Na hrvatskom tržištu trenutno postoji samo jedan proizvod s probioticima koji je registriran kao lijek, dok su ostali registrirani kao dodaci prehrani ili medicinski proizvodi. U novije vrijeme (2020.g) se rod laktobacila podijelio na više različitih rodova pa se u nazivima mogu pronaći i novi stari nazivi – npr. Lactobacillus rhamnosus GG i Lacticaseibacillus rhamnosus GG.

Nije svejedno koji se probiotik uzima

Bitno je znati da svi probiotici nisu isti i da nemaju isti učinak u organizmu. Djelovanje probiotika ovisi o soju i broju živih bakterija u pripravku. Kada biramo probiotik za svoj problem, moramo paziti što želimo postići njegovim uzimanjem. Za različite probleme pomoći će različiti sojevi probiotika. Mora se paziti i na informacije koje se nalaze na pakiranju, kao i na dokaze o djelovanju određenog soja probiotika. Kako su probiotici živi organizmi, njihov broj u proizvodu s vremenom opada. Količinu bakterija u probiotskom proizvodu pokazuje CFU (colony-forming unit) – broj živih stanica u proizvodu, a mora biti iskazan kao broj pri isteku roka trajanja.

Prebiotici su neprobavljivi dijelovi hrane – vlakna, koji stimuliraju rast i razvoj mikrobiote. Jednostavno rečeno, to je hrana za probiotike. Kada se u isti proizvod stavi prebiotik i probiotik, tada govorimo o sinbiotiku.

Jesu li probiotici štetni?

Probiotski pripravci se općenito smatraju sigurnima za upotrebu u široj populaciji. Mogu se koristiti za vrijeme trudnoće i dojenja. To ne znači da probiotski pripravci ne mogu uzrokovati nuspojave. One su uglavnom blage i prolazne, a mogu uključivati pojavu nadutosti, meteorizma, mučnine, proljeva ili zatvora. Ne preporučuju se kod osoba koje su izuzetno imunokompromitirane, kao osobe koje pate do teških autoimunih bolesti ili imaju centralni venski kateter.

Probiotici se mogu koristiti kroz duži vremenski period, mogu se kombinirati no bitno je znati što koji probiotik radi u našem organizmu i koji nam je cilj uzimanja. Više informacija o probioticima biti će objavljeno u sljedećim tekstovima.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Bakterije

Možete li mi reći je li nalaz urina u redu?

Nepotrebna upotreba antibiotika

Antibiotici – brzi spas ili potencijalna prijetnja?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteAntimikrobni lijekovi ključni su za liječenje infekcija uzrokovanih mikroorganizmima. Prema djelovanju, dijele se na: Njihova ispravna uporaba spašava milijune života. Međutim, nepravilna upotreba stvara ozbiljan problem – antimikrobnu rezistenciju (AMR). Povijest antibiotika Prvi antibiotik, penicilin, otkrio je Alexander Fleming 1928. godine, što je označilo početak masovne proizvodnje i kliničke primjene. Tijekom 20. stoljeća, otkriće drugih […]

Djeca

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Energija

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteTrčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Mikrobiota

Sindrom iritabilnog crijeva

Vrijeme čitanja članka: < 1 minutaSindrom iritabilnog crijeva (IBS) predstavlja kompleksni funkcionalni poremećaj gastrointestinalnog trakta koji često izaziva abdominalne bolove i promjene u pražnjenju crijeva. Iako se često javlja, IBS ostaje bolest nepoznate etiologije, što je izazvalo potrebu za istraživanjem fiziologije crijevnog neurološkog sustava, odnosa između crijeva i središnjeg živčanog sustava te uloge mikrobiote. Prema Rimskim IV kriterijima, IBS se […]

Urinokultura

Trudnoća i infekcija mokraćnog mjehura – molim savjet

Iz iste kategorije

Ljekarništvo

Izrasline po tijelu – što je to?

Ljekarništvo

Važnost hidratacije zimi – zašto je ključno piti dovoljno tekućine čak i na hladnoći?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKada razmišljamo o hidrataciji, najčešće zamišljamo vruće ljetne dane kada se pojačano znojimo i češće posežemo za vodom. Međutim, zimi je jednako važno unositi dovoljno tekućine, iako žeđ možda nije toliko izražena. Hladan zrak, grijani zatvoreni prostori i fizička aktivnost na niskim temperaturama mogu brzo dovesti do dehidracije, što može negativno utjecati na naš organizam. […]

Ljekarništvo

Prehlada, gripa ili korona – pitanje je sad…

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteRazlika između gripe, prehlade i COVID-19 Zima donosi često obolijevanje od sezonskih bolesti poput prehlade, gripe i COVID-19. Iako dijele mnoge simptome, važno je znati prepoznati razlike kako biste na vrijeme reagirali i spriječili komplikacije. Prehlada Prehlada je zarazna infekcija gornjih dišnih puteva koja zahvaća nos, grlo, sinuse i dušnik. Uzrokuje je više od 200 […]

Ljekarništvo

Koenzim Q10 – jesmo li ga zaboravili?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKoenzim Q10 (CoQ10) je prirodni antioksidans koji tijelo proizvodi i koristi na staničnoj razini za podršku rastu, energiji i održavanju stanica. Ova tvar, nalik vitaminima, prisutna je u svim tkivima, a najviše se nalazi u srcu, jetri, bubrezima i gušterači. Prvi put otkriven 1957. godine, CoQ10 je od tada prepoznat kao ključan spoj za funkcioniranje […]

Ljekarništvo

D-manoza, šećer kao rješenje upale

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteD-manoza je jednostavan šećer prisutan u mnogim biljkama. Iako je slična glukozi, razlikuje se po tome što se ne pretvara u glikogen niti se pohranjuje u organizmu, već se brzo izlučuje putem urina. Zbog toga ju mogu koristiti i dijabetičari koji svoju bolest drže pod kontrolom. Prirodni izvori D-manoze D-manoza se prirodno nalazi u većim […]

Ljekarništvo

Kad nam prisjednu jaja – salmonela i salmoneloza

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteŠto je salmonela? Salmonela, poznata i kao salmoneloza, je bakterijska infekcija koja uzrokuje proljev i bolove u trbuhu. Ova bakterija živi u probavnom sustavu životinja i ljudi, a najčešći oblik zaraze je putem kontaminirane hrane. To je jedan od najčešćih oblika bakterijskog trovanja hranom u svijetu. Simptomi salmonele Simptomi se mogu javiti nekoliko sati do […]

Ljekarništvo

Utjecaj vrućina na bolesti i djelovanje lijekova

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteTa pasja vrućina! Pasja vrućina više nije iznimka u ljetnim mjesecima nego je postala pravilo. Visoke temperature, povećani postotak vlage u zraku te nagle promjene atmosferskih tlakova najviše utječu na ranjive skupine kao što su starije osobe, trudnice, djeca i bolesnici s kroničnim bolestima. Kako se temperature ovih dana često penju preko 30 stupnjeva, postavlja […]

Ljekarništvo

Je li moguće ako sam koristila terapiju za anksioznost da sam imala osjećaj umora i iscrpljenosti?