Probiotici i žensko zdravlje – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Poslije upoznavanja osnovnih pojmova u ovom novom području znanosti, a da bi mogli bolje razumjeti događanja u mikrobiomu ljudskog organizma moramo razlikovati PREBIOTIKE i PROBIOTIKE.

ŠTO SU PREBIOTICI ?

Postoji više definicija, znanstvenih i manje znanstvenih objašnjenja. No osnovno je što moramo znati je da su PREbiotici hrana za PRObiotike. Da bi probiotici obavljali svoje mnogobrojne funkcije potrebni su prebiotici. Prebiotike unosimo hranom (ili dodatcima pehrane), te je njihova zadaća da prođu neoštećeni kroz probavni sustav, tj. nakon gutanja moraju preživjeti djelovanje želučane kiseline i žučne kiseline. Nakon toga moraju doći do debelog crijeva gdje ih čekaju probiotički mikroorganizmi. Takvi mikroorganizmi probavljaju i fermentiraju prebiotike i stvaraju mnoge druge korisne tvari. Prebiotici imaju utjecaj i na imunološki sustav.

Kada se prvi puta susrećemo sa PREBIOTICIMA ?

Kod dojenja se novorođenče prvi puta susreće sa prebioticima. Majka ne hrani samo svoje dijete, već i njegov mikrobiom. Majčino mlijeko sadrži GALAKTOSAHARIDE (to su polisaharidi u majčinom mlijeku). Osim tih šećera, u majčinom mlijeku se nalaze minerali, vitamini , masti i proteini. Za ishranu mikrobioma djeteta važni su galaktosaharidi koji djeluju na Bifidobakterije i Laktobacile u crijevima djeteta.

Postoji mnogo vrsta prebiotika, no najvažniji su:

  • polisaharidi i oligosaharidi

POLISAHARIDI (poli+saharidi) su složeni ugljikohidrati. Njihove molekule su sastavljene od velikog broja jednostavnih šećera (monosaharida). Oni su zaliha glukoze (npr. škrob u biljaka i glikogen u životinja i ljudi). Osnovna građevna jedinica polisaharida je glukoza. OLGOSAHARIDI su ugljikohidrti građeni od 2-10 jedinica monosaharida (disaharidi i trisaharidi). Od disaharida poznati su laktoza i saharoza, a od heksoza –fruktoza. Takve škrobne namirnice su osnova za prehranu bakterija u debelom crijevu.

Kada se škrob razgrađuje proizvodi se biturat. On pomaže pri apsorpciji vode i elektrolita, važan je u funkcioniranju imunološkog sustava te djeluje protiv upale. Biturat je konjugirana baza maslačne kiseline koja se upravo proizvodi fermentacijom složenih ugljikohidrata i vlakana u crijevima. Biturat utječe na floru gastrointestinalnog sustava. Važna je uloga u liječenju i sprječavanju crijevnih infekcija te u poboljšavanju peristaltike crijeva. Namirnice bogate takvim škrobom i vlaknima su:

. kuhani ohlađeni krumpir

. zelene banane

. mahunarke

. grah

. zob

. riža

INULIN pripada skupini prirodnih polisaharida kojeg proizvode mnoge vrste biljaka. Inulin pripada klasi dijetalnih vlakana, a neke biljke ga skladište u korijenu. Inulin blagotvorno utiče na crijevnu mikrobiotu. Kada dođe do crijeva fermentira se u maslačnu kiselinu, octenu kiselinu i mliječnu kiselinu. Stvaraju se plinovi, ugljični dioksid, metan i vodik. Inulin hrani Bifidobakterije i Laktobacile. Pomaže pri apsorpciji minerala i poboljšava apsorpciju kalcija. Namirnice bogate inulinom su :

. korijen cikorije

. korijen čićka

. šparoge

. zeleni listovi maslačka

. češnjak, artičoke

. poriluk

. luk

. soja

. divlji ječam

POLIFENOLI pripadaju obitelji flavonoida, nalaze se u biljkama. Polifenoli se dijele u četiri klase; fenolne kiseline, flavonoidi, stilbeni i lignani. Flavonoidi su antioksidansi i nekI od njih se nalaze u:

. čajevi i voće (hespertin)

. crveno voće i bobice (cijanidin)

. soja (dijadzein)

. jabuka , grožđe, kakao (proantocijanidi)

. luk, čaj, jabuke (kvercentin)

Polifenoli se nalaze još u papru, cimetu,đumbiru, muškatnom oraščiću, kavi i crvenom vinu.

LIGNANI su polifenoli koji se nalaze u lanenim sjemenkama i drugim žitaricama.

PEKTINI se nalaze u brojnim vrstama voća posebno u pulpi sirovih jabuka. Pektin je vrsta škroba nalik na gel. On se koriste za izradu džemova i želea. Pektin ima antioksidativna i antimikrobna svojstva. Izuzetno povoljno utječe na sluznicu crijeva te poboljšava raznolikost mikroorganizama u crijevima. Hrana sa visokim udjelom pektina su jabuke, marelice, mrkva, zeleni grah, breskve, rajčice i krumpir.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Crijeva

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNovija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Laktoferin

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Rak vrata maternice

Probiotici i rak vrata maternice

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteAnaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

Lakoprobavljiva hrana

Bolovi u trbuhu

FODMAP hrana

Izmjene zatvora i proljeva i nezdrava prehrana

Probiotici

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Iz iste kategorije

Ginekologija

HPV infekcija vrata maternice

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteRaku vrata maternice prethodi infekcija vrata maternice s HPV-om. Humani papiloma virus napada stanice vrata maternice kroz nekoliko koraka: prvo, virus mora prodrijeti kroz epitel vrata maternice. Ne može prodrijeti kroz neoštećenu sluznicu. On prodire kroz oštećenu sluznicu, npr. prilikom spolnog odnosa – dolazi do mikrotrauma (sitnih oštećenja) na površini epitela vrata maternice. Virus mora […]

Ginekologija

Anogenitalne bradavice – uzroci, prijenos, liječenje i prevencija

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteAnogenitalne bradavice su površinske lezije (oštećenja) kože u genitalnom i analnom području, uzrokovane specifičnim tipovima humanog papiloma virusa (HPV). Najčešće se nazivaju condyloma acuminatum (šiljaste bradavice) i condyloma planum (ravne bradavice), a poznate su i kao genitalne ili venerične bradavice. Iako su izlječive, HPV ostaje u tijelu doživotno. Kako nastaju? Anogenitalne bradavice uzrokuju tipovi HPV-a […]

Ginekologija

Papiloma virus

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePapiloma virusi su različita skupina virusa koja je svrstana u porodicu Papillomaviridae. Rašireni su u prirodi te se specifično nalaze u viših kralježnjaka (čovjek, govedo, zec, konj, pas, ovca, jelen, los i primati), ali i u reptila i zeca.Svi papiloma virusi inficiraju površinski epitel kože i mukoznih membrana (sluznica). To je tanka membrana koja oblaže […]

Ginekologija

Može li zatvorenost rodnice nakon odstranjenja maternice i jajnika biti posljedica operacije i postoji li način da se to riješi?

Ginekologija

Treba li se zabrinuti zbog nalaza cervikalnog brisa s oskudnim porastom saprofitnih koki i koliformnih bakterija?

Ginekologija

Anemija u trudnica ili kada je potrebna nadoknada željeza u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePrilagodba hematopoetskog sustava u trudnoći U trudnoći dolazi do povećanja volumena krvi. Volumen krvi počinje rasti već od 6. tjedna trudnoće, a najviši je oko 34. tjedna. Nakon toga ostaje nepromijenjen sve do porođaja. Povećanje iznosi nevjerojatnih 45 do 50 %. Zanimljivo je da je volumen krvi nešto veći u svakoj sljedećoj trudnoći, kao i […]

Ginekologija

Oligohiramnij i anhidramnij

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLatinski oligohydramnion je stanje u trudnoći smanjene količine plodove vode, odnosno količina plodove vode manje od 500ml. Ultrazvučnom procjenom količine plodove vode, AFI je manji od 5. Latinski anhydramnion označuje potpuni nedostatak plodove vode. Olihogidramnij se nalazi od 0,5 do 8 % trudnoća. Prognoza i liječenje ovise o gestacijskog dobi (tjednima trudnoće) u kojoj se […]

Ginekologija

Polihidramnij

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePolihidramnij (lat. Polyhydramnion) – POVEĆANA KOLIČINA PLODOVE VODE, je pojam koji označava količinu plodove vode veću od 2000 ml. Otkriva se ultrazvukom i to određivanjem indeksa plodove vode (engl. AFI-amniotic fluid indeks) koji se provodi između 36. i 42. tjedna trudnoće. Ultrazvukom se mjere okomiti džepovi plodove vode u četiri kvadranta, mjere se zbrajaju te […]