Prehrana u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Treba li trudnica posebno paziti na prehranu? Treba li se nečega odricati, a neke namirnice dodatno uključiti u prehranu? Napokon, treba li „jesti za dvoje“?

Treba li trudnica posebno paziti na prehranu? Treba li se nečega odricati, a neke namirnice dodatno uključiti u prehranu? Napokon, treba li „jesti za dvoje“?

Ova i još mnoga druga pitanja u vezi prehrane u trudnoći uobičajena su u svake trudnice, pa i u one koja nije prvi puta trudna. Štoviše i u onih trudnica koje se inače amaterski ili profesionalno bave nutricionizmom.

Za početak, trudnica NE treba jesti za dvoje. A sada slijedi demistifikacija još nekih uvriježenih shvaćanja.

U trudnoći, zbog raznih procesa na staničnom nivou, trudnica ima pojačani apetit, a također se i potreba za dnevnim unosom energije povećava za oko 300 kcal/dan. Istovremeno je usporena probava, pa proces probavljanja hrane traje dulje nego izvan trudnoće, tj. oko 58 sati, umjesto uobičajenih 52 sata. Posljedično tomu, mogući su problemi sa stolicom (koja je u trudnoći vrlo često prilično otežana i trudnice nerijetko pate od zatvora), nije rijetka pojava mučnina i povraćanja itd. Neka od ovih stanja zahtijevaju i bolničko liječenje, primjerice prekomjerno povraćanje u trudnoći (lat. Hyperemesis gravidarum), praćeno elektrolitskim disbalansom i općim lošim stanjem.

Trudnicama se preporuča posebno paziti na pripremu obroka. U tom se smislu savjetuje sljedeće:

Namirnice koje je potrebno kuhati ili peći treba pripremati na odgovarajući način, pazeći da iste budu pripremljene na preporučenoj temperaturi i tijekom dovoljnog vremena. Nedovoljno kuhane i pečene namirnice mogu biti izvor neugodnih probavnih smetnji i infekcija,
ne pretjerivati s konzumacijom jetre i jetrenih proizvoda, jer isti mogu sadržavati visoke količine vitamina A,
ne pretjerivati ni s konzumacijom ribe. U tom smislu postoje posebne preporuke za izbjegavanje određenih vrsta ribe (i općenito morskih plodova) od strane američkih medicinskih udruženja, no u našem podneblju ovo i nije previše važno (osim ako se ne razmišlja o nekim uvoznim egzotičnim ribljim i sličnim specijalitetima). Također, nastojati ne konzumirati nepasterizirano mlijeko i mliječne proizvode od nepasteriziranog mlijeka (razne sireve itd.), kao i nepasterizirane sokove, dobro isprati voće i povrće, koje je i preporučljivo jesti sirovo, ne pretjerivati s konzumacijom kave i čaja. Ako ste se možda upravo zapitali, ovi napitci nisu zabranjeni trudnicama, ali jedna šalica dnevno je – sasvim dovoljna.

O tzv. kombiniranim preparatima za trudnice

Ovi preparati, koji sadrže različite količine i omjere više vitamina i minerala, na tržištu su najčešće u vidu tableta za oralnu primjenu, deklarirani su kao dodaci prehrani i u slobodnoj su prodaji.

Općenito govoreći, uz raznovrsnu i primjerenu prehranu (koja nutritivno i energetski zadovoljava potrebe organizma trudnice), najčešće nisu potrebni dodatni preparati, iako se isti uobičajeno preporučaju trudnicama (najčešće zbog sadržaja fluora i magnezija). Štetni nisu, ima studija koje potkrepljuju dobrobiti njihove konzumacije u trudnoći, pa ako je trudnica zainteresirana za neki od tih preparata slobodno se može dodatno informirati i u ljekarnama.

Na kraju ćemo napomenuti kako postoje posebne tablice za prehranu u trudnoći, u kojima su navedene mnoge namirnice s njihovom kalorijskom vrijednošću i količinama koje se preporučaju u trudnoći. Ove tablice svaka zainteresirana trudnica može dobiti u ordinaciji nadležnog ginekologa, ili na vjerodostojnim internetskim stranicama, čiji sadržaj nadziru stručnjaci – kao što je ova stranica, koju ste upravo posjetili.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Hrana

Zdravlje kože i prehrana – kako hrana utječe na vašu kožu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Na kožu, kao na najveći organ, snažno djeluje način na koji se hranimo i što unosimo u svoje tijelo. Užurbani način života često ne ostavlja dovoljno vremena za pripremu redovitih obroka, a i kvalitetne namirnice sve su skuplje i mnogima nedostižne. Visoko na rang ljestvici omiljenih obroka su slatkiši, prerađena hrana, pekarski proizvodi, alkohol, slatki […]

Rast

Uloga posteljice u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Placenta ili posteljica je organ koji nastaje u trudnoći i tijekom trudnoće vrši vrlo važnu ulogu. Normalan razvoj posteljice je preduvjet normalnog razvoja trudnoće u našoj vrsti Homo sapiens (umni čovjek). U prilog tome govori podatak da oko 65 % zametaka propada u razdoblju kada nije moguće otkriti trudnoću. Kako u ranom razdoblju trudnoće, tako […]

Krdiovaskularno zdravlje

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minute U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Ginekolog

Hitna kontracepcija

Oči

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Trudnoća

Možete li mi protumačiti nalaz?

Iz iste kategorije

Ginekologija

Placenta praevia – dijagnostika i liječenje

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Osnovni simptom nisko nasjele posteljice je krvarenje, najčešće u drugoj polovici trudnoće. No, svako krvarenje potkraj drugog i početkom trećeg tromjesečja trudnoće ne znači da je u pitanju nisko nasjela posteljica, ona samo sudjeluje u 20 % slučajeva. Najčešće je krvarenje nepoznatog uzroka (u 45% slučajeva), potom aburpcija (odljuštenje) posteljice u 30 % slučajeva. Ostali […]

Ginekologija

Iscjedak u vrijeme ovulacije

Ginekologija

Placenta praevia

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Što je placenta praevia? Kada se placentacija i razvoj posteljice smjesti na donjem djelu maternice (donji uterini segment) te se tako posteljica nalazi između vrata maternice i ploda. Tako da zapravo blokira ili možemo reći sprječava rađanje djeteta. Takvo smještena posteljica može potpuno ili djelomično prekrivati donji uterini segment. Razlikujemo četiri stupnja: Pojavnost nasjele posteljice […]

Ginekologija

Ventrikulomegalija

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Ventrukulomegalija je proširenje lateralnih moždanih komora. Obično se dijagnosticira na rutinskom ultrazvučnom pregledu (fetal anomaly scan) od 18 do 22 tjedna gestacije, a učestalost pojavnosti je 1-2 na 1000 trudnoća. Ventrikulomegalija se uočava u poprečnom presjeku fetalne glavice koji je iznad razine presjeka gdje se mjeri biparijetalni promjer. Proširenje najčešće započinje u području stražnjih rogova […]

Ginekologija

Malformacije središnjeg živčanog sustava fetusa

Vrijeme čitanja članka: 2 minute AKRANIJA je poremećaj u razvoju kostiju glave u fetusa. Poremećaj u razvoju plosnatih kostiju lubanje (neurokranija) – odsustvo svoda lubanje. Kosti neurokranija, odnosno plosnate kosti lubanje počinju sa osifikacijom (okoštavanjem) već potkraj prvog tromjesečja, tako da tada postaju vidljive, odnosno dostupne ultrazvučnoj dijagnostici. Ako se u tom gestacijskom dobu ultrazvukom ne vidi okoštala lubanja, postavlja […]

Ginekologija

Ciste korioidnog pleksusa fetusa u trudnoći (CPC)

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Korioidni pleksus (latinski- plexus chorioideus), sastoje se od spleta krvnih žila koje su obložene ependimom, on oblaže krvne žile poput resica. Korioidni pleksus proizvodi cerebrospinalnu tekućinu. Ta tekućina oblaže mozak i kralježničku moždinu i struji kroz moždane komore. U čovjeka se u likvorskim prostorima nalazi 100 do 150 ml likvora. Tijekom 6-8 sati prosječno se […]

Ginekologija

Probiotici i rak vrata maternice

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Anaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

Ginekologija

Jesam li trudna?