Dispepsija sa aspekta primarne zdravstvene djelatnosti

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Dispepsija je skup simptoma, koji uključuju bol i nelagodu u epigastriju, žgaravicu, pretjerano podrigivanje, osjećaj usporene probave, rane sitosti i napuhnutosti. Učestalost bolesnika sa dispeptičkim tegobama.

Dispepsija je  skup simptoma, koji uključuju bol i nelagodu u epigastriju, žgaravicu, pretjerano podrigivanje, osjećaj  usporene  probave, rane sitosti i napuhnutosti.
Razlikuje se  tri osnovna oblika  dispepsije:

  • funkcionalna dispepsija
  • strukturalna dispepsija
  • uzroci  simptoma izvan probavnog sustava/srčana bolest,mišićna bol i sl/

Učestalost bolesnika sa dispeptičkim tegobama u ordinacijama primarne zdravstene zaštite iznosi od 8 do 10%  od svim bolesnika kojedolaze u ambulantu.
Prosječno u  ordinaciji primarne zaštite od ukupnog broja  populacija  bolesnika oko 200 bolesnika je s gastroenterološkim  problemima/ to su ulkusna bolest GERB, sindrom iritabilnog kolona i maligne bolesti.

Klinički su najznačajnija tri oblika dispepsije: refluksni, ulkusni i dismotilitetni.
Ulkusni  oblik  karakterizira: noćna  bol,lokalizirano pečenje u  epigastriju,može biti i retrosternalno pečenje i žgaravica, a poboljšanje najčešće nastupa nakon obroka.
Dismotilitetni oblik karakterizira mučnina, napuhnutost,rana sitost ,može biti i retrosternalno pečenje i žgaravica a pogoršanje simptoma nastaje nakon obroka.
Refluksni oblik karakterizira žgaravica i  regurgitacija.

Međutim, značajno je naglasiti i takozvane alarmantne simptome sa strane gornjeg dijela probavnog sustava koji se često interpoliraju među ova tri oblika, a njihovo neprepoznavanje i nedijagnosticiranje može imati teške posljedice. To su mršavljenje disfagija, povraćanje, krvarenje i palpabilne tvorbe.

U liječenju prva tri oblika dispepsije revoluciju je uz higijensko dijetalni režim i promjene krivih životnih navika i načina i ritma hranjenja označila terapije inhibitorima protonske pumpe. U tomu liječenju je  značajna uloga  liječnika  primarne  zaštite, koji kod  jasnih anamnestičkih podataka  refluksne i  ulkusne  dispepsije   počinje terapija inhibitorima protonske pumpe, a tek u slučaju  nepovoljnog odgovora na tu terapiju valja pristupiti  diferentnim  pretragama, endoskopija,songrafija itd.
Međutim nedovoljno se naglašava nužnost primjene inhibitora protonske pumpe  u terapiji komorbiditetnih bolesti i stanja,osobito pri liječenje bolesnika  s reumatološkim i radikularnim bolestima te kroničnim bolnim sindromima sa nesteroidnim antireumaticima i salicilatima. Kod brojnih komorbiditetnih  bolesti u velikog broja bolesnika u čestim posjetama liječnicima primarne  zaštite/liječenje kortikoidima,peroralnim antikoagulansima,antitrombocitnim lijekovima, acetilsalicilnom kiselinom nesteroidnim antireumaticima potrebna  istovremena primjena inhibitora  protonske pumpe u cilju sprečavanja štetnih učinaka na probavni sustav uključujući i krvarenja. Pri tome ordinarius primarne zaštite mora procijeniti  rizične faktore za nastanak gastrodudenalnih komplikacija,a to su:

  • prethodna anamneza gastrointestinalnog oštećenja(ulkusna bolest,krvarenje),
  • starija dob bolesnika od 60 godina,
  • istovremena uporaba kortikosteroida, peroralnih antikoagsulansa, antitrombocitnih lijekova i acetil salicilne kiseline,
  • visoke doze  antireumatika te
  • uzimanje  antireumatika  na pun želudac nakon jela,a čega se bolesnici često ne pridržavaju ili nisu upozoreni.

Na kraju  dokazana  je velika dobrobit  primjene  inhibitora protonske pumpe u bolesnika s opeklinama u sprečavanju krvarenja iz gornjeg dijela probavnog sustava.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Može li mala kvržica nakon velike nužde značiti hemoroid ili nešto ozbiljnije?

Gastroenterologija Depositphotos_4537086_L

Probir na rak debelog crijeva – mala gesta koja spašava živote

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZašto se odazvati, kome je namijenjen program i kako izgleda postupak – sve na jednom mjestu. Rak debelog crijeva i rektuma jedan je od najčešćih oblika zloćudnih bolesti u Hrvatskoj, ali istodobno i jedan od najpreventabilnijih. Upravo zato se provodi nacionalni program probira kojim se nastoji otkriti bolest u ranoj fazi, kada je potpuno izlječiva. […]

Gastroenterologija

Konstipacija – kada je bezazlena, a kada je razlog za brigu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonstipacija (zatvor) čest je probavni problem koji pogađa ljude svih dobi, ali osobito žene i starije osobe. Procjenjuje se da oko deset posto odraslih osoba u svijetu ima kronične tegobe s konstipacijom, a u starijoj populaciji taj postotak raste i do dvadeset posto. Kod žena je češća nego kod muškaraca, ponajprije zbog hormonalnih promjena, trudnoća […]

Gastroenterologija

Ljetna prehrana bez mitova: kako sačuvati zdravu probavu u toplim danima

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjetni mjeseci donose promjene u prehrambenim navikama, a to nerijetko utječe i na naš probavni sustav. Često se preporučuje “lagana” hrana jer se vjeruje da probava ljeti radi sporije, no kod zdravih osoba ona funkcionira jednako dobro i u toplim uvjetima. Osjećaj težine nakon obroka zapravo je posljedica prekomjernog unosa masne hrane, nedovoljne hidracije i […]

Gastroenterologija

Kako se točno provodi 14-dnevna sekvencijska terapija za eradikaciju H. pylori?

Gastroenterologija

Sunce i probava: utjecaj vitamina D na bolesti probavnog sustava

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVitamin D, poznat i kao “sunčev vitamin”, ima ključnu ulogu u metabolizmu kalcija i zdravlju kostiju, no u posljednjih desetak godina sve više se prepoznaje i njegov širi učinak na ljudski organizam, uključujući utjecaj na imunološki sustav i funkciju probavnog trakta. Ljeto, razdoblje godine u kojem se najviše izlažemo suncu, idealna je prilika za razmatranje […]

Gastroenterologija

Toplina i probava: Koliko je važna hidratacija za zdrav crijevni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUtjecaj ljeta na probavni sustavVisoke temperature, pojačano znojenje, više fizičke aktivnosti i promjene u prehrani tijekom ljeta mogu značajno utjecati na rad našeg probavnog sustava. Mnogi ljudi primjećuju tegobe poput zatvora, nadutosti ili usporene probave upravo u toplijim mjesecima, a jedan od ključnih, ali često zanemarenih razloga jest nedovoljan unos tekućine. Probava ne ovisi samo […]

Gastroenterologija

Silimarin iz sikavice – prirodni saveznik vaše jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSikavica – prirodni saveznik zdravlja jetre Sikavica, poznata i kao mlijeko čička, biljka je koja se već stoljećima koristi kao prirodan saveznik zdravlja jetre. Njezina ljekovita svojstva potječu iz sjemenki koje sadrže silimarin – aktivnu tvar s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Silimarin štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu obnovu i smanjuje upalu uzrokovanu djelovanjem […]