Dispepsija sa aspekta primarne zdravstvene djelatnosti

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Dispepsija je skup simptoma, koji uključuju bol i nelagodu u epigastriju, žgaravicu, pretjerano podrigivanje, osjećaj usporene probave, rane sitosti i napuhnutosti. Učestalost bolesnika sa dispeptičkim tegobama.

Dispepsija je  skup simptoma, koji uključuju bol i nelagodu u epigastriju, žgaravicu, pretjerano podrigivanje, osjećaj  usporene  probave, rane sitosti i napuhnutosti.
Razlikuje se  tri osnovna oblika  dispepsije:

  • funkcionalna dispepsija
  • strukturalna dispepsija
  • uzroci  simptoma izvan probavnog sustava/srčana bolest,mišićna bol i sl/

Učestalost bolesnika sa dispeptičkim tegobama u ordinacijama primarne zdravstene zaštite iznosi od 8 do 10%  od svim bolesnika kojedolaze u ambulantu.
Prosječno u  ordinaciji primarne zaštite od ukupnog broja  populacija  bolesnika oko 200 bolesnika je s gastroenterološkim  problemima/ to su ulkusna bolest GERB, sindrom iritabilnog kolona i maligne bolesti.

Klinički su najznačajnija tri oblika dispepsije: refluksni, ulkusni i dismotilitetni.
Ulkusni  oblik  karakterizira: noćna  bol,lokalizirano pečenje u  epigastriju,može biti i retrosternalno pečenje i žgaravica, a poboljšanje najčešće nastupa nakon obroka.
Dismotilitetni oblik karakterizira mučnina, napuhnutost,rana sitost ,može biti i retrosternalno pečenje i žgaravica a pogoršanje simptoma nastaje nakon obroka.
Refluksni oblik karakterizira žgaravica i  regurgitacija.

Međutim, značajno je naglasiti i takozvane alarmantne simptome sa strane gornjeg dijela probavnog sustava koji se često interpoliraju među ova tri oblika, a njihovo neprepoznavanje i nedijagnosticiranje može imati teške posljedice. To su mršavljenje disfagija, povraćanje, krvarenje i palpabilne tvorbe.

U liječenju prva tri oblika dispepsije revoluciju je uz higijensko dijetalni režim i promjene krivih životnih navika i načina i ritma hranjenja označila terapije inhibitorima protonske pumpe. U tomu liječenju je  značajna uloga  liječnika  primarne  zaštite, koji kod  jasnih anamnestičkih podataka  refluksne i  ulkusne  dispepsije   počinje terapija inhibitorima protonske pumpe, a tek u slučaju  nepovoljnog odgovora na tu terapiju valja pristupiti  diferentnim  pretragama, endoskopija,songrafija itd.
Međutim nedovoljno se naglašava nužnost primjene inhibitora protonske pumpe  u terapiji komorbiditetnih bolesti i stanja,osobito pri liječenje bolesnika  s reumatološkim i radikularnim bolestima te kroničnim bolnim sindromima sa nesteroidnim antireumaticima i salicilatima. Kod brojnih komorbiditetnih  bolesti u velikog broja bolesnika u čestim posjetama liječnicima primarne  zaštite/liječenje kortikoidima,peroralnim antikoagulansima,antitrombocitnim lijekovima, acetilsalicilnom kiselinom nesteroidnim antireumaticima potrebna  istovremena primjena inhibitora  protonske pumpe u cilju sprečavanja štetnih učinaka na probavni sustav uključujući i krvarenja. Pri tome ordinarius primarne zaštite mora procijeniti  rizične faktore za nastanak gastrodudenalnih komplikacija,a to su:

  • prethodna anamneza gastrointestinalnog oštećenja(ulkusna bolest,krvarenje),
  • starija dob bolesnika od 60 godina,
  • istovremena uporaba kortikosteroida, peroralnih antikoagsulansa, antitrombocitnih lijekova i acetil salicilne kiseline,
  • visoke doze  antireumatika te
  • uzimanje  antireumatika  na pun želudac nakon jela,a čega se bolesnici često ne pridržavaju ili nisu upozoreni.

Na kraju  dokazana  je velika dobrobit  primjene  inhibitora protonske pumpe u bolesnika s opeklinama u sprečavanju krvarenja iz gornjeg dijela probavnog sustava.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Toplina i probava: Koliko je važna hidratacija za zdrav crijevni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUtjecaj ljeta na probavni sustavVisoke temperature, pojačano znojenje, više fizičke aktivnosti i promjene u prehrani tijekom ljeta mogu značajno utjecati na rad našeg probavnog sustava. Mnogi ljudi primjećuju tegobe poput zatvora, nadutosti ili usporene probave upravo u toplijim mjesecima, a jedan od ključnih, ali često zanemarenih razloga jest nedovoljan unos tekućine. Probava ne ovisi samo […]

Gastroenterologija

Silimarin iz sikavice – prirodni saveznik vaše jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSikavica – prirodni saveznik zdravlja jetre Sikavica, poznata i kao mlijeko čička, biljka je koja se već stoljećima koristi kao prirodan saveznik zdravlja jetre. Njezina ljekovita svojstva potječu iz sjemenki koje sadrže silimarin – aktivnu tvar s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Silimarin štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu obnovu i smanjuje upalu uzrokovanu djelovanjem […]

Gastroenterologija

Na što ukazuju moji nalazi krvi?

Gastroenterologija

Uloga probiotika u sindromu iritabilnog crijeva

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni gastrointestinalni poremećaj koji pogađa značajan broj ljudi diljem svijeta, a karakteriziran je kroničnim ili ponavljajućim simptomima poput bolova u trbuhu, nadutosti, proljeva, zatvora ili njihove izmjene. Iako se ne smatra organskom bolešću, SIC značajno narušava kvalitetu života i često zahtijeva višestruke terapijske pristupe. U posljednjem desetljeću sve se više […]

Gastroenterologija

Primjena probiotika uz antibiotike – kako zaštititi crijeva i spriječiti nuspojave

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Gastroenterologija

Probiotici – saveznici zdravlja. Što su, kako djeluju i zašto su važni?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU posljednjih nekoliko godina probiotici su postali neizostavan dio razgovora o zdravlju probavnog sustava, imunitetu i općem blagostanju. Probiotici su živi mikroorganizmi, najčešće bakterije i kvasci, koji u odgovarajućim količinama mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje domaćina. Najpoznatije probiotičke bakterije pripadaju rodovima Lactobacillus i Bifidobacterium, dok se kvasci poput Saccharomyces boulardii također koriste u probiotičkim […]

Gastroenterologija

Mikrobiota: ključ zdravlja cijelog organizma

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjudsko crijevo dom je nevjerojatnoj zajednici mikroorganizama, poznatoj kao crijevna mikrobiota, koja igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Procjenjuje se da ljudsko tijelo sadrži oko 100 bilijuna bakterija, što nadmašuje broj ljudskih stanica. Ukupna masa mikrobiote u crijevu iznosi približno 1–2 kilograma. Ova kompleksna zajednica ne samo da pomaže u probavi, već ima dalekosežne učinke […]

Gastroenterologija

Operacija slijepog crijeva – molim Vaše stručno mišljenje