Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Depositphotos_167839616_L
Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Duboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos omega-3 masnih kiselina.

Novo istraživanje – više omega-3, manji rizik od ugrušaka

Znanstvenici su analizirali podatke više od 17 000 sudionika iz skandinavskih zemalja tijekom prosječnog razdoblja praćenja od 12 godina. Rezultati su objavljeni u prestižnom časopisu American Journal of Clinical Nutrition, a pokazali su da su osobe s najvišim razinama omega-3 masnih kiselina u krvi imale 28 % manji rizik od venske tromboembolije (VTE) te čak 39 % manji rizik od duboke venske tromboze u odnosu na one s najnižim vrijednostima.

Kako djeluju omega-3 masne kiseline?

Omega-3 masne kiseline, osobito EPA (eikozapentaenska) i DHA (dokozaheksaenska), poznate su po svom protuupalnom i antitrombotskom djelovanju:

  • smanjuju aktivnost trombocita, stanica odgovornih za zgrušavanje krvi,
  • mogu usporiti stvaranje trombina, što je ključno za nastanak ugruška,
  • poboljšavaju fleksibilnost stijenki krvnih žila,
  • te podržavaju normalan protok krvi.

Zahvaljujući tim učincima, redovit unos omega-3 masnih kiselina, prehranom i dodacima prehrani, može pridonijeti boljoj mikrocirkulaciji i smanjenju sklonosti stvaranju ugrušaka, osobito kod osoba koje su dugo neaktivne, primjerice, tijekom letova, sjedećeg rada ili oporavka nakon operacije.

Stručnjaci naglašavaju da su potrebne dodatne kliničke studije kako bi se potvrdila uzročnost, no rezultati su obećavajući. Omega-3 masne kiseline ne zamjenjuju osnovne preventivne mjere, poput redovitog kretanja, dovoljnog unosa tekućine i održavanja zdrave tjelesne mase. No, kao dio uravnotežene prehrane, mogu biti jednostavan i prirodan način za dodatnu zaštitu krvnih žila.

Zaključak

Uvrštavanje masne ribe i biljnih izvora omega-3 masnih kiselina u svakodnevnu prehranu jednostavan je korak koji može pomoći u očuvanju zdravlja krvnih žila i smanjenju rizika od duboke venske tromboze. Iako su potrebna dodatna istraživanja, ovi rezultati još jednom potvrđuju da su zdrave masti itekako dobre za naše srce i krvne žile.

 

Izvor:

Johansson, Magdalena & Braekkan, Sigrid & Giskeødegård, Guro & Wade, Kaitlin & Hindberg, Kristian & Timpson, Nicholas & Smith, George & Hveem, Kristian & Åsvold, Bjørn & Brumpton, Ben & Hansen, John-Bjarne. (2025). High concentrations of polyunsaturated n–3 fatty acids in serum are inversely associated with risk of future incident venous thromboembolism – the HUNT cohort study. The American Journal of Clinical Nutrition. 10.1016/j.ajcnut.2025.08.008.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Prolazni ishemijski napa

Tranzitorna ishemijska ataka

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProlazni ishemijski napad ili TIA je privremena blokada dotoka krvi u mozak. Javljaju se simptomi slični moždanom udaru koji su prolazni i obično traju kraće od pet minuta. Iako TIA ne uzrokuje trajnu štetu, to je “udar upozorenja” koji signalizira mogući moždani udar. Otprilike 1 od 3osobe koje imaju TIA-u s vremenom će doživjeti moždani […]

DHA

Zašto je važan adekvatan unos DHA tijekom trudnoće?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNajčešće pitanje koje si trudnice postavljaju jest unose li dovoljno hranjivih tvari koje su im potrebne za pravilan rast i razvoj njihove bebe. Jedan od izuzetno važnih nutrijenata tijekom trudnoće je dokozaheksaenska masna kiselina (DHA) koja pripada skupini esencijalnih omega – 3 masnih kiselina. Kao gradivna komponenta, DHA je uključena u rast i razvoj ploda, […]

Anemija

Imam anemiju, bolnu mentruaciju te velike ugruške krvi koji izlaze. trebam li na hitnu otići?

Omega

Kapsule ribljeg ulja jednako učinkovite kao obrok plave ribe

Vrijeme čitanja članka: < 1 minutaU posljednje vrijeme sve je veći broj znanstvenih dokaza o povoljnom učinku omega-3 masnih kiselina na zdravlje, a najviše se propisuju u svrhu prevencije bolesti srca i krvnih žila.

Srce

Omega 3 masne kiseline – čuvarica srca

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePrema zadnjim znanstvenim spoznajama, konzumacija omega-3 masnih kiselina preporuča se pacijenatima sa poznatom koronarnom bolesti srca.

Fibrilacija atrija

Fibrilacija atrija – možete limi reći nešto više o tome?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]