
Psorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve više dokaza upućuje na to da prehrana može igrati značajnu ulogu u razvoju i upravljanju ovom bolešću.
Utjecaj prehrane na psorijazu
Prehrana može djelovati kao okidač ili olakšati simptome psorijaze. Ključni prehrambeni čimbenici koji pogoršavaju bolest uključuju visoki unos zasićenih masti, trans masti i jednostavnih šećera, koji su karakteristični za zapadnjačku prehranu. Zasićene masti i omega-6 masne kiseline iz prerađene hrane mogu potaknuti upalne procese u organizmu, dok jednostavni šećeri mogu povećati oksidativni stres i smanjiti djelovanje protuupalnih mehanizama u tijelu.
S druge strane, prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama (prisutnim u masnoj ribi, orašastim plodovima i biljnim uljima poput lanenog i maslinovog ulja) pokazala je protuupalni učinak koji može ublažiti simptome psorijaze. Također, prehrana bogata vlaknima, posebno iz cjelovitih žitarica, mahunarki, voća i povrća, pomaže u regulaciji crijevne mikrobiote, koja ima važnu ulogu u održavanju zdravog imunosnog odgovora.
Dijetoterapija kao podrška liječenju
Mediteranska prehrana jedan je od najistraženijih prehrambenih obrazaca koji pokazuje pozitivne učinke na psorijazu. Ovaj obrazac prehrane uključuje visok unos voća, povrća, mahunarki, cjelovitih žitarica, ribe, orašastih plodova i maslinovog ulja, uz umjeren unos mesa i mliječnih proizvoda. Istraživanja su pokazala da su osobe koje se više pridržavaju mediteranske prehrane prijavile blaže simptome psorijaze.
Osim toga, smanjenje tjelesne mase može biti značajan čimbenik u smanjenju ozbiljnosti simptoma psorijaze. Studije su pokazale da osobe s pretilošću i psorijazom koje su smanjile tjelesnu masu imaju znatno poboljšanje stanja kože. Povremeni post i niskokalorične dijete također su istraživani kao mogući pristupi upravljanju bolešću, kao i bezglutenska prehrana s obzirom da osobe oboljele od psorijaze imaju povećan rizik obolijevanja od celijakije.
Što kažu istraživanja?
Nedavno objavljeno istraživanje analiziralo je podatke 257 odraslih osoba s psorijazom koji su ispunili internetsku anketu. Procijenjena je usklađenost prehrane sudionika s različitim prehrambenim indeksima, uključujući Mediteranski indeks kakvoće prehrane, prehrambeni indeks DASH (engl. Dietary Approaches to Stop Hypertension) te Indeks prehrane temeljen na namirnicama biljnog podrijetla. Težina psorijaze procijenjena je pomoću validiranog upitnika.
Ključni nalazi istraživanja:
- Osobe s vrlo niskom usklađenošću s DASH dijetom i Indeksom prehrane temeljenim na namirnicama biljnog podrijetla imale su znatno veću vjerojatnost da prijave teži oblik psorijaze.
- Veća konzumacija crvenog i prerađenog mesa bila je povezana s težim oblikom psorijaze, čak i kad se uzimao u obzir indeks tjelesne mase.
- Unos voća, orašastih plodova i mahunarki bio je povezan sa slabijim intenzitteom psorijaze, ali ta povezanost nije bila neovisna o indeksu tjelesne mase.
Dobiveni rezultati upućuju na moguće koristi prehrambenih intervencija u poboljšanju ishoda liječenja osoba sa psorijazom. S obzirom na to koliko psorijaza utječe na tjelesno i mentalno zdravlje, uključivanje prehrambenih procjena u rutinsku skrb moglo bi pružiti dodatnu podršku oboljelima u upravljanju njihovim stanjem.
Suplementacija i psorijaza
Iako prehrana igra ključnu ulogu, neki dodaci prehrani mogu imati blagotvoran učinak kod oboljelih od psorijaze. Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti upalne procese i poboljšati simptome, dok vitamin D, često prisutan u topikalnim tretmanima za psorijazu, može imati dodatne prednosti kada se uzima oralno. Također, probiotici mogu pozitivno djelovati na crijevnu mikrobiotu i time neizravno utjecati na smanjenje simptoma psorijaze.
Zaključak
Postoji sve više dokaza koji podupiru ulogu prehrane u upravljanju psorijazom. Prehrana bogata biljnim namirnicama, siromašna zasićenim mastima i protuupalni prehrambeni obrasci poput mediteranske prehrane mogu pomoći u smanjenju simptoma i poboljšanju kvalitete života oboljelih. Uključivanje prehrambenih procjena u rutinsku skrb o oboljelima sa psorijazom može biti ključan korak prema boljem upravljanju bolešću.
Izvor:
Hawkins, P., Earl, K., Tektonidis, T. G., &Fallaize, R. (2024). The role ofdietinthe management ofpsoriasis: a scopingreview. Nutritionresearchreviews, 37(2), 296–330.
Garbicz, J., Całyniuk, B., Górski, M., Buczkowska, M., Piecuch, M., Kulik, A., &Rozentryt, P. (2021). NutritionalTherapyinPersonsSufferingfromPsoriasis. Nutrients, 14(1), 119.
Zanesco, S., Maruthappu, T., Griffiths, C. E. M., Dalrymple, K. V., Gibson, R., & Hall, W. L. (2025). Associationsbetweendietqualityindicesandpsoriasisseverity: resultsfromtheAskingPeoplewithPsoriasisabout Lifestyle andEating (APPLE) cross-sectionalstudy. British Journal ofNutrition, 1–36.
28.2.2025