Zdravlje kože i prehrana – kako hrana utječe na vašu kožu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Na kožu, kao na najveći organ, snažno djeluje način na koji se hranimo i što unosimo u svoje tijelo.

Užurbani način života često ne ostavlja dovoljno vremena za pripremu redovitih obroka, a i kvalitetne namirnice sve su skuplje i mnogima nedostižne.

Visoko na rang ljestvici omiljenih obroka su slatkiši, prerađena hrana, pekarski proizvodi, alkohol, slatki napitci koji trenutno daju energiju tijelu, ali dugoročno nisu zdravi.

Prerađena hrana tkzv. Ultra-procesuirana hrana puna je aditiva, konzervansa, soli, umjetnih boja i skrivenih šećera i istraživanja govore da je povezana s nastankom malignih bolesti, problema sa srcem, dijabetesom, debljinom, depresijom, autoimunim bolestima, naglom smrti i skraćenim životnim vijekom. Sigurno da takva hrana djeluje i na kožu jer ona ima mnogobrojne važne funkcije, koje sežu od zaštitne funkcije do složenih imunoloških mehanizama pa su time važni antioksidansi, vitamini, mikoroelementi, omega 3 masne kiseline i voda.

U današnje vrijeme ne možemo se izolirati od načina života, ali ako pazimo kako se hranimo time možemo znatno djelovati na zdravlje kože. Određena hrana doista ima učinak na kožu održavajući je svježom, mladolikom, hidratiziranom i zdravom.

Među najčešćim kožnim bolestima danas su akne i psorijaza, a u borbi s njima prehrana je najveći saveznik. Kako bi zaustavili oštećenja u koži uvelike nam mogu pomoći antioksidansi kao što je vitamin C koji se nalazi u mnogobrojnom voću i povrću. Uz antioksidativno djelovanje vitamin C je važan u sintezi kolagena. Vitamin C je normalan sastojak kože i nalazi se u dermisu i u epidermisu. Starenjem, zatim jakim izlaganjima UV zrakama, pušenjem smanjuje se koncentracija vitamina C pogotovo u gornjem sloju kože.

Raznolikom prehranom kao i kvalitetnim kozmetičkim proizvodima koji sadrže C vitamin može se povećati njegova koncentracija u koži. Omega 3 masne kiseline važne su za kožu. Gornji sloj kože sadrži omega 3 masne kiseline koje pružaju vodootporni sloj i daju hidrataciju te daju koži maldenačiki i svježi izgled. Simptomi nedostatka omega 3 masnih kiselina su suha koža, lomljiva kosa, mekani i lomljivi nokti, tvrda koža na laktovima, perut, rane na tjemenu i opadanje kose. Omega 3 masne kiseline ne mogu se sintetizirati u tijelu, već se unose hranom ili u dodacima prehrani.

Beta karoten pripada u grupu prirodnih pigmenata koje nazivamo karotenoidima. Sprečavaju nastajanje malignih tumora, srčanih bolesti, Alzheimerove bolesti, reumatodinog artritisa, makularne degeneracije oka i katarakte.

U tamnozelenom povrću, bundevi i crvenoj paprici velike su količine luteina i zeaksantina; kriptoksantina ima u mangu, narančama i breskvama. Alfa-karoten i kriptoksantin mogu prijeći u vitamin A, no ne u tolikoj mjeri kao beta karoten.

Kako bismo tijelu omogućili što raznolikije karotenoide preporučuje se jesti voće i povrće različitih boja. Zeleni ili bijeli čaj obiluju s flavonoidima koji smanjuju rizik od nastajanja malignih tumora kože jer zeleni čaj povećava prirodnu otpornost kože na djelovanje UV zraka.

Na kraju – VODA – je od neprocjenjive važnosti za vlažnost i tonus kože. Koža koja je dovoljno hidratizirana djeluje mlađe i ljepše i dvije litre vode popijene svaki dan održavaju to stanje. Pravilna i zdrava prehrana koja je raznolika u boji, svojim sastojcima i strukturu uvelike donosi zdravlju kože pa i mali pomaci u zdravijem načinu života uvijek se odražavaju i na kožu.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Hemaglutinini

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Jednjak

Hrana, jednjak i nelagoda – što je uzrok tome?

Suplementacija

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

raspoloženje

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Hrana

Kolike su šanse da hrana iz jednjaka dođe u pluća ili se ponovno vrati u želudac?

Zdravo starenje

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Iz iste kategorije

Dermatologija

Ubodi komaraca – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUbodi komaraca stvaraju neugodu tijekom toplijeg doba godine, nešto što smo svi doživjeli i nije nam strano. Mnogi kažu da komarci neke ljude bodu više, a neke manje – pa su vjerovanja da je nečija krv “slađa”, koža tanja ili mirisom privlačnija za komarce. Na mjestu uboda nastaje crvenilo i otok koji se jasno uočava. […]

Dermatologija

Što napraviti da svrbež na vratu nestane?

Dermatologija

Ubodi komaraca – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUbodi komaraca česta su pojava tijekom ljeta i više nisu nešto bezazleno na što ne treba obratiti pozornost. Iako se provode različite akcije koje suzbijaju komarce, mnoge osobe se tuže da su im komarci zadali probleme tijekom ljeta. Nekada se može raditi o zujanju komaraca tijekom noći i nastajanja uboda, što ometa san, pa odmor […]

Dermatologija

Može li se pretjerati u njezi kože?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNjega kože neizostavan je dio brige o sebi. Može biti vrlo jednostavna i obuhvaćati samo umivanje vodom, ali i uključivati složene postupke s čak dvadesetak koraka. Mnogobrojne su upute o tome kako njegovati kožu, pa smo često bombardirani raznim savjetima – osobito putem društvenih mreža koje obiluju takvim sadržajem. Sam pristup njezi kože mijenjao se […]

Dermatologija

Suportivna njega kože s psorijazom

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePsorijaza je kronična kožna bolest koja može započeti u bilo kojoj životnoj dobi. U njezinoj podlozi postoji genetska predispozicija, tj. naslijeđe, zbog čega se može javiti kod više članova uže ili šire obitelji. Psorijaza se može pojaviti samo na određenim dijelovima tijela, poput laktova, koljena ili vlasišta, ali i zahvatiti veće površine kože. Način i […]

Dermatologija

Gljivične infekcije noktiju u odraslih

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteGljivične infekcije noktiju vrlo su česta pojava u odrasloj populaciji – prema nekim procjenama pogađaju čak 10 % ljudi. Određene životne navike pogoduju razvoju infekcije, poput učestalog pranja ruku, oštećenja noktiju zbog posla, nestručno izvedene manikure ili pedikure, nošenja zajedničke obuće, rada u vlažnim uvjetima, korištenja tvrde radne obuće, česte upotrebe bazena i sauna, znojenja […]

Dermatologija

Što da napravim s kvrgama na dijelu prepona?

Dermatologija

Kako prepoznati gljivice na noktima?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute