Koliko je kava sigurna u trudnoći?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Mnogima od nas, ispijanje kave je neizostavni ritual u danu koji uvelike utječe na naše raspoloženje, fokus i razinu energije. Međutim, već se godinama vode razne polemike je li uživanje u ovom popularnom napitku sigurno u trudnoći, odnosno kakav utjecaj može imati na zdravlje bebe, ali i buduće majke.

Ispijanje kave u trudnoći

Iako kava ima svoje prednosti, postoji zabrinutost kako unos kave za vrijeme trudnoće može djelovati štetno, posebice na zdravlje bebe.

Smatra se da trudnice kofein metaboliziraju puno sporije. Štoviše, potrebno im je 1,5 do 3,5 puta više vremena kako bi eliminirale kofein iz tijela. Neki od negativnih utjecaja kofeina na zdravlje majke uključuju pojavu visokog krvnog tlaka, tjeskobe, vrtoglavice, ubrzanog rada srca te bolova u trbuhu ili proljeva. Osim toga, molekule kofeina mogu slobodno proći kroz placentu i ući u bebin krvotok, zbog čega se postavlja pitanje na koje sve načine kofein može utjecati na zdravlje bebe.

Do sada su znanstvenici proveli brojna istraživanja o unosu kave, odnosno kofeina tijekom trudnoće, a posebice je ispitivana povezanost s rizikom od pobačaja i niske porodne mase. Rezultati nekih studija pokazali su da postoji povezanost između pretjeranog unosa kave i rizika od pobačaja te niske porodne mase. Međutim, smatra se da postojeći dokazi nisu dovoljni da bi se donijelo jedinstveno mišljenje o negativnom utjecaju kave tijekom trudnoće te da je potrebno provesti još istraživanja.

Što kažu smjernice?

Prema važećim smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (eng. Worlg Health Organisation, WHO) trudnicama se preporuča unos kofeina ograničiti na ne više od300 mgna dan. Ova količina kofeina odgovara konzumaciji dvije do tri šalice kave dnevno.

Unos kave u trudnoći i genetika – nove spoznaje

Novo istraživanje pokušalo je otkriti može li unos kave koji je viši od preporučene dnevne količine uzrokovati komplikacije u trudnoći poput pobačaja ili prijevremenog poroda. Rezultati određenih ranijih istraživanja doveli su u vezu prekomjeran unos kave u trudnoći s povišenim rizikom od komplikacija u trudnoći, međutim, navedena istraživanja nisu uzimala u obzir parametre poput konzumacije alkohola, kvalitete prehrane te pušenja.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Queenslandu odlučili su odgovor potražiti u genima. Naime, ispijanje kave u većim ili manjim količinama djelomično je uvjetovano genetikom, točnije, određeni setovi gena utječu na količinu kave koju pijemo.

Znanstvenici su u svom istraživanju koristili metodu Mendelijske randomizacije uzimajući u obzir osam mogućih genetskih varijanti koje predviđaju konzumaciju kave kod trudnica te su ispitali postoji li povezanost tih genetskih varijanti s ishodima trudnoće. Rezultati su pokazali kako povišena konzumacija kave ne povećava rizik od pobačaja, prijevremenog poroda ili mrtvorođenja.

Važno je napomenuti da istraživanje nije obuhvaćalo praćenje utjecaja unosa kave na različite aspekte fetalnog razvoja poput kognitivnog, mentalnog ili tjelesnog razvoja fetusa, stoga se i dalje preporučuje pridržavati se preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

Literatura:

Brito Nunes C, Huang P, Wang G, Lundberg M, D’Urso S, Wootton RE, Borges MC, Lawlor DA, Warrington NM, Evans DM, Hwang LD, Moen GH. Mendelian randomization study of maternal coffee consumption and its influence on birthweight, stillbirth, miscarriage, gestational age and pre-term birth. Int J Epidemiol. 2022 Jun 9:dyac121. doi: 10.1093/ije/dyac121. Epub ahead of print. PMID: 35679582.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Trudnoća

Može li doći do trudnoće uz negativan test i kašnjenje menstruacije od dva dana?

Batat

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

kosa u trudnoći

Kožne promjene u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePromjene na koži tijekom trudnoće vrlo su česte i zapaža ih gotovo svaka trudnica. Neke promjene su toliko učestale da se ne ubrajaju u bolesti i smatraju se normalnim fiziološkim promjenama u trudnoći, jer dolazi do hormonskih promjena koje se očituju na koži, kosi i noktima. Određene kožne bolesti nastaju isključivo u trudnoći (impetigo herpetiformis, […]

Anemija u trudnoći

Anemija u trudnica ili kada je potrebna nadoknada željeza u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePrilagodba hematopoetskog sustava u trudnoći U trudnoći dolazi do povećanja volumena krvi. Volumen krvi počinje rasti već od 6. tjedna trudnoće, a najviši je oko 34. tjedna. Nakon toga ostaje nepromijenjen sve do porođaja. Povećanje iznosi nevjerojatnih 45 do 50 %. Zanimljivo je da je volumen krvi nešto veći u svakoj sljedećoj trudnoći, kao i […]

Trudnoća

Oligohiramnij i anhidramnij

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLatinski oligohydramnion je stanje u trudnoći smanjene količine plodove vode, odnosno količina plodove vode manje od 500ml. Ultrazvučnom procjenom količine plodove vode, AFI je manji od 5. Latinski anhydramnion označuje potpuni nedostatak plodove vode. Olihogidramnij se nalazi od 0,5 do 8 % trudnoća. Prognoza i liječenje ovise o gestacijskog dobi (tjednima trudnoće) u kojoj se […]

Trudnoća

Može li kašnjenje menstruacije od 11 dana značiti trudnoću iako je test negativan?

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]