Nadutost i trudnoća – što mi savjetujete?

Poštovana,
unazad 2 tjedna mi je trbuh kao da sam u 8. mj. trudnoće, napet, povremeni vjetrovi, probava oskudna ili je nemam uopće.Povremeno mi se čuje rad crijeva,glasno.Nisam ništa mijenjala u prehrani, pijem vode kao i inače.Cijeli život imam problema sa zatvorom, ali to traje par dana, pa riješim mineralnom, coca colom, jogurtima i sve ok.Ovakvo stanje nikad prije nisam imala, da ovako vremenski dugo traje. Sad sam na Flobianu i Aspumexu jer je trbuh baš zategnut i napet, da više ne znam sto napraviti. Imam 44 godine, 80-ak kg, oko 170 cm visoka. Moje je pitanje, od kud krenuti, pregled gastroenterologa, ginekologa? Neki dan sam imala grčeve u donjem dijelu trbuha, krati grč koji užasno boli , pa stane, pa opet. Tek kad sam jabuku pojela mi je prestalo.
Zadnji pregled abdomena(prije cca 6. mjeseci) nije uspio jer sam bila puna plinova, pa bih ga trebala ponoviti (u sklopu sistematskog pregleda za firmu). Hvala, lp.

13.2.2025

Odgovara

Petra Puž Britvić, dr. med., specijalist gastroenterolog

Poštovana,

svakako je potrebna opširnija laboratorijska obrada i konzultacija sa nadležnim liječnikom radi usmjeravanja u gastroentreološku ambulantu sa nalazima opširnije laboratorijske obrade i UZV abdomena. Do pregleda gastroenterologa sugeriram pridržavati se low FODMAP dijete, uzimati probiotike, spazmolitike. Ukoliko niste dulje vrijeme bila kod ginekologa svakako sugeriram i pregled ginekologa.

Srdačno,

Petra Puž Britvić, spec. gastroenterologije

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Na što ukazuju moji nalazi krvi?

Gastroenterologija

Primjena probiotika uz antibiotike – kako zaštititi crijeva i spriječiti nuspojave

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Gastroenterologija

Probiotici – saveznici zdravlja. Što su, kako djeluju i zašto su važni?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU posljednjih nekoliko godina probiotici su postali neizostavan dio razgovora o zdravlju probavnog sustava, imunitetu i općem blagostanju. Probiotici su živi mikroorganizmi, najčešće bakterije i kvasci, koji u odgovarajućim količinama mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje domaćina. Najpoznatije probiotičke bakterije pripadaju rodovima Lactobacillus i Bifidobacterium, dok se kvasci poput Saccharomyces boulardii također koriste u probiotičkim […]

Gastroenterologija

Mikrobiota: ključ zdravlja cijelog organizma

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjudsko crijevo dom je nevjerojatnoj zajednici mikroorganizama, poznatoj kao crijevna mikrobiota, koja igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Procjenjuje se da ljudsko tijelo sadrži oko 100 bilijuna bakterija, što nadmašuje broj ljudskih stanica. Ukupna masa mikrobiote u crijevu iznosi približno 1–2 kilograma. Ova kompleksna zajednica ne samo da pomaže u probavi, već ima dalekosežne učinke […]

Gastroenterologija

Disfagija

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDisfagija odnosno otežano gutanje označava otežan prolazak hrane i tekućine kroz jednjak do želuca, pri čemu taj simptom, a ne samostalna bolest, zahtijeva detaljno ispitivanje kako bi se otkrio uzrok i odredila adekvatna terapija. Među glavnim uzrocima disfagije su suženja jednjaka koja se mogu pojaviti zbog dugotrajnog vraćanja želučane kiseline iz želuca u jednjak (refluks), […]

Gastroenterologija

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB): Kako prepoznati i liječiti?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteGastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je kronično stanje koje nastaje kada se želučani sadržaj vraća u jednjak, uzrokujući neugodne simptome poput žgaravice i regurgitacije. Iako povremeni refluks nije neuobičajen, GERB se dijagnosticira kada simptomi postanu učestali, značajno narušavaju kvalitetu života ili uzrokuju ozbiljne komplikacije, poput ezofagitisa ili Barrettovog jednjaka. GERB se može javiti i bez vidljivih […]

Gastroenterologija

Operacija slijepog crijeva – molim Vaše stručno mišljenje

Gastroenterologija

 Gluten i oboljenja vezana uz primjenu glutena

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonzumacija glutena danas se često povezuje s različitim gastrointestinalnim tegobama poput nadutosti, bolova u trbuhu, proljeva, zatvora, mučnine i povraćanja. Gluten je bjelančevina prisutna u pšenici, raži, ječmu, zobi i tritikalu, što znači da se nalazi u brojnim prehrambenim proizvodima kao što su pekarski proizvodi, tijesta, gotova i prerađena hrana (poput kobasica, juha, umaka), pićima […]