Znanstvenici usporedili dijete za mršavljenje i otkrili postoji li idealna dijeta

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Najnovije istraživanje objavljeno u uglednom časopisu Nutrition bavilo se usporedbom najpopularnijih dijeta za mršavljenje s ciljem otkrivanja koje su dijete najuspješnije. U nastavku saznajte postoji li najbolja dijeta i je li to ketogena, bezglutenska dijeta ili povremeni post.

Najnovije istraživanje objavljeno u uglednom časopisu Nutrition bavilo se usporedbom najpopularnijih dijeta za mršavljenje s ciljem otkrivanja koje su dijete najuspješnije. U nastavku saznajte postoji li najbolja dijeta i je li to ketogena, bezglutenska dijeta ili povremeni post.

Podjela dijeta

Kako bi se lakše snalazili, autori istraživanja dijete su svrstali u tri kategorije:

·         dijete koje manipuliraju sadržajem makronutrijenata (visoko proteinske dijete, dijete s niskim udjelom ugljikohidrata ili masti)

·         dijete koje eliminiraju određene namirnice ili skupine namirnica (bezglutenska, paleo, vegetarijaska i veganska dijeta i mediteranska dijeta)

·         dijete koje manipuliraju vremenom hranjenja (povremeni post)

Karakteristike dijeta sa smanjenim udjelom ugljikohidrata

Metabolički gledano, ugljikohidrati podižu razinu inzulina što dovodi do pohrane masti u masnom tkivu što je osnovna premisa ovakvih vrsta dijeta. U ovoj skupini dijeta dnevna količina ugljikohidrata se kreće između 20 i 120 grama te se pokazalo kako se smanjenjem ugljikohidrata kratkoročno postižu odlični rezultati, a koristi od ovakvog režima imaju osobe s inzulinskom rezistencijom i dijabetesom. Jedan od oblika dijeta sa smanjenim udjelom ugljikohidrata je i ketogena dijeta koja maksimalno ograničava unos ugljikohidrata dok su masti zastupljene u visini od 70% ukupnih energetskih potreba. Ovakva prehrana imitira stanje gladovanja i izaziva stanje ketoze. Iako klinička istraživanja govore kako se ovom dijetom kilogrami uspješno gube, ona donosi značajne nuspojave poput konstipacije, halitoze, glavobolje, grčeva u mišićima i opće slabosti, a također se postavlja pitanje kako djeluje na razinu lipida u krvi i rizik od bolesti srca i krvožilja što tek treba ispitati kliničkim istraživanjima.

Dijete koje ne dozvoljavaju unos određenih namirnica

U ovu skupinu svrstane su  vegetarijanska dijeta, paleo dijeta i bezglutenska dijeta. Iako paleo dijeta kratkoročno ostvaruje dobre rezultate po pitanju gubljenja viška kilograma, ovoj dijeti se spočitava lako odustajanje kao i potencijalni rizik od stvaranja deficita vitamina D, kalcija i joda u organizmu. Prehrana bez glutena je jedan od rastućih prehrambenih režima, međutim, obzirom da kontroliranih kliničkih istraživanja  na temu glutena i mršavljenja nema, za sada se ne može procijeniti „deblja“ li gluten i koji bi bio mehanizam djelovanja.

Kako funkcionira povremeni post

Povremeni post predstavlja prehrambeni program kod kojeg se apstinira od unosa hrane tijekom određenog vremenskog razdoblja u danu. Postoji nekoliko oblika, no svaka se dijeta može provoditi uz povremeni post te u kombinaciji s tjelovježbom. U ovu skupinu spadaju i dijeta 5:2 kod koje se pet dana provodi uobičajen režim prehrane, a zatim slijede dva dana restrikcije unosa kalorija na oko 500 kalorija. Također, vrlo je je popularna i dijeta 16/8 kod koje se 16 sati posti dok se tijekom osam sati u danu jedu normalne količine hrane. Za sada istraživanja na životinjama pokazuju obećavajuće rezultate po pitanju utjecaja ovakvog načina prehrane na metabolizam, međutim, nema dovoljno dokaza dobivenih kliničkim istraživanjima.

Najbolja dijeta jest…

Rezultati su pokazali kako najbolja dijeta ne postoji, već sve dijete daju slične rezultate. Naime, kratkoročno gledano najbolje rezultate daju dijete sa sniženim udjelom ugljikohidrata i povišenim udjelom proteina te dijeta povremenim postom. Stoga su takve dijete idealne za početni gubitak kilograma koji može dati dobru odskočnu dasku i poticaj za nastavak mršavljenja. Međutim, ove dijete imaju određene nuspojave koje mogu odvratiti od njihovog pridržavanja. Dijeta je onoliko uspješna koliko je uspješno pridržavanje te dijete, a zbog nuspojava mnogi odustaju te je to glavni razlog zašto ove dijete ipak nisu pobjednice u mršavljenju. Također, kod mršavljenja ključno je stvoriti negativnu energetsku bilancu, ali ne samo to, bitno je i fokusirati se na kvalitetu prehrane koja dugoročno gledano blagotvorno djeluje na zdravlje te pomaže održati adekvatnu tjelesnu masu.

Zašto ipak odabrati mediteransku prehranu

Mediteransku prehranu karakterizira visoki sadržaj antioksidansa i vlakana, uravnoteženi lipidni profil i nizak udio jednostavnih šećera. Iako je u ovom radu svrstana u skupinu dijeta koje eliminiraju određene namirnice ili skupine namirnica, mediteranska prehrana izbacuje samo dodane jednostavne šećere poput saharoze, no uključuje unos jednostavnih šećera iz prirodnih izvora poput voća i meda te se smatra dijetom niskog glikemijskog indeksa. U mediteranskoj prehrani ograničen je unos crvenog mesa,visoko masnih mliječnih proizvoda i alkohola, no nije i potpuno zabranjen.

Izuzetno bitan čimbenik je pridržavanje programa za sniženje tjelesne mase, a pridržavanje principa mediteranske prehrane se pokazalo uspješnijim od pridržavanja nekih drugih hipokalorijskih načina prehrane zbog obilja vrsta namirnica koje uključuje i njihovih aroma. Zbog svoje kvalitete, mediteranska prehrana se preporučuje kod brojnih stanja primjerice kod dijabetesa, bolesti srca i krvožilja, upalnih bolesti te nealkoholne masne bolesti jetre kao i karcinoma, a to su sve razlozi zbog kojih će se mnogi složiti kako je mediteranska prehrana superiorna u odnosu na druge režime.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?