Što su eliminacijske dijete?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Sumnjate li da imate osjetljivost na gluten ili mliječne proizvode, ali ne znate točno što je uzrok vaših tegoba, tada se preporuča provesti eliminacijsku dijetu.

Sumnjate li da imate osjetljivost na gluten ili mliječne proizvode, ali ne znate točno što je uzrok vaših tegoba, tada se preporuča provesti eliminacijsku dijetu. Eliminacijska dijeta kratkoročni je prehrambeni plan koji se provodi s ciljem identifikacije problema koji potječu iz prehrane, a uzrokuju alergije, intolerancije ili aktiviraju simptome poput nadimanja, boli u zglobovima, umora ili problema s kožom poput ekcema.

Ne postoji jedinstveni protokol eliminacijske dijete već se on prilagođava stanju, no uglavnom se provodi u dvije faze. U prvoj fazi sumnjive namirnice eliminiraju se tijekom 4 do 8 tjedana, a nakon tog perioda ponovno se uvode, jedna po jedna. Ako ponovno uvedena namirnica ne izazove tegobe, tada se ona može zadržati u prehrani ili se jednostavno uklanja s popisa sumnjivih namirnica. Sve one namirnice za koje se ponovnim uvođenjem utvrdi da izazivaju neke neugodne simptome, iz prehrane se trajno uklanjaju kako bi se na taj način ublažili ili čak potpuno riješili problemi.

Najčešće se eliminira 8 namirnica
Za većinu prehrambenih alergija odgovorno je 8 uobičajenih namirnica, a radi se o pšenici, mlijeku i mliječnim proizvodima, jajima, soji, ribi, školjkama, orašastim plodovima i kikirikiju. No alergiju mogu izazivati i neke druge namirnice, tako da sve imalo sumnjive namirnice valja staviti na listu potencijalno problematičnih.

Eliminacijske dijete ne provode se samo kod alergija
Ova metoda otkrivanja problematičnih namirnica može se primijeniti i kod upalnih stanja poput artritisa i psorijaze kod kojih simptome bolesti mogu izazivati rafinirani šećer, procesirane namirnice, biljke iz porodice Solanaceae (pomoćnice), gluten, mliječni proizvodi i soja. Kod sindroma iritabilnog kolona provodi se FODMAP eliminacijska dijeta kod koje se izbacuje i testira hrana, poput jabuka i luka, koja prirodno sadrži tvari koje naše bakterije u crijevima mogu fermentirati i tako izazivati nakupljanje plinova. Posebna eliminacijska dijeta može se provoditi kod migrena ili GERB-a.

Osim hrane ponekad valja eliminirati pića
Od pića najčešće se eliminiraju industrijski sokovi, kava, crni čaj i alkohol. U razdoblju eliminacijske dijete, važno je odreći se najdraže jutarnje kave jer inače dijetu nema smisla provoditi. Također, važno je dijetu provoditi pravilno. Primjerice kod eliminacije pšenice, valja eliminirati i namirnice poput kuskusa ili pira jer se radi o pšenici. Također, valja pripaziti da soju i mliječne proizvode koji se često koriste kao dodaci u raznim proizvodima. Osim toga, nije uputno izbaciti iz prehrane više namirnica nego što je to potrebno jer to može dovesti do iscrpljenosti.
Dobro provedena eliminacijska dijeta može biti izuzetno korisna za poboljšanje općeg stanja organizma. Ključ je provesti ju što preciznije, u idealnim uvjetima uz stručnu pomoć nutricionista.

 

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Dijeta

Što je „low FODMAP“ dijeta i kada se preporučuje?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteFODMAP je akronim za fermentabilne oligosaharide, disaharide i monosaharide te poliole. Jednostavnijim rječnikom, FODMAP je veliki razred različitih vrsta ugljikohidrata koji se sastoje od kraćih lanaca šećera koji se ne mogu u potpunosti apsorbirati u tankom crijevu. Uobičajenom prehranom unesemo između 15 i 30 g fermentabilnih ugljikohidrata svakog dana. Fermentabilni oligosaharidi su fruktooligosaharidi, inulin te […]

Dijeta

Kvalitetnim snom do željene tjelesne mase

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteŽelite li izgubiti više masnog tkiva? Zaboravite na čarobne napitke za ‘sagorijevanje kalorija’ te popularne rigorozne dijete i za početak si osigurajte 8 sati kvalitetnog sna i na taj način lakše ostvarite cilja.

Dijeta

Znanstvenici usporedili dijete za mršavljenje i otkrili postoji li idealna dijeta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNajnovije istraživanje objavljeno u uglednom časopisu Nutrition bavilo se usporedbom najpopularnijih dijeta za mršavljenje s ciljem otkrivanja koje su dijete najuspješnije. U nastavku saznajte postoji li najbolja dijeta i je li to ketogena, bezglutenska dijeta ili povremeni post.

Dijeta

Kako izgubiti kilograme?

Dijeta

Smršavila sam 20 kg unazad godinu i pol – je li to zabrinjavajuće?

Koža

Gluten i koža

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteModeran način života ukazuje na mnogobrojne zdravstvene probleme, a jedan je i nepodnošljivost na gluten.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?