Prehrambene crtice za zdravu prostatu

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Vjerojatno niti jedan dio muške anatomije ne veže uz sebe toliko bojazni i pitanja kao što to čini prostata. Ova se pomoćna spolna žlijezda čija je uloga produkcija većine tekućine u sjemenu često smatra „čarobnim“ organom u kojem se krije ključ muške spolne (ne)moći.

No,  prava je istina da je prostata bitna za plodnost muškarca, a ne njegov libido. Godine su neosporivi neprijatelj zdravlja prostate. Problemi s prostatom javljaju se kod preko 60% muškaraca iznad 50 godina, a simptomi problema uključuju bolno i otežano mokrenje, peckanje nakon mokrenja, osjećaj punoga mjehura, krv ili sluz u mokraći, te u težim slučajevima bol u leđima i impotenciju. Osim godina na koje je nemoguće utjecati, nepravilna prehrana i poglavito pretilost su u uskoj vezi s najčešćim oboljenima prostate: benignom hipertrofijom prostate, prostatitisom i karcinomom prostate.

Prevencija je ključ zdravlja

Znanstvenici su na temelju rezultata nekolicine studija utvrdili direktnu povezanost između bolesti prostate i načina prehrane pojedine osobe. Tako se visok unos masti životinjskog porijekla našao visoko na listi nepoželjnih navika kada je u pitanju zdravlje prostate.  Općenito visok unos crvenog mesa u kombinaciji s niskim unosom ribe, voća i povrća povezuje se s povećanim rizikom za bolesti prostate.  Nepoželjna navika je i neumjereno uživanje u alkoholu te visok unos jednostavnih i rafiniranih šećera.

S druge strane,  tipična  se mediteranska prehrana pokazala pravim saveznikom zdravlja  jer osigurava brojne važne nutrijente „ prijatelje“ prostate poput cinka, selena, omega -3 masnih kiselina i apsolutnog šampiona u čuvanju ove spolne žlijezde – likopena.

Rajčica je prijatelj prostate

Rajčice i posebice proizvodi od rajčica izvanredan su izvor likopena,  karotenoida odgovornog za njihovu crvenu boju. U organizmu,  likopen  se koncentrira u prostati i testisima, a njegova je redovita konzumacija povezana sa smanjenim rizikom od karcinoma prostate.  Zaštitna uloga pripisuje se protuupalnim svojstvima likopena. No, prema rezultatima studije iz 2008. godine objavljene u časopisu Journal of Nutrition likopen je snažan zaštitinik i protiv drugih bolesti prostate.

Naime, u studiji je 40 ispitanika s dijagnosticiranom benignom hipertrofijom prostate 6 mjeseci dobivalo ili ekstrakt likopena ili placebo. Na kraju istraživanja rezultati su pokazali značajno poboljšanje simptoma u muškaraca koji su uzimali likopen. Iako su nužna daljnja istraživanja, prema dostupnim podacima, za očuvanje zdravlja  prostate rajčicu ili proizvode od rajčica bi trebalo u prehranu uključiti 4-5 puta tjedno.

Povrćem protiv benigne hiperplazije prostate

Prema rezultatima studije objavljene 2007. godine u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, benigna hiperplazija prostate (BHP) rjeđa je među muškarcima koji jedu više povrća. Studija je obuhvatila 32000 odraslih muškaraca dobi između 46 i 70 godina. Sudionici su ispunili dnevnik prehrane u kojemu im je postavljeno pitanje o unosu 131 različite vrste namirnica, uključujući voće i povrće. Proučavajući podatke dobivene istraživanjem, istraživači su utvrdili da je konzumacija povrća izrazito blagotvorna za BHP. 

Naime, pokazano je da su muškarci koji su konzumirali najviše povrća imali za 11% manji rizik za razvoj simptoma BHP kao i da će biti podvrgnuti operaciji zbog BHP. Općenito, povrće koje se treba svakako naći na jelovniku svakog muškarca su brokula, kelj, prokulice, cvjetača i kupus. Navedeno povrće osigurava jedinstvene nutrijente (glukozinolate) koji potpomažu proces detoksikacije koji se prirodno odvija u organizmu. Ovaj proces vrlo je važan za održavanje zdrave razine muških i ženskih hormona.

Manja tjelesna masa, manji rizik od karcinoma prostate

Studija  objavljena 2005 godine u časopisu Journal of Clinical Oncology, ispitivala je  vezu između pretilosti i incidencije karcinoma prostate te  je  pokazala da veza postoji i da je ona proporcionalna. U studiji analizirani su kartoni preko 1000 muškaraca s karcinomom prostate, uključujući 22% njih koji su bili pretili. Pokazalo se da pretili muškarci imaju veću vjerojatnost za povišenu razinu prostata specifičnog antigena (PSA) nakon operacije prostate, što može biti pokazatelj ponovnog razvoja karcinoma.

Dodatno, muškarci s indeksom tjelesne mase 35 imali su za 60% povećan rizik od ponovnog razvoja karcinoma prostate unutar tri godine od operacije prostate. Utjecaj tjelesne mase na zdravlje prostate potvrđuje i najnovija studija objavljena 2014. godine u časopisu Cancer Causes and Control. U studiji je analizom podataka preko 4000 muškaraca s dijagnosticiranim karcinomom prostate pokazano da pretili muškarci imaju 47 % veći rizik od smrtnosti u usporedbi s muškarcima normalne tjelesne mase. Budući da je tjelesna masa čimbenik na koji je moguće utjecati,  postizanje i održavanje  normalne težine može biti korak u prevenciji bolesti prostate. 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Koilociti shutterstock_1358151035

Preinvazivne promjene rodnice

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteTo su promjene pločastog epitela rodnice (vagine) povezane s infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Takva infekcija može zahvatiti sve organe anogenitalne regije, a glavne odlike takvih intraepitelnih promjena su multifokalnost i multicentričnost. Razlikujemo: VAIN (vaginalna intraepitelna neoplazija), CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija) i VIN (vulvarna intraepitelna neoplazija). Uglavnom se ne pojavljuju izolirano. VAIN (vaginalna intraepitelna neoplazija) […]

Koža

Što može biti crveni, svrbeći pečat na leđima koji se pojavio prije desetak dana?

Oštećenje ulnarnog živca shutterstock_2522555109

Kako liječiti oštećenje ulnarnog živca?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOštećenje ulnarnog živca jedan je od najčešćih poremećaja kompresije živaca gornjih udova, odmah iza sindroma karpalnog tunela. Studije iz različitih zemalja sugeriraju da uklještenje ulnarnog živca u laktu (sindrom kubitalnog tunela) pogađa otprilike 20–30 ljudi na 100 000 stanovnika godišnje. Kada se uključe blagi i nedijagnosticirani slučajevi, stvarni je broj vjerojatno veći, jer mnogi ljudi […]

Oštećenje ulnarnog živca shutterstock_2201562349

Kako nastaje oštećenja ulnarnog živca?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOštećenje ulnarnog živca često je stanje koje može značajno utjecati na svakodnevne aktivnosti poput pisanja, tipkanja, hvatanja predmeta, pa čak i jednostavnih pokreta rukom. Mnogi ljudi problem prvo primjećuju kao utrnulost ili trnce u malom prstu i prstenjaku, ponekad praćene slabošću ili boli u šaci ili ruci. Budući da se ovi simptomi mogu pojavljivati postupno […]

Bordetella pertussis shutterstock_1849898254

Hripavac

Vrijeme čitanja članka: < 1 minutaHripavac (pertusis) je zarazna bakterijska bolest dišnog sustava uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis. Iako se nekad smatrala bolešću prošlosti, posljednjih godina bilježi se porast oboljelih, osobito među dojenčadi i odraslima s oslabljenom zaštitom. Hripavac se prenosi kapljičnim putem, kašljanjem i bliskim kontaktom. Izuzetno je zarazan – jedna oboljela osoba može zaraziti većinu necijepljenih kontakata. Bolest prolazi […]

Bol

Bol u donjem dijelu leđa nakon ozljede na treningu – je li to opasno?

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?