Kako ubrzati probavu nakon obilnog obroka?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Većina ljudi nakon unosa obilnog obroka osjeća veliki umor. Popularno je vjerovanje kako je razlog pospanosti i umora nakon velikog obroka taj što se smanjuje dotok krvi u mozak.

Većina ljudi nakon unosa obilnog obroka osjeća veliki umor. Popularno je vjerovanje kako je razlog pospanosti i umora nakon velikog obroka taj što se smanjuje dotok krvi u mozak, a povećava u crijevima gdje je potrebniji. Točno je da je crijevu kod probave hrane potrebna veća količina krvi međutim, dodatna krv se preusmjerava iz kože i mišića udova. Mozak je zaštićen po pitanju dotoka krvi, a za osjećaj umora nakon obilnog obroka „krive“ su određene kemijske reakcije. Hrana koja obiluje ugljikohidratima i masnoćama kada dospije u naše tanko crijevo potakne različite reakcije u mozgu. Parasimpatički živčani sustav kazuje našem tijelu da uspori s radom i usmjeri rad na probavu, a ne na daljnju potragu za hranom. Također, u hipotalamusu se nalazi skupina stanica pod nazivom oreksin neuroni koja je vrlo osjetljiva na razinu glukoze u krvi koja naglo poraste nakon unosa obilnog obroka. Baš su te stanice zadužene za proizvodnju proteina oreksina koji je odgovoran za upravljanje stanjem budnosti. No osim oreksina, pospanost uzrokuje i inzulin. Što se više hrane unese potrebno je više inzulina čija razina utječe na razinu serotonina i melatonina. Pa tako inzulin povećava seratonin i melatonin koji nas mame nadrijemanje.

Šetnja ili popodnevno spavanje?

Drijemanje nakon obilnog obroka ipak nije mudro pogotovo ako nas muči usporena probava. Naime, njemački znanstvenici su otkrili kako kratka šetnja od samo 15 minuta može ubrzati probavu i regulirati razinu glukoze u krvi. S druge strane, popularni digestivi poput kave ili alkoholnog pića nemaju takvo djelovanje. Pozitivno djelovanje kratke šetnje nakon obroka pokazala je i studija objavljena u časopisu Diabetes Care koja je zabilježila značajno sniženje razine glukoze u krvi kod osoba koje imaju prekomjernu tjelesnu masu i žive pretežno sjedilačkim načinom života. Šetnja u trajanju od 15 minuta nedugo nakon obilnog obroka djelovala je učinkovitije na sniženje razine glukoze u krvi od jutarnje šetnje u trajanju od 45 minuta. U šetnju ne treba ići čim smo završili s jelom već pričekati 15 do 20 minuta. A ako planiramo plivanje, tada treba pričekati i dulje jer plivanje nakon objeda povećava rizik od utapljanja.

Ometa li voda probavu?

Iako postoji vjerovanje da voda razrjeđuje probavne sokove i ometa normalan proces probave, voda zapravo ne predstavlja problem, već je dio rješenja. Naime, voda i druga tekućina pomaže u razgradnji hrane i apsorpciji nutrijenata. Također, omekšava stolicu i na taj način sprječava konstipaciju.

Voćem do bolje probave

U pravilu voće treba jesti najmanje 1 sat nakon velikog obroka, no određeno voće konzumirano nakon obroka može ubrzati probavu. Egzotično voće poput ananasa i papaje sadrže probavne enzime koji sudjeluju u razgradnji proteina i olakšavaju probavu. Bromelain iz ananasa i papain iz papaje su enzimi koji se mogu uzimati i u obliku dodatka prehrani i predstavljaju sigurnu pomoć probavi.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Budnost

Psihijatrijski poremećaji i spavanje – 4. dio

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta 5. Shizofrenija Za razliku od prethodno navedenih psihijatrijskih poremećaja, spavanje nije temeljna značajka shizofrenije. Međutim, problemi sa spavanjem, uključujući poteškoće s uspavljivanjem i prosnivanjem (održavanjem sna bez buđenja) te smanjenu kvalitetu sna, česti su kod oboljelih od shizofrenije, iako ne postoje sustavni epidemiološki podaci o prevalenciji poremećaja spavanja u ovoj populaciji. Dodatna vrsta problema sa […]

Srce

Možete li mi protumačiti nalaz EKG-a?

Testis

Nespušteni testis

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Testisi se, tijekom embrionalnog razvoja, stvaraju u retroperitoneumu i to u visini bubrega. Slijedi proces spuštanja testisa, (lat. – descensus testis) na njihovo mjesto u mošnjama (lat. – scrotum). To spuštanje se odvija krajem osmog mjeseca embrionalnog (intrauterinog) razvoja kada se testisi trebaju spustiti u skrotum tako da se muška beba rodi s oba testisa […]

Urin

Derivacija urina

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Ovdje ćemo navesti neke podatke općenito o značenju pojma derivacije urina kao i kirurškim mogućnostima njezine izvedbe. Pojam derivacije urina načelno označava izvođenje mokraćnog sustava na neko neprirodno mjesto pa je iz toga jasno da je kirurški postupak derivacije urina gotovo uvijek nužda, a ne izbor. Sam način izvedbe derivacije možda dijelom može biti izbor […]

Alkohol

Konzumacija alkohola

Starija životna dob

Zatajivanje srca u starijoj životnoj dobi – 1. dio                                          

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Zatajivanje srca (ZS) je klinički sindrom koji označava slabljenje srčane funkcije koje nastaje zbog strukturnih i funkcionalnih promjena srca. Najčešći simptomi koji se javljaju kod kroničnog ZS su umor, zaduha, kratkoća daha, oticanje potkoljenica, u težim slučajevima gubitak tjelesne mase, bolovi u grudima, poremećaji svijesti. Starenjem populacije raste incidencija ZS, ali raste i morbiditet i […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Ljekarništvo

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]