Ritam prehrane

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

O utjecaju hrane na zdravlje napisano je puno, a o utjecaju hrane na bolesti još više. No glavna poteškoća ostaje u snalaženju, nerijetko kontradiktornostima ili velikim razlikama u tumačenjima.

O utjecaju hrane na zdravlje napisano je puno, a o utjecaju hrane na bolesti još više. No glavna poteškoća ostaje u snalaženju, nerijetko kontradiktornostima ili velikim razlikama u tumačenjima. U opticaju su stara napuštena tumačenja, novi pristupi, a najčešće parcijalna i iskrivljena objašnjenja ovisno o pridruženim ciljevima. Savjeti o mršavljenju, prehrani bolesnika, o liječenju hranom koliko god bili različiti imaju zajednički temeljno biokemijski pristup. Upravo u naglašenom biokemijskom pristupu kriju se uzroci i relativne i apsolutne neuspješnosti takvih nutricionističkih savjeta. One dijete, brze ili spore, koje se temelje na kemijskom sastavu namirnica toliko su neuspješne da obeshrabruju ljude koji pokušavaju mijenjati tjelesnu težinu. Različite kombinacije ugljikohidrata, bjelančevina, vitamina, masnoća prije će dovesti do oštećenja zdravlja nego do trajne korekcije tjelesne težine. Treba jednom jasno i konačno, pošteno ljudima priznati da je taj put nedovoljan i bez šansi za uspjeh…

Na pitanje o kvaliteti moderne prehrane gotovo redovito sugovornici su spremni na paušalne kritike u smislu „hrana je prije bila kvalitetnija“, “hranili smo se zdravije“. Zaboravlja se glad, hipovitaminoze, disproteinemije, neuhranjenosti koje su pred 50-ak godina bile vrlo česte. Danas više ne srećemo rahitičnu djecu, ne znam tko je od mojih kolega vidio skorbut, pothranjenost vidimo kao posljedicu poremećenog odnosa prema hrani, disproteinemije vidimo tek kao simptom neke druge bolesti itd.

Općenito,  dostupnost hrane je danas povećana, a time i problematika prehrane se promijenila: pretilost, dijabetes, hipertenzija, giht, hiperlipidemija pozne su posljedice dugogodišnje nepravilne prehrane i krajnje je vrijeme da se ljude pravovremeno  upozori na  opasnosti nepravilne prehrane.

Danas je poznato da se godinama prije kliničke manifestacije dijabetesa mogu registrirati poremećaji u krivulji lučenja inzulina i matabolizmu ugljikohidrata, pretilost se gradi kroz višegodišnji period, oscilacije krvnog pritiska mogu se registrirati desetljećima prije fiksirane hipertenzije… Sve to može se javiti i kod ljudi koji su motivirani i brinu se o svome zdravlju jer su stručnjaci popustljivi, jer su proizvođači hrane gramzivi i žele se bogatiti na račun zdravlja. Sasvim je jasno ako je profit  vrhunski cilj industrije prehrambenih proizvoda da je onda ugroženo zdravlje modernog čovjeka. Primjer za to je beskrupulozna primjena kemijskih sredstava u proizvodnji hrane kojima nije uloga bolja kvaliteta, nego osiguranje visokih prinosa i produženje trajnosti namirnice. Ne čudi stoga što su bakterije koje opstanu u tim uvjetima posebno opasne i po zdravlje pa i po život ljudi (E. colli). Kako je nakon „kravljeg ludila“ prisilno promijenjena tehnologija proizvodnje mesa, za očekivati je da će smrt ovih ljudi biti dovoljan poticaj promjeni tehnologije i u proizvodnji povrća. Pa ipak mora se reći da je povećana ponuda možebitna prednost moderne prehrane. No velik je problem što je izbor zdravih namirnica težak, jer su nerijetko informacije o namirnicama, frizirane, ili nepotpune ili netočne.

Aspekti nepravilne prehrane

Treba odmah naglasiti da je pogrešan izbor namirnica tek jedan aspekt nepravilne prehrane. Najčešća nepravilnost prehrane modernog čovjeka je nepravilan ritam prehrane. Od najranije dobi susrećemo se s nesnalaženjem u ritmu prehrane. Plus distrofija, tj. pastozne bebe s viškom kilograma sve se učestalije sreću, jer nerijetko (bake) se djeca hrane prečesto i kad su gladna i kad su žedna i po danu i po noći. Kod odraslih moderni način života ograničava znatno i vrijeme za pripremanje hrane i termine za hranjenje. Tri obroka dnevno kao biološki minimum sve rjeđe si možemo priuštiti ne iz materijalnih razloga nego organizacijski. Naše tijelo nije u mogućnosti racionalno programirati dnevne potrebe ako se ne hranimo minimalno tri puta dnevno. Hranimo li se jednom ili dva puta na dan organizam mora stvarati zalihe za uredno snabdijevanje vitalnih funkcija. To je direktan put u pretilost. Pretilosti znatno pridonosi „grickanje“ između obroka. I to „ grickanje“ nepravilnost je u ritmu prehrane koja prati modernog čovjeka. Prečesto unošenje hrane ima isto tako negativan učinak na sposobnost organizma da pravilno regulira potrebe i održava normalnu tjelesnu težinu. Pravilan ritam prehrane je onaj koji organizmu omogućuje potrebnu pripremu na hranjenje, što znači da je poželjno ritualno ponavljanje. Hranimo li se svakodnevno u isto vrijeme olakšavamo tijelu pripremu i povećavamo efikasnost i racionalnost hranjenja. Kako viditeovdje ne govorim o žderačima i pivopijama, već o svakodnevici koja svojim ritmom remeti pravilan ritam prehrane. Tu naročito želim naglasiti kako je redovito pražnjenje probave jednako važan dio pravilnog ritma prehrane, a što se često zaboravlja, čiji se značaj često podcjenjuje, a koji je kao vrlo važan element zdrave prehrane i od stručnjaka zapostavljen. I ovdje tempo modernog življenja  otežava održavanje pravilnog ritma jer su jutra kao doba dana kad je pražnjenje crijeva najlakše, često organizacijski pretrpana, a potiskivanje nagona  može dovesti do trajnog poremećaja. Iz sadržaja crijeva koji  ostaje duže od 24 sata, resorbiraju se tvari koje organizmu ne trebaju, koncentracija toksičnih nusprodukata raste i to uzrokuje lokanu upalu. Dugotrajni poremećaj ritma stolice uzrokuje šaroliku patologiju od kolitisa do divertikuloze.

Zaključno možemo reći, govoreći o ritmu prehrane, kako je pravilan ritam – redovito minimalno tri puta dnevno uzimanje hrane u ponavljanim razmacima te redovito barem jedno prežnjenje u 24 sata.

Nejednaki razmaci između obroka, hranjenje u za tijelo neočekivano vrijeme (kasni obroci), preskakanje obroka – nepravilnosti su prehrane sa štetnim utjecajem na zdravlje.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Rodnica

Može li zatvorenost rodnice nakon odstranjenja maternice i jajnika biti posljedica operacije i postoji li način da se to riješi?

Dvanaesnik Depositphotos_331315690_L

Krv u stolici

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePojava krvi u stolici česta je pojava koja kod mnogih ljudi izaziva zabrinutost. Iako ne mora uvijek značiti ozbiljnu bolest, važno je razumjeti moguće uzroke i znati kada potražiti liječničku pomoć. Krv u probavnom sustavu može nastati na različitim razinama – od usta i jednjaka, preko želuca i crijeva pa sve do završnog dijela debelog […]

Herpangina Depositphotos_11357109_L

Herpangina

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteHerpangina je virusna bolest koja najčešće pogađa djecu predškolske i rane školske dobi. Iako može zvučati zabrinjavajuće zbog bolnih simptoma, riječ je uglavnom o samolimitirajućoj infekciji koja prolazi bez trajnih posljedica. Herpanginu uzrokuju enterovirusi, najčešće Coxsackie A virusi, rjeđe Coxsackie B ili enterovirus 71. To su isti tipovi virusa koji mogu izazvati i druge dječje […]

Zatvor

Konstipacija – kada je bezazlena, a kada je razlog za brigu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonstipacija (zatvor) čest je probavni problem koji pogađa ljude svih dobi, ali osobito žene i starije osobe. Procjenjuje se da oko deset posto odraslih osoba u svijetu ima kronične tegobe s konstipacijom, a u starijoj populaciji taj postotak raste i do dvadeset posto. Kod žena je češća nego kod muškaraca, ponajprije zbog hormonalnih promjena, trudnoća […]

Operacija

Što znači apsolutna stenoza vratne kralježnice i trebam li razmišljati o operaciji ili drugom obliku liječenja?

Imunoterapija Depositphotos_23508319_L

Lijekovi koji se primjenjuju u mokraćni mjehur

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteGovorimo o lijekovima koji se najčešće primjenjuju nakon operacije tumora mokraćnog mjehura. Oni se primjenjuju direktnom instilacijom u mokraćni mjehur putem uretralnog katetera. Ovisno o vrsti lijeka i njegovom cilju, ti se lijekovi koriste jednokratno postoperativno ili višekratno u duljem postoperativnom razdoblju. Nakon transuretralne (kroz mokraćnu cijev – uretru) operacije tumora mjehura (TUR ili engl. […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute