Prva pomoć kod „lijenih“ crijeva

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Mnogi ljudi krivo tumače pojam zatvora, smatrajući da problem postoji čim stolica nije prisutna svaki dan..

Međutim, normalna dinamika pražnjenja crijevnog sadržaja može biti od 2-3 puta dnevno do 2-3 puta tjedno, ovisno od osobe do osobe. Ipak, moderni tempo života učinio je zatvor jednim od najčešćih probavnih problemom pučanstva u razvijenim zemljama.
Zatvor (opstipacija) podrazumijeva odsutnost spontane stolice, dok pojam konstipacija objedinjuje pojavu tvrde, suhe i oskudne stolice, uz rijetko i istodobno otežano i nepotpuno pražnjenje crijeva. Ovi česti problemi suvremenog društva najčešće nastaju kao posljedica loših prehrambenih navika, dehidracije,  nedostatka tjelesne aktivnosti, izloženosti stresu, upotrebe određenih lijekova, specifičnih bolesti, zanemarivanja potrebe za pražnjenjem crijeva i sl.

Kako si pomoći
Mijenjanje stava prema tome kako se hranimo, koliko i koju vrstu tekućine pijemo i koliko se krećemo u velikom broju slučajeva ublažit će tegobe ili spriječiti opstipaciju odnosno konstipaciju. Prije svega, preporuča se:

1. Jesti hranu koja obiluje prehrambenim vlaknima

Nedovoljan unos prehrambenih vlakana te prehrana koja obiluje masnom hranom poput sira, jaja, mesa i mesnih prerađevina, polugotovih i gotovih jela smatra se jednim od glavnih uzroka nastanka poremećaja defekacije. Stoga je prvi korak u terapiji ovoga stanja obogaćivanje prehrane namirnicama koje posjeduju blagi laksativni učinak. Laksativno svojstvo se prvenstveno pripisuje netopivim prehrambenim vlaknima koja u probavnom sustavu apsorbiraju vodu i na taj način povećavaju volumen fecesa i ubrzavaju njegov prolazak kroz donji dio probavnog sustava.
Pšenica, grah, artičoke, mekinje, smokve, šljive neke su od namirnica koja sadrže netopiva prehrambena vlakna i imaju blagi laksativni učinak.

2. Unos dovoljno tekućine

Tekućina poput vode, mineralne vode bogate magnezijem,  voćnih i povrtnih sokova, bistre juhe omekšava stolicu i olakšava i ubrzava njen prolazak kroz crijeva. Preporučljivo je svakodnevno popiti oko 2 L tekućine. Pri tome valja izbjegavati tekućinu koja sadrži kofein poput kave ili cola napitaka te alkohol jer ona uzrokuju dehidraciju pa, u stvari, pogoršavaju simptome opstipacije i konstipacije.

3. Konzumacija probiotika

Među brojnim pozitivnim učincima probiotika odnosno tzv. „dobrih bakterija“ na ljudsko zdravlje, znastvena istraživanja ističu povoljan učinak i u terapiji opstipacije i konstipacije.  Zbog toga je poželjno jogurte obogaćene probioticima učiniti sastavnim djelom svakodnevne prehrane.

4. Ujednačiti ritam prehrane

Ritam prehrane bi trebalo raspodijeliti na više manjih obroka ravnomjerno raspoređenih tijekom dana. Preporučljivo je da je barem jedan od dnevnih obroka kuhani te je poželjno izbjegavati cjelodnevni unos suhe hrane poput sendviča i industrijskih prerađenih proizvoda.

5.  Redovito se kretati

Iako nije posve jasno zašto, nedostatak tjelesne aktivnosti dovodi do zatvora.Stoga je jedan od važnijih koraka u borbi protiv zatvora svakodnevna umjerena tjelesna aktivnost u trajanju od barem pola sata.

6. Slušati svoje tijelo

Vrlo je bitno ne ignorirati potrebu za defekacijom kada se ona pojavi. Naime, ljudi koji to čine često s vremenom izgube poriv za pražnjenjem crijeva. Posljedica je opstipacija ili u težim slučajevima konstipacija

Umjesto zaključka
Ukoliko navedene mjere ne urode plodom, mogu se primjeniti laksativi, ali samo uz savjet liječnika. Naime, na tržištu postoje više vrsta tih preparata različitog principa i brzine djelovanja, ali i različitog potencijala za štetne nuspojave, osobito ako se koriste predugo.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Opstipacija

Može li se uz dijagnozu gestacijskog dijabetesa koristiti ovaj sirup?

Kardiovaskularne bolesti

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNutricionističko savjetovanje u sportskoj medicini U životu sportaša prehrana je važan čimbenik u učinkovitosti treninga, postizanja sportskih rezultata, bržeg oporavka nakon zahtjevnih tjelesnih opterećenja. Istraživanja su pokazala da su bolje sportske rezultate postizali sportaši koji su se pridržavali preporuka nutricionista. Kod sportaša energetski deficit može uzrokovati loše sportske rezultate, ali i narušiti psihofizičko zdravlje. Može […]

Prehrana

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLoše prehrambene navike bitan su čimbenik rizika porasta morbiditeta i mortaliteta mnogih kroničnih bolesti, osobito kardiovaskularnih (KV), šećerne bolesti, malignih bolesti. U cilju smanjenja morbiditeta i mortaliteta od tih bolesti važno je usvojiti zdrave prehrambene navike. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije promicanje i usvajanje zdravih prehrambenih navika može sačuvati 3,7 milijuna života u svijetu do […]

Osmotski laksativi

Konstipacija u djece

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOtežano pražnjenje crijeva česta je tegoba u djece i razlog za posjet pedijatru. Kod rješavanja ovog problema važna je edukacija roditelja jer su njihova informiranost i strpljenje ključni za prevladavanje tegoba kod djeteta. Kako prepoznati da dijete pati od konstipacije? Pojam konstipacija označava otežano pražnjenje crijeva. Pri tom neredovitost stolice nije jedini kriterij. Osim neredovitog […]

Opstipacija

Opstipacija i bisoprolol, što da činim?

Prehrambene navike

Sindrom policističnih jajnika

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSindrom policističnih jajnika ili PCOS je kronični poremećaj koji značajno utječe na plodnost žene. Osim plodnosti, PCOS povezuje se i s dijabetesom i depresijom…

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]