Prehrana

Nutricionizam

Omraženi natrijev glutamat kao potencijalno rješenje velikog javnozdravstvenog problema

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSvjetska zdravstvena organizacija upozorava da opasno pretjerujemo s unosom soli u hrani i da prosječno globalno gledano svakodnevno unosimo dvostruko više soli nego što se preporuča. Visoki unos  soli značajno povećava rizik od kroničnih bolesti poput srčanog i moždanog udara, a procjenjuje se da kada bi države intervenirale, da bi se moglo do 2030. godine […]

Nutricionizam

Zašto su danas jaja blagotvorna za zdravlje, a sutra možda neće biti?

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je kako istraživanja o utjecaju hrane ili prehrane na zdravlje mogu dati oprečne rezultate. Primjerice, određena su istraživanja pokazala kako jaja djeluju blagotvorno na zdravlje djelujući povoljno na zdravlje srca, dok su neka istraživanja pokazala kako jaja u prehrani mogu biti štetna povećavajući rizik od bolesti srca i krvnih žila. Razlog oprečnih rezultata leži […]

Nutricionizam

Mogu li prehrambena vlakna pomoći u smanjenju otpornosti na antibiotike?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDobro je poznato da prehrambena vlakna imaju važno mjesto u svakodnevnoj prehrani te se njihov adekvatan unos povezuje s prevencijom nastanka brojnih bolesti, kao i cjelokupnim dobrim zdravljem. Postoji li poveznica između adekvatnog unosa vlakana i otpornosti bakterija na antibiotike, saznajte u nastavku članka. Dvije su vrste prehrambenih vlakana Razlikujemo dvije vrste prehrambenih vlakana: vlakna […]

Nutricionizam

Gastritis i intolerancija laktoze

Nutricionizam

Seboroični dermatitis vlasišta

Nutricionizam

Ravnoteža na tanjuru

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePrehrana kod dijabetesa, uz samu medicinsku terapiju, je ključan kotačić održavanja ravnoteže u organizmu. Prehrana i medicinska terapija neodvojivo su povezane na putu liječenja dijabetesa. Ukoliko obroci na našem tanjuru nisu izbalansirani, to će se zasigurno dugoročno odraziti i na ravnotežu u životu i zdravlju. Prehranom možemo utjecati i na prevenciju pojave bolesti kao što […]

Nutricionizam

Prehrana kod hemokromatoze

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteHemokromatoza je poremećaj koji uzrokuje prekomjerno nakupljanje željeza u organizmu. Neliječena hemokromatoza uzrokuje oštećenje organa, a može biti i opasna po život. Temelj prehrane oboljelih od hemokromatoze je izbjegavanje namirnica bogatih željezom poput crvenog mesa, iznutrica i školjaka kao i pametno planiranje obroka odnosno unos namirnica koje ometaju apsorpciju željeza. Kod hemokromatoze apsorpcija željeza raste […]

Nutricionizam

Važna saznanja o dijabetesu: vrijeme konzumacije obroka jednako je važno kao i veličina obroka

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDijabetes ili šećerna bolest smatra se najučestalijim i najozbiljnijim metaboličkim poremećajem u svijetu. Procjenjuje se kako na svjetskoj razini 463 milijuna osoba dobi od 20 do 79 godina živi s ovom kroničnom nezaraznom bolešću, a zabrinjavajući je podatak da čak polovica oboljelih nema postavljenu dijagnozu te ne prima liječenje. Kada govorimo o statistici u Hrvatskoj, […]

Pedijatrija

Prehrana djeteta s akutnim proljevom

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteAkutni proljevi su nakon respiratornih infekcija najčešće zarazne bolesti koje vidimo kod djece. Jako je važno da roditelji budu informirani o pravilnom postupanju kod djeteta s akutnim proljevom, važnosti rehidracije i primjerene prehrane. Nadoknada izgubljene tekućine Akutni proljev kod djece je najčešće uzrokovan virusima (rotavirus, norovirus, astrovirus, adenovirus…). Proljev je definiran kao pojava stolica rjeđe […]

Neurologija

Prehrana u bolesnika s Parkinsonovom bolesti

Vrijeme čitanja članka: 5 minutePrehrana u Parkinsonovoj bolesti  izuzetno je bitno jer može djelovati na same simptome bolesti i olakšavati tegobe koje se javljaju tijekom bolesti poput opstipacije ili niskog krvnog tlaka. Osim što može olakšati simptome bolesti hrana može utjecati i na djelovanje lijeka. Prilagodbe prehrane mogu pomoći da lijekovi djeluju bolje ili se mogu izbjeći  nuspojave. Preparati […]

Nutricionizam

Cimet u prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteCimet je u zadnje vrijeme u našim kućanstvima postao neizbježan, gotovo kao sol. Jutarnje kaše, smoothije, jogurt, kolače, pogotovo one božićne, pa čak i slana jela poput curryija obogaćujemo ovim začinom koji jelima daje prirodnu slatkoću, ugodnu toplinu i aromu. Zašto cejlonski cimet nosi nadimak „pravi“ cimet Postoji nekoliko različitih vrsta cimeta, a dvije glavne […]

Nutricionizam

Prehrana u trudnoći

Nutricionizam

Prehrana kod povišenih triglicerida

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePovišena koncentracija triglicerida nedvojbeno je važan čimbenik rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Normalna razina triglicerida je manja od 1,7 mmol/L, granično povećane vrijednosti su od 1,7 do 2,3 mmol/L, umjereno visoke  vrijednosti 2,3 do 5,7 mmol/L, vrlo visoke 5,7 do 10,0 mmol/L, dok su vrijednosti više od 10 mmol/L ekstremno povišene vrijednosti triglicerida u krvi. […]

Nutricionizam

Kako si pomoći kod refluksa i žgaravice?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteŽgaravica je neugodan osjećaj pečenja koji se javlja u srednjem ili donjem dijelu prsišta, a s kojim se svakodnevno susreću milijuni ljudi diljem svijeta. Želučani refluks je pojava kada se sadržaj želuca vraća u jednjak te je uglavnom riječ o normalnom procesu kod djece i odraslih.  No, ako se javlja više od dva puta tjedno, […]

Nutricionizam

Što je „lažno“ meso i treba li se naći na našem jelovniku?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute„Lažno“ meso prisutno i na našem tržištu dulje od godinu dana su burgeri na bazi proteina graška proizvedeni od strane tvrtke iz Los Angelesa osnovane 2009. godine.

Nutricionizam

Operirao sam slijepo crijevo