Vrijeme čitanja članka: 3 minuteHemokromatoza je poremećaj koji uzrokuje prekomjerno nakupljanje željeza u organizmu. Neliječena hemokromatoza uzrokuje oštećenje organa, a može biti i opasna po život. Temelj prehrane oboljelih od hemokromatoze je izbjegavanje namirnica bogatih željezom poput crvenog mesa, iznutrica i školjaka kao i pametno planiranje obroka odnosno unos namirnica koje ometaju apsorpciju željeza. Kod hemokromatoze apsorpcija željeza raste […]
Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDijabetes ili šećerna bolest smatra se najučestalijim i najozbiljnijim metaboličkim poremećajem u svijetu. Procjenjuje se kako na svjetskoj razini 463 milijuna osoba dobi od 20 do 79 godina živi s ovom kroničnom nezaraznom bolešću, a zabrinjavajući je podatak da čak polovica oboljelih nema postavljenu dijagnozu te ne prima liječenje. Kada govorimo o statistici u Hrvatskoj, […]
Vrijeme čitanja članka: 3 minuteAkutni proljevi su nakon respiratornih infekcija najčešće zarazne bolesti koje vidimo kod djece. Jako je važno da roditelji budu informirani o pravilnom postupanju kod djeteta s akutnim proljevom, važnosti rehidracije i primjerene prehrane. Nadoknada izgubljene tekućine Akutni proljev kod djece je najčešće uzrokovan virusima (rotavirus, norovirus, astrovirus, adenovirus…). Proljev je definiran kao pojava stolica rjeđe […]
Vrijeme čitanja članka: 5 minutePrehrana u Parkinsonovoj bolesti izuzetno je bitno jer može djelovati na same simptome bolesti i olakšavati tegobe koje se javljaju tijekom bolesti poput opstipacije ili niskog krvnog tlaka. Osim što može olakšati simptome bolesti hrana može utjecati i na djelovanje lijeka. Prilagodbe prehrane mogu pomoći da lijekovi djeluju bolje ili se mogu izbjeći nuspojave. Preparati […]
Vrijeme čitanja članka: 3 minuteCimet je u zadnje vrijeme u našim kućanstvima postao neizbježan, gotovo kao sol. Jutarnje kaše, smoothije, jogurt, kolače, pogotovo one božićne, pa čak i slana jela poput curryija obogaćujemo ovim začinom koji jelima daje prirodnu slatkoću, ugodnu toplinu i aromu. Zašto cejlonski cimet nosi nadimak „pravi“ cimet Postoji nekoliko različitih vrsta cimeta, a dvije glavne […]
Vrijeme čitanja članka: 3 minutePovišena koncentracija triglicerida nedvojbeno je važan čimbenik rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Normalna razina triglicerida je manja od 1,7 mmol/L, granično povećane vrijednosti su od 1,7 do 2,3 mmol/L, umjereno visoke vrijednosti 2,3 do 5,7 mmol/L, vrlo visoke 5,7 do 10,0 mmol/L, dok su vrijednosti više od 10 mmol/L ekstremno povišene vrijednosti triglicerida u krvi. […]
Vrijeme čitanja članka: 3 minuteŽgaravica je neugodan osjećaj pečenja koji se javlja u srednjem ili donjem dijelu prsišta, a s kojim se svakodnevno susreću milijuni ljudi diljem svijeta. Želučani refluks je pojava kada se sadržaj želuca vraća u jednjak te je uglavnom riječ o normalnom procesu kod djece i odraslih. No, ako se javlja više od dva puta tjedno, […]