Prehrana

Pedijatrija

Prehrana djeteta s akutnim proljevom

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteAkutni proljevi su nakon respiratornih infekcija najčešće zarazne bolesti koje vidimo kod djece. Jako je važno da roditelji budu informirani o pravilnom postupanju kod djeteta s akutnim proljevom, važnosti rehidracije i primjerene prehrane. Nadoknada izgubljene tekućine Akutni proljev kod djece je najčešće uzrokovan virusima (rotavirus, norovirus, astrovirus, adenovirus…). Proljev je definiran kao pojava stolica rjeđe […]

Neurologija

Prehrana u bolesnika s Parkinsonovom bolesti

Vrijeme čitanja članka: 5 minutePrehrana u Parkinsonovoj bolesti  izuzetno je bitno jer može djelovati na same simptome bolesti i olakšavati tegobe koje se javljaju tijekom bolesti poput opstipacije ili niskog krvnog tlaka. Osim što može olakšati simptome bolesti hrana može utjecati i na djelovanje lijeka. Prilagodbe prehrane mogu pomoći da lijekovi djeluju bolje ili se mogu izbjeći  nuspojave. Preparati […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Cimet u prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteCimet je u zadnje vrijeme u našim kućanstvima postao neizbježan, gotovo kao sol. Jutarnje kaše, smoothije, jogurt, kolače, pogotovo one božićne, pa čak i slana jela poput curryija obogaćujemo ovim začinom koji jelima daje prirodnu slatkoću, ugodnu toplinu i aromu. Zašto cejlonski cimet nosi nadimak „pravi“ cimet Postoji nekoliko različitih vrsta cimeta, a dvije glavne […]

Nutricionizam

Prehrana kod povišenih triglicerida

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePovišena koncentracija triglicerida nedvojbeno je važan čimbenik rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Normalna razina triglicerida je manja od 1,7 mmol/L, granično povećane vrijednosti su od 1,7 do 2,3 mmol/L, umjereno visoke  vrijednosti 2,3 do 5,7 mmol/L, vrlo visoke 5,7 do 10,0 mmol/L, dok su vrijednosti više od 10 mmol/L ekstremno povišene vrijednosti triglicerida u krvi. […]

Ginekologija

Koji dodatak prehrani mogu kupiti ako imam HPV, da podignem imunitet?

Nutricionizam

Kako si pomoći kod refluksa i žgaravice?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteŽgaravica je neugodan osjećaj pečenja koji se javlja u srednjem ili donjem dijelu prsišta, a s kojim se svakodnevno susreću milijuni ljudi diljem svijeta. Želučani refluks je pojava kada se sadržaj želuca vraća u jednjak te je uglavnom riječ o normalnom procesu kod djece i odraslih.  No, ako se javlja više od dva puta tjedno, […]

Nutricionizam

Što je „lažno“ meso i treba li se naći na našem jelovniku?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute„Lažno“ meso prisutno i na našem tržištu dulje od godinu dana su burgeri na bazi proteina graška proizvedeni od strane tvrtke iz Los Angelesa osnovane 2009. godine.

Nutricionizam

Pir – drevna cjelovita žitarica

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteCjelovite žitarice, poput pira, važan su izvor ugljikohidrata, proteina, vlakana i esencijalnih hranjivih sastojaka poput željeza i cinka.

Nutricionizam

COVID-19 snažnije pogađa pretile i pothranjene

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOpservacije ranijih pandemija, posebice znanja stečena promatrajući pandemiju influence koja je vladala 1918. do 1920. godine, ukazuju kako pothranjeni bolesnici razvijaju teže oblike bolesti.

Nutricionizam

Kako smanjiti sadržaj antinutrijenata u biljnoj hrani?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteHranjive tvari iz biljnih namirnica nije uvijek jednostavno probaviti.

Nutricionizam

PCOS i prehrana

Nutricionizam

Što oboljeli od karcinoma trebaju znati o prehrani?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZa oboljele od malignih bolesti prehrana je izuzetno važna.

Nutricionizam

Endometrioza i prehrana

Ginekologija

Ljetne namirnice čuvaju žensko zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjeti doista možemo jesti zdravo i količinski mnogo, a da se sve to ipak ne primijeti na vagi.

Epidemiologija

Trihineloza i erizipeloid – dvije bolesti, jedan krivac

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteTrihineloza je zarazna bolest uzrokovana oblim glisticama iz roda Trichinella, od kojih je kod ljudi najčešća Trichinella spiralis.