PCOS i prehrana

Poštovani, nedavno mi je dijagnosticiran sindrom policističnih jajnika, nisam pretila imam normalan BMI 22.2 te se hranim relativno zdravo i raznovrsno makar ima dana kad si priuštim više slatkiša ili brze hrane, no imam osjećaj da mi neke namirnice ne odgovaraju i da mi stvaraju probavne tegobe, recimo jaka i masna hrana mi stvaraju probleme, kisela hrana tipa sarma, a najviše laktoza mlijeko i vrhnje za kuhanje, tvrdi sirevi ne, isto tako kako mi je dijagnosticiran sindrom policističnih jajnika čula sam da bi bilo dobro izbaciti neke namirnice i pripaziti na prehranu. Pa sam htjela čuti Vaš savjet. Hvala

2.6.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) najčešći je poremećaj endokrinog sustava kod žena u reproduktivnoj dobi. Procjenjuje se kako ovaj poremećaj pogađa 10 do 16% žena, a karakterizira ga hiperandrogenizam odnosno povećano stvaranje muških spolnih hormona, poremećaj ovulacije i policistični jajnici. Dodatno, kod gotovo polovine žena uz PCOS dolazi i do razvoja metaboličkog sindroma i inzulinske rezistencije, a oboljele ujedno imaju povećan rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i karcinoma.

Sindrom policističnih jajnika hormonski je poremećaj u kojem dolazi do pojačane aktivnosti luteinizirajućeg hormona (LH) koji potiče jajnike na proizvodnju muških spolnih hormona što dovodi do simptoma poput pojačane dlakavosti i akni. Dodatno, proizvodnja folikulostimulirajućeg hormona (FSH) je snižena, a njegova je uloga poticati razvoj folikula. Svaki mjesec iz jednog folikula zrela jajna stanica izbacuje se u jajovod ovulacijom. No, kod žena sa sindromom policističnih jajnika, nedovoljno stimulirani folikuli ne dostignu potrebnu veličinu i do ovulacije često ne dolazi. Ultrazvučni pregled otkriva brojne folikule smještene na jajnicima koji nalikuju cistama na temelju čega je ovaj sindrom dobio naziv. Osim neravnoteže spolnih hormona, kod sindroma policističnih jajnika javlja se i poremećaj u radu hormona inzulina odnosno razvija se inzulinska rezistencija. Zbog neosjetljivosti stanica na inzulin njegova razina u krvi povišena je, a hiperinzulinemija dodatno potiče lučenje muških spolnih hormona i narušava funkciju jajnika, a posljedično i plodnost.

Postoje naznake kako prehrana s nižim udjelom ugljikohidrata i ona koja se bazira na unosu namirnica niskog glikemijskog indeksa može biti od pomoći. Stoga preporučujem da iz prehrane izbacite namirnice koje Vam stvaraju smetnje i koje ste naveli u pitanju. Konzumirajte obilje voća i povrća, neka Vam izvor proteina bude nemasno bijelo meso i riba, a izvor ugljikohidrata cjelovite žitarice. Zdrave masti porijeklom iz orašastih plodova, hladno prešanih ulja, masne ribe i avokada također su povoljne u prehrani. Stoga za međuobroke konzumirajte orašaste plodove koji sadrže blagotvorne masne kiseline. Da tjelovježba pomaže u začeću pokazalo je nekoliko studija, pa savjetujem da se svakodnevno pola sata bavite nekim oblikom umjerene tjelesne aktivnosti.

Kao dodaci prehrani preporučuju se cink, selen, bakar, mio-inozitol i vitamin D, a preporučuje se i praćenje nutricionista.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam shutterstock_1896583186

Raštika: superhrana s korijenima u tradiciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePosljednjih desetljeća način na koji doživljavamo hranu znatno se promijenio. Sve više ljudi ne gleda na obrok samo kao na izvor energije, već i kao na sredstvo očuvanja zdravlja, prevencije bolesti i poboljšanja fizičkog i mentalnog stanja. Ova filozofija savršeno se uklapa u poznatu Hipokratovu misao: „Neka hrana bude tvoj lijek“. Upravo iz tog razmišljanja […]

Nutricionizam shutterstock_2684707979

Što LGG radi u našem tijelu? Molekularni mehanizmi jednog od najistraženijih probiotika

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteLacticaseibacillus rhamnosus LGG® jedan je od najistraživanijih probiotičkih sojeva na svijetu. Njegovo djelovanje potvrđeno je u gotovo 200 randomiziranih kontroliranih kliničkih ispitivanja, u kojima su sudjelovali i djeca i odrasli. Rezultati pokazuju da LGG® može pomoći kod akutnog i proljeva povezanog s antibioticima, putničkog proljeva, funkcionalnih probavnih tegoba s bolovima, infekcija dišnog sustava, ali i […]

Nutricionizam ZB (4)

Svakodnevna izloženost mikroplastici mogla bi poticati srčane bolesti

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNovo istraživanje tima sa Sveučilišta u Kaliforniji otkrilo je da rutinska izloženost mikroplastici može ubrzati razvoj ateroskleroze, suženja arterija povezanog sa srčanim i moždanim udarima. Mikroplastika su sitne čestice koje se oslobađaju iz ambalaže, tkanina i uobičajenih plastičnih proizvoda. Negativan učinak mikroplastike na zdravlje zabilježen je samo kod muških miševa. No rezultat ne iznenađuje previše, […]

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]