Prehrana

Nutricionizam

Treba li biti natašte prije provjere razine kolesterola?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteTrenutne liječničke preporuke glase kako bi 12 sati prije vađenja krvi trebalo izbjegavati hranu jer hrana može utjecati na rezultate. Međutim, neka nova istraživanja pokazuju kako hrana neposredno prije mjerenja neće utjecati na razinu kolesterola u krvi…

Nutricionizam

Prehrambenim vlaknima protiv konstipacije u djece

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteUnatoč brojnim kliničkim, patofiziološkim i epidemiološkim studijama, uzrok kronične konstipacije u djece još uvijek nije jasan…

Endokrinologija

Metformin – lijek izbora u liječenju dijabetesa tip 2 od samog početka i (ili) panaceja današnjice?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteMetformin pripada biokemijskoj grupi bigvanida koji potječu iz biljke francuski jorgovan (Galega officinalis) koja se još od Srednjeg vijeka koristila u narodnoj medicini, i to za liječenje simptoma poliurije i za potenciranje znojenja kod oboljelih od kuge…

Dermatologija

Što znače jako žuti dlanovi?

Nutricionizam

Hemoroidi

Nutricionizam

Križne reakcije: još jedna nevolja za alergičare

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteAlergija je pretjerani odgovor organizma na inače bezazlene tvari, kao što su primjerice pelud, životinjska dlaka ili neke prehrambene namirnice. Među alergijskim bolestima najčešći su sezonski alergijski rhinitis te cjelogodišnji alergijski rhinitis…

Kardiologija

Orašasti plodovi u prehrani i smanjenje rizika od koronarne bolesti srca

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKoronarna bolest jedna je od najčešćih bolesti srca. Rezultati brojnih studija pokazuju da je koronarna bolest srca s više od 40% letalnih događaja, a očekuje se da će biti vodeći uzrok smrtnosti u svijetu do kraja 2020. godine…

Nutricionizam

Koliko su uistinu suhomesnati proizvodni štetni

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNekoliko dana nakon vijesti kako slanina i hrenovke uzrokuju karcinom, Svjetska zdravstvena organizacija dala je još jednu izjavu kojom je nastojala razjasniti kako to da su se u istoj skupini opasnih karcinogenih tvari našli duhan, azbest i kobasice…

Neurologija

Masnoće u krvi

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteHiperlipidemije su skupina poremećaja koje karakterizira suvišak masnoća u krvi. Masnoće u krvi koje mogu biti povišene su kolesterol i trigliceridi, a dolaze u formi lipoproteina. Same masnoće su netopljive u vodi, pa se u krvi transportiraju u proteinskim kapsulama (lipoproteini).

Nutricionizam

Sindrom iritabilnog crijeva

Nutricionizam

Znanstveni dokazi o sigurnosti paleo-dijete

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePaleolitska prehrana ili prehrana spiljskog čovjeka je povratak hrani koju su ljudi jeli prije pojave civilizacije, zemljoradnje i tehnologije. Ljudska prehrana tijekom kamenog doba sastojala se velikim dijelom od mesa, masnoća i biljne hrane, uz ograničen udio ugljikohidrata.

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Antifosfolipidni sindrom – 4. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUglavnom se koriste lijekovi koji smanjuju sklonost zgrušavanja krvi s ciljem prevencije nastanka krvnih ugrušaka. Navedena terapija ne dovodi do izlječenja bolesti, već pomaže pri sprječavanju najozbiljnijih komplikacija.

Epidemiologija

Trihineloza (bolest sirovog mesa)

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteTrihineloza, poznata još i po nazivu Trihinoza, je parazitarna bolest do koje dolazi nakon unosa sirovog ili nedovoljno termički obrađenog mesa.

Nutricionizam

Povišeni bilirubin

Nutricionizam

Prehrana za žene u najboljim godinama

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteŽivotni vijek se produljuje, a broj zdravih aktivnih godina za mnoge je osobe u zlatnoj dobi sve veći. Taj trend rezultat je bolje zdravstvene skrbi, kvalitete života, higijene i općenito napretka civilizacije…

Nutricionizam

Što je bolje: kokosovo ulje ili maslac?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU današnje vrijeme sve nam je više različitih izvora masnoće dostupno u prehrani te nas preveliki izbor može zbuniti.