Treba li biti natašte prije provjere razine kolesterola?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Trenutne liječničke preporuke glase kako bi 12 sati prije vađenja krvi trebalo izbjegavati hranu jer hrana može utjecati na rezultate. Međutim, neka nova istraživanja pokazuju kako hrana neposredno prije mjerenja neće utjecati na razinu kolesterola u krvi…

Trenutne liječničke preporuke glase kako bi 12 sati prije vađenja krvi trebalo izbjegavati hranu jer hrana može utjecati na rezultate. Međutim, neka nova istraživanja pokazuju kako hrana neposredno prije mjerenja neće utjecati na razinu kolesterola u krvi.

Velika kanadska studija objavljena 2012. godine u kojoj je sudjelovalo više od 200 tisuća ispitanika pokazala je kako se prosječna razina HDL kolesterola i ukupnog kolesterola razlikuje manje od 2% kod ispitanika koji su pojeli obrok sat vremena prije mjerenja i kod ispitanika koji su postili 16 sati. Što se tiče LDL kolesterola, njegova se razina razlikovala za manje od 10%, a razina triglicerida za manje od 20%. Mjerimo li trigliceride u krvi, unos hrane prije mjerenja će svakako dati pogrešan rezultat. Trigliceridi se otpuštaju u krvotok iz masnog tkiva u trenutcima kada padne razina glukoze u krvi stoga je to situacija u kojoj želimo znati stanje.   

Nove smjernice za mjerenje lipida u krvi polako prihvaćuju neke europske zemlje poput Danske, a nedavno su Europsko društvo za aterosklerozu i Europska federacija kliničke kemije i laboratorijske medicine pregledali najnovija istraživanja i zaključili kako se post ne treba primjenjivati kod svih krvnih pretraga.

Čak i ako pojedemo hranu bogatu kolesterolom poput jaja ili morskih plodova na dan mjerenja to neće puno utjecati na rezultat. Razina kolesterola mijenja se izrazito sporo u odnosu na prehrambeni unos, a upravo iz tog razloga razina kolesterola ne padne brzo nakon što promijenimo svoje prehrambene navike kako bismo ga snizili. Stoga, visoku razinu kolesterola u krvi ne možemo više pravdati izlikom da smo se dan prije pretrage najeli hrane poznate po visokoj razini kolesterola, već takav rezultat shvatiti ozbiljno s obzirom na vezu između visoke razine kolesterola u krvi i bolesti krvnih žila.

Prehrambene smjernice kod povišene razine kolesterola u krvi

  • ukoliko imate prekomjernu tjelesnu masu, smršavite. Iako se visoka razina kolesterola ne može uvijek dovesti u vezu sa pretilošću, pretile osobe češće imaju povišenu razinu kolesterola nego osobe adekvatne tjelesne mase,
  • topiva vlakna otapaju se u procesu probave stvarajući viskoznu, gelu sličnu masu koja štiti cjelokupan probavni sustav od apsorpcije različitih tvari, pa tako i kolesterola. Pokazano je da povišen unos prehrambenih vlakana, bez drugih promjena prehrambenih navika, može rezultirati smanjenjem kolesterola za 2 – 4 %. Jedna američka studija pokazala je da dnevni unos 25 – 30 g prehrambenih vlakana, može rezultirati smanjenjem razine kolesterola za čak 12 %. Voće i povrće, orašasti plodovi, i neke žitarice (zob, ječam, raž) najbolji su izvor topivih prehrambenih vlakana, ali i biljnih sterola, tvari kojima su brojne studije dokazale blagotvorno djelovanje na regulaciju razine kolesterola u krvi,
  • ispitujući utjecaj biljnih sterola na smanjenje razine kolesterola u krvi došlo se do zaključka da osobe sa graničnim vrijednostima za visoki kolesterol u krvi (200 – 238 mg/dl) imaju najviše koristi od unosa biljnih sterola. Unos biljnih sterola u dozi od 2,4 g dnevno može rezultirati smanjenjem razine LDL–a za 9,3 – 14,6%. Komercijalno, biljni steroli se najčešće dodaju biljnim uljima, jogurtu, soku od naranče, margarinu, mlijeku i sojinom mlijeku te
  • hrana koja može imati dodatne pogodnosti: soja, sjemenke lana, češnjak , ekstra djevičansko maslinovo ulje, bademi, orasi, zeleni i crni čaj, artičoka, nar.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Pretilost

Pretilost kod djece

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta

Kolesterol

Što trebam napraviti nastavno na ove laboratorijske nalaze?

Neprijatelji

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Hidracija

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Prehrana

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Kolesterol

Radi li se o velikom povećanju kolesterola i je li za zabrinuti se?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]