Treba li biti natašte prije provjere razine kolesterola?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Trenutne liječničke preporuke glase kako bi 12 sati prije vađenja krvi trebalo izbjegavati hranu jer hrana može utjecati na rezultate. Međutim, neka nova istraživanja pokazuju kako hrana neposredno prije mjerenja neće utjecati na razinu kolesterola u krvi…

Trenutne liječničke preporuke glase kako bi 12 sati prije vađenja krvi trebalo izbjegavati hranu jer hrana može utjecati na rezultate. Međutim, neka nova istraživanja pokazuju kako hrana neposredno prije mjerenja neće utjecati na razinu kolesterola u krvi.

Velika kanadska studija objavljena 2012. godine u kojoj je sudjelovalo više od 200 tisuća ispitanika pokazala je kako se prosječna razina HDL kolesterola i ukupnog kolesterola razlikuje manje od 2% kod ispitanika koji su pojeli obrok sat vremena prije mjerenja i kod ispitanika koji su postili 16 sati. Što se tiče LDL kolesterola, njegova se razina razlikovala za manje od 10%, a razina triglicerida za manje od 20%. Mjerimo li trigliceride u krvi, unos hrane prije mjerenja će svakako dati pogrešan rezultat. Trigliceridi se otpuštaju u krvotok iz masnog tkiva u trenutcima kada padne razina glukoze u krvi stoga je to situacija u kojoj želimo znati stanje.   

Nove smjernice za mjerenje lipida u krvi polako prihvaćuju neke europske zemlje poput Danske, a nedavno su Europsko društvo za aterosklerozu i Europska federacija kliničke kemije i laboratorijske medicine pregledali najnovija istraživanja i zaključili kako se post ne treba primjenjivati kod svih krvnih pretraga.

Čak i ako pojedemo hranu bogatu kolesterolom poput jaja ili morskih plodova na dan mjerenja to neće puno utjecati na rezultat. Razina kolesterola mijenja se izrazito sporo u odnosu na prehrambeni unos, a upravo iz tog razloga razina kolesterola ne padne brzo nakon što promijenimo svoje prehrambene navike kako bismo ga snizili. Stoga, visoku razinu kolesterola u krvi ne možemo više pravdati izlikom da smo se dan prije pretrage najeli hrane poznate po visokoj razini kolesterola, već takav rezultat shvatiti ozbiljno s obzirom na vezu između visoke razine kolesterola u krvi i bolesti krvnih žila.

Prehrambene smjernice kod povišene razine kolesterola u krvi

  • ukoliko imate prekomjernu tjelesnu masu, smršavite. Iako se visoka razina kolesterola ne može uvijek dovesti u vezu sa pretilošću, pretile osobe češće imaju povišenu razinu kolesterola nego osobe adekvatne tjelesne mase,
  • topiva vlakna otapaju se u procesu probave stvarajući viskoznu, gelu sličnu masu koja štiti cjelokupan probavni sustav od apsorpcije različitih tvari, pa tako i kolesterola. Pokazano je da povišen unos prehrambenih vlakana, bez drugih promjena prehrambenih navika, može rezultirati smanjenjem kolesterola za 2 – 4 %. Jedna američka studija pokazala je da dnevni unos 25 – 30 g prehrambenih vlakana, može rezultirati smanjenjem razine kolesterola za čak 12 %. Voće i povrće, orašasti plodovi, i neke žitarice (zob, ječam, raž) najbolji su izvor topivih prehrambenih vlakana, ali i biljnih sterola, tvari kojima su brojne studije dokazale blagotvorno djelovanje na regulaciju razine kolesterola u krvi,
  • ispitujući utjecaj biljnih sterola na smanjenje razine kolesterola u krvi došlo se do zaključka da osobe sa graničnim vrijednostima za visoki kolesterol u krvi (200 – 238 mg/dl) imaju najviše koristi od unosa biljnih sterola. Unos biljnih sterola u dozi od 2,4 g dnevno može rezultirati smanjenjem razine LDL–a za 9,3 – 14,6%. Komercijalno, biljni steroli se najčešće dodaju biljnim uljima, jogurtu, soku od naranče, margarinu, mlijeku i sojinom mlijeku te
  • hrana koja može imati dodatne pogodnosti: soja, sjemenke lana, češnjak , ekstra djevičansko maslinovo ulje, bademi, orasi, zeleni i crni čaj, artičoka, nar.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Prehrana

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Prehrana

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Prehrana

Sezonsko opadanje kose u jesen: Dermatološki pristup i uloga prehrane u prevenciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePojačano ispadanje kose vrlo često primjećujemo baš u jesen pa se to podrazumijeva kao normalan ciklus rasta kose. Ispadanje kose u jesen kao fiziološka pojava može trajati do 6 tjedana, a ako se nakon tog vremena ispadanje nastavlja tada se više se radi o uobičajenoj jesenskoj pojavi. Obično nam tijekom dana ispadne oko 50-100 vlasi […]

Kolesterol

Radi li se o velikom povećanju kolesterola i je li za zabrinuti se?

Prehrana

Prištevi – što još mogu probati?

Hrana

Zdravlje kože i prehrana – kako hrana utječe na vašu kožu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNa kožu, kao na najveći organ, snažno djeluje način na koji se hranimo i što unosimo u svoje tijelo. Užurbani način života često ne ostavlja dovoljno vremena za pripremu redovitih obroka, a i kvalitetne namirnice sve su skuplje i mnogima nedostižne. Visoko na rang ljestvici omiljenih obroka su slatkiši, prerađena hrana, pekarski proizvodi, alkohol, slatki […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Prehrana kod karcinoma dojke i primjena vitamina D

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteKoenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOpćenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]

Nutricionizam

Ako imam Chronovu bolest smijem li konzumirati ove namirnice?

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNovija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]