Endometrioza i prehrana

Poštovani,

imam dijagnozu endometrioze od prije 2 mjeseca, ali njene simptome puno puno duže. Dosta često mi pravi probleme, a još uvijek se nisam privikla i ne znam kako ju smiriti. Zanima me kakva je prehrana poželjna kod endometrioze? Čitala sam da je to jako važno, ali iskreno ne znam što bih jela i što bih trebala izbjegavati. Ako može da mi kažete malo više o tome, molim vas.

2.6.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Endometrioza je poremećaj u kojem tkiva, koja normalno oblažu unutrašnjost maternice, počinju rasti izvan nje te se, pod utjecajem hormona koji se ciklički luče u tijelu žene, ponašaju kao i maternici – rastu, krvare, stvaraju ožiljke i priraslice. Osim boli, endometrioza uzrokuje i neplodnost – ožiljci i priraslice mogu začepiti jajovode, a smatra se i da endometrioza može oštetiti jajnu stanicu te stvarati nepovoljne uvjete u maternici odnosno spriječavati primanje oplođene jajne stanice.

Endometrioza se ne može izliječiti, no može se držati pod kontrolom određenim kirurškim i nekirurškim metodama, a svakako si možemo pomoći pravilnim odabirom namirnica i načina prehrane.

Izbjegavajte „loše“ masti

Stanje endometrioze pogoršava prehrana koja je bogata trans masnim kiselinama. U prilog izbacivanju namirnica koje sadrže trans masti govori istraživanje iz 2010. godine u časopisu  Human Reproduction koje je pokazalo kako žene s dijagnosticiranom endometriozom češće konzumiraju trans masti u usporedbi sa ženama koje nemaju endometriozu. Kod kupovine procesiranih namirnica poput keksa, grickalica i slično na deklaraciji, u popisu sastojaka, treba obratiti pozornost nalaze li se hidrogenirana biljna ulja te takve namirnice izbjegavati.

Namirnice koje utječu na regulaciju hormona, posebno ravnotežu estrogena u organizmu, mogu negativno utjecati na stanje endometrioze. Posebno je važno ograničiti ili izbjegavati namirnice koje potiču upalu u organizmu poput alkohola, kofeina, glutena i crvenog mesa.

Što se tiče unosa crvenog mesa kod endometrioze, istraživanja su podijeljena. Moguće je da crveno meso povećava razinu hormona estrogena u organizmu te na taj način povećava rizik od endometrioze ili pogoršava postojeće stanje.

Alkohol i kofein dovode se u vezu s povećanjem razine estrogena u organizmu, stoga bi ih bilo mudro ograničiti u prehrani.

„Dobre“ masti, obilje voća i povrća i „low FODMAP“ dijeta kao pozitivci

Na popisu namirnica koje povoljno djeluju nalaze se namirnice bogate protuupalnim omega-3 masnim kiselinama. Riba je njihov glavni izvor, a ne volite li ribu, razmislite o njihovom unosu u obliku dodatka prehrani te biljnim izvorima poput lanenog ulja, sjemenki i orašastih plodova.

Prehrana koja obiluje svježim voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama odlična je prehrambena strategija iz nekoliko razloga poput prehrambenih vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa. Zbog mogućeg štetnog djelovanja pesticida, savjetuje se odabrati organski uzgojeno voće i povrće.

S voćem, povrćem i kvalitetnim žitaricama borimo se protiv upale, oksidativnog stresa i boli, a dodatnu pomoć mogu osigurati i protuupalni začini poput kurkume.

Izraz FODMAP odnosi se na fermentabilne oligosaharide (uključujući fruktooligosaharide iz pšenice, raži, luka, češnjaka, artičoka, te galaktooligosaharide iz graha, slanutka i leće), disaharide (mliječni proizvodi osim tvrdog sira), monosaharide (voće koje sadrži više fruktoze nego glukoze, med, jabuke, mango, kukuruzni sirup) i poliole (sorbitol, manitol, jabuke, kruške, gljive, cvjetača, maltitol, ksilitol), a „low FODMAP“ znači niski unos navedenih namirnica i sastojaka hrane. Ovakav način prehrane s niskim udjelom prirodnih šećera može smanjiti simptome kod bolesnika s određenim poremećajima crijeva, poput sindroma iritabilnog crijeva, no pokazalo se i kako pomaže i ženama koje pate od endometrioze. S obzirom da je „low FODMAP“ dijeta prilično restriktivna eliminacijska dijeta, odlučite li se isprobati ovu dijetu poželjno je u suradnji s nutricionistom složiti uravnotežen plan prehrane.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Prehrana

Prištevi – što još mogu probati?

Suplementacija

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Povrće

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Zdravo starenje

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?