Seboroični dermatitis vlasišta

Poštovani,
lijep pozdrav. Nedavno sam saznao da imam seboroični dermatitis vlasišta te bih Vas molio za savjet kako bih mogao prehranom, uz korištenje propisane terapije, poboljšati stanje.
Hvala i lp

8.2.2024

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovani,

Seboroični dermatitis je često upalno stanje kože uzrokovano prekomjernim radom žlijezda lojnica. Emocionalne traume, bolesti ili hormonalni poremećaji mogu otežati i pogoršati seboroični dermatitis. Točan uzrok pojave ovog poremećaja nije poznat, no sumnja se na nedostatak nekih važnih nutrijenata, poput vitamina A i biotina ili na djelovanje kvasca Pityrosporum ovale koji je prirodno prisutan na koži.

Esencijalna masna kiselina GLA (gama linolenska kiselina) koja pripada skupini omega-6 masnih kiselina može biti od posebne koristi pri tretiranju seboroičnog dermatitisa. Nalazi se u  ulju noćurka i ulju boreča, a može se  primjenjivati u obliku kapsula (iznutra) i nanositi direktno na kožu (izvana) na mjesta koja su posebno ugrožena. Od koristi može biti i ulje drveta čajevca (Tea tree oil) koje se nanosi na kožu. Pripazite na adekvatni unos vitamina B kompleksa – pogotovo vitamina B6, biotina i folne kiseline.

Prehranu uskladite s mediteranskim modelom, s obiljem svježeg povrća, orašastih plodova, sjemenki, cjelovitih žitarica, sezonskog voća i fermentirane hrane koja će obogatiti mikrobiom. Temeljna masnoća neka bude ekstra djevičansko maslinovo ulje, a preporučuju se i druge namirnice bogate vitaminom E poput avokada i ulja pšeničnih klica. Izvore proteina treba birati mudro, i dati prednost ribi i mesu peradi, a ograničiti unos crvenog mesa.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]