Prehrana u trudnoći

Postovani,

imam pitanje vezano za prehranu u trudnoci.

Prosle godine sam bila trudna i s 58kg na pocetku trudnoce sam dosla na 80kg na kraju trudnoce, sveukupno 22kg. Nije mi jasno kako se to dogodilo jer sam pazila sto jedem i secer i kruh svodila na minimum i pila vodu cesto, na samom kraju trudnoce sam cak ukidala obroke i bila na djeti. Na pocetku trudnoce su mi rutinski provjerili TSH koji je bio uredu, nikad nisam u zivotu imala problema s stitnjacom niti kilogramima. Niti sam ikad u zivotu pazila sto jedem. Provjerila sam negdje u 27-28 tjedan i secer u krvi i sve je bilo uredu. Tlak je cjelu trudnocu bio nizak ili prenizak. Voda mi se nije nakupljala u stopalima ili zglobovima. Jela sam raznoliko voce i povrce, meso i ribu. Ujutro maleno pecivo i grcki jogurt s malo masnoce. Prije rucka musli s mlijekom ili tostic sa sirom i neko voce. Za rucak vecinom vege ili neko varivo s povrcem. Popodne maleno pecivo i neko voce. Predvecer musli s mlijekom ili maleni tostic sa sirom i neko voce. Da li sam stvarno tako puno jela? Ako bi jela nesto slatko napravila bi puding u prahu bez secera. U prosjeku sam dobivala tri kilograma svaki mjesec. Na porodu sam izgubila 10 kilograma i ostale kilograme sam izgubila u roku 4-5 mjeseci. Inace svake godine provjeravam TSH i sad cu ponovo na jesen i svaki put je sve bilo uredu i nisam nikad imala ikakve simptome vezane za stitnjacu. Doktorica misli da sam previse jela i da mi je stitnjaca uredu. Brinem se u slucaju da se odlucim na drugu trudnocu i da se isto ponovi, jer ne zelim ponovo u trudnoci ukidati obroke i biti na djeti. Sto bi mi savjetovali? LP, zabrinuta

8.2.2024

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Tijekom trudnoće mijenja se metabolizam ugljikohidrata i tijelo više “štedi”, stoga je možda ukupan dnevni unos ugljikohidrata bio malo veći pa je i to rezultiralo malo većim nakupljanjem kilograma. Vaš dobitak na tjelesnoj masi nije bio ekstremno visok i budući da ste nakon poroda i izgubili te kilograme, vjerujem da nema razloga za zabrinutost.

Sljedeći put možete malo više pripaziti na unos energije i udjele ugljikohidrata, proteina i masti i vjerujem da će sve biti u redu. Kako bi sigurno prošli kroz taj proces, preporučujem Vam i praćenje nutricionista.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Bolji san Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Alkohol

Ljetna prehrana bez mitova: kako sačuvati zdravu probavu u toplim danima

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjetni mjeseci donose promjene u prehrambenim navikama, a to nerijetko utječe i na naš probavni sustav. Često se preporučuje “lagana” hrana jer se vjeruje da probava ljeti radi sporije, no kod zdravih osoba ona funkcionira jednako dobro i u toplim uvjetima. Osjećaj težine nakon obroka zapravo je posljedica prekomjernog unosa masne hrane, nedovoljne hidracije i […]

nokti u trudnoći

Kožne promjene u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePromjene na koži tijekom trudnoće vrlo su česte i zapaža ih gotovo svaka trudnica. Neke promjene su toliko učestale da se ne ubrajaju u bolesti i smatraju se normalnim fiziološkim promjenama u trudnoći, jer dolazi do hormonskih promjena koje se očituju na koži, kosi i noktima. Određene kožne bolesti nastaju isključivo u trudnoći (impetigo herpetiformis, […]

Trudnoća

Kako zatražiti prekid trudnoće u 18. tjednu uz odobrenje komisije?

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]