Zašto je šećer toliko loš?

Poštovana doktorice, preporučate li prehranu po krvnim grupama u svrhu mršavljenja. Ja sam krvna grupa 0 i po toj teoriji prehrana bi mi trebala biti zasnovana na mesu. je li to preporučljivo. napominjem da imam 50 godina. Hvala

8.6.2016

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Dr. Peter D’Adamo začetnik je ideje po kojoj bi ljudi trebali planirati prehranu ovisno o svojoj krvnoj grupi. Njegova ideja o vezi između prehrane i zdravlja bazira se na premisi da krvna grupa – 0, A, B, ili, AB – određuje sposobnost organizma da apsorbira nutrijente, bori se protiv bolesti, nosi sa stresom. Za svaku krvnu grupu, namirnice se svrstavaju kao «preporučljive», «neutralne» ili «one koje treba izbjegavati». Nakon toga kreiraju se liste namirnica koje pomažu skidanju suvišnih kilograma ili kod različitih bolesti. Prehrana osoba sa krvnom grupom 0 trebala bi se sastojati od namirnica životinjskog podrijetla i povrća. Namirnice na koje treba obratiti pažnju uključuju govedinu, janjetinu, puretinu, piletinu – krto meso – i ribu. Također se dozvoljne sve vrste voće, grahorice i kupusnjače. Ove osobe moraju strogo izbjegavati mlijeko i mliječne proizode, kruh i tjesteninu od pšenice, kupus, prokulice i kukuruz. Valja istaknuti da dijeta po krvnim grupama nije adekvatno znanstveno utemeljena, niti joj je dokazana neškodljivost i učinkovitost. Općenito gledano, hrana koja se definira kao preporučljiva za sve četiri krvne grupe, svježa je i neprerađena hrana, a prehrana je poprilično raznolika. Međutim, moglo bi se reći, da su u planu prehrane najviše zakinute upravo osobe sa krvnom grupom 0. Naime, njihov plan prehrane pretpostavlja unos velikih količina mesa što može rezultirati prekomjernim unosom kolesterola i zasićenih masnoća u količinama znatno većim od preporučenih. Posljedica povećanog unosa kolesterola i zasićenih masnoća je, kako su brojne studije dokazale, povećanje rizika za određene bolesti, u prvom redu kardiovaskularne bolesti. 

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]