Mogu li povišeni bilirubin smanjiti prehranom?

Imam 26. godina krv nisam vadio par godina i prije par dana napravio sam kompletnu krvnu sliku. Sve je bilo uredu osim bilirubina ukupnog koji je 57 iznosio i u napomeni pise bilirubin ikteričan, dok su AST,ALT i GGT bili uredni. Nemam nikakve simptome mučnine, povraćanje i sl. Jedino ponekad primjetim malo žute oci, loš zadah, umor i ponekad prisutno crvenilo u licu. Također bi naveo da sam konzumirao whey proteine za masu od 9. mj 2020. do 4. mj 2021. Nemam nikakve bolove u trbuhu i nista sl. Svaki dan umjereno vjezbam, radim na umjerenom fizičkom poslu, često sam ne naspavan, primjetim žute oči i ponekad prisutno crvenilo u licu koje bude izražajno. Nikad nisam bolovao od nikakvih bolesti. Jedem puno kruha, vise pečenog i masnog i izbjegavam povrce (skoro pa nikako ne jedem), alkohol ne konzumiram nikako. Zabrinjava me jel taj ukupni bilirubin zabrinjavajući ili samo trebam jetru pročistiti?

12.1.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

 

Moguće je da se kod vas radi o tzv. Gilbertovom sindromu (nasljedni poremećaj metabolizma bilirubina) – stanju koje ne zahtijeva posebno liječenje, ali je potrebno da vam to potvrdi i specijalist hepatolog.

Način prehrane koji navodite nije optimalan za rad jetre te je poželjno da prehranu prilagodite prema zdravijem modelu.

Općenito, najprikladniji model prehrane u ovih bolesnika je mediteranska prehrana ili prehrana temeljena na biljnim izvorima (tzv. plant based prehrana). Namirnice koje pozitivno djeluju na rad jetre mogu se podijeliti u dvije kategorije – one koje potiču proces detoksikacije te one bogate antioksidansima koji štite jetru tijekom detoksikacije. Kao namirnice sa blagotvornim djelovanjem na zdravlje jetre najčešće se izdvajaju artičoka, mahunarke, gorko i zeleno povrće i povrće iz skupina krstašica poput kelja, brokule, prokulica. Primjerice, jedan od tradicionalnih pristupa “čišćenju” jetre je redovito ispijanje sokova od povrća poput mrkve, cikle, radića i maslačka. S druge strane, prekomjerna i učestala konzumacija alkohola, debljina, učestala konzumacija velikih količina masne, slatke, prerađene i pržene hrane, lijekovi, pušenje i zagađenje su čimbenici rizika koji opterećuju jetru i mogu se negativno odraziti na zdravlje. Prejedanje je jedan od najčešćih uzroka smanjene funkcije jetre. Neumjerenost u hrani i piću također tjera jetru na “prekovremeni” rad.

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Prehrana

Prištevi – što još mogu probati?

Voće

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Prehrana

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Prehrana

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteKoenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOpćenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]