Mogu li povišeni bilirubin smanjiti prehranom?

Imam 26. godina krv nisam vadio par godina i prije par dana napravio sam kompletnu krvnu sliku. Sve je bilo uredu osim bilirubina ukupnog koji je 57 iznosio i u napomeni pise bilirubin ikteričan, dok su AST,ALT i GGT bili uredni. Nemam nikakve simptome mučnine, povraćanje i sl. Jedino ponekad primjetim malo žute oci, loš zadah, umor i ponekad prisutno crvenilo u licu. Također bi naveo da sam konzumirao whey proteine za masu od 9. mj 2020. do 4. mj 2021. Nemam nikakve bolove u trbuhu i nista sl. Svaki dan umjereno vjezbam, radim na umjerenom fizičkom poslu, često sam ne naspavan, primjetim žute oči i ponekad prisutno crvenilo u licu koje bude izražajno. Nikad nisam bolovao od nikakvih bolesti. Jedem puno kruha, vise pečenog i masnog i izbjegavam povrce (skoro pa nikako ne jedem), alkohol ne konzumiram nikako. Zabrinjava me jel taj ukupni bilirubin zabrinjavajući ili samo trebam jetru pročistiti?

12.1.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

 

Moguće je da se kod vas radi o tzv. Gilbertovom sindromu (nasljedni poremećaj metabolizma bilirubina) – stanju koje ne zahtijeva posebno liječenje, ali je potrebno da vam to potvrdi i specijalist hepatolog.

Način prehrane koji navodite nije optimalan za rad jetre te je poželjno da prehranu prilagodite prema zdravijem modelu.

Općenito, najprikladniji model prehrane u ovih bolesnika je mediteranska prehrana ili prehrana temeljena na biljnim izvorima (tzv. plant based prehrana). Namirnice koje pozitivno djeluju na rad jetre mogu se podijeliti u dvije kategorije – one koje potiču proces detoksikacije te one bogate antioksidansima koji štite jetru tijekom detoksikacije. Kao namirnice sa blagotvornim djelovanjem na zdravlje jetre najčešće se izdvajaju artičoka, mahunarke, gorko i zeleno povrće i povrće iz skupina krstašica poput kelja, brokule, prokulica. Primjerice, jedan od tradicionalnih pristupa “čišćenju” jetre je redovito ispijanje sokova od povrća poput mrkve, cikle, radića i maslačka. S druge strane, prekomjerna i učestala konzumacija alkohola, debljina, učestala konzumacija velikih količina masne, slatke, prerađene i pržene hrane, lijekovi, pušenje i zagađenje su čimbenici rizika koji opterećuju jetru i mogu se negativno odraziti na zdravlje. Prejedanje je jedan od najčešćih uzroka smanjene funkcije jetre. Neumjerenost u hrani i piću također tjera jetru na “prekovremeni” rad.

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Koenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Općenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Ako imam Chronovu bolest smijem li konzumirati ove namirnice?

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Ljekarništvo

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

Upućuju li ovi nalazi na inzulinsku rezistenciju?

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]