Zdravlje iz rajčica

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Rajčice i proizvodi od rajčice su jedna od najčešće konzumiranih vrsta povrća, a predstavljaju značajan izvor prehrambenog likopena.

Rajčice i proizvodi od rajčice su jedna od najčešće konzumiranih vrsta povrća, a predstavljaju značajan izvor prehrambenog likopena. Taj crveni pigment je snažan antioksidans čija se biološka dostupnost povećava kuhanjem i procesiranjem.
Mnogobrojna istraživanja su potvrdila kako konzumacija rajčica smanjuje rizik od pojave određenih vrsta karcinoma, a novija istraživanja dokazuju njena puno šira blagotvorna svojstva na zdravlje. Unos rajčicese povezuje sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze, oštećenja kože uslijed štetnog djelovanja UV zraka te se smatra da štiti od kognitivne disfunkcije. Rana istraživanja su blagotvorna svojstva rajčice pripisavala sadržaju likopena i antioksidativnim svojstvima, no novije znanstvene hipoteze prepoznaju prednost cijelog ploda, zbog čega se otkrivaju i drugi pozitivni mehanizmi djelovanja kao što su antitrombotičko i protuupalno djelovanje.

Rajčica: voće ili povrće?

Botanički gledano, voće nastaje od oplođenog cvijeta. U tom kontekstu i brzom vizualnom procjenom može se zaključiti kako je rajčica voće. S druge strane, povrće nema strogu botaničku odrednicu, već se u prehrani ljudi uobičajno određuje na temelju kulturološke i kulinarske tradicije. Povrće se općenito poslužuje u sklopu glavnog jela, dok je voće slatko i obično se konzumira kao desert. Kroz povijest su se rajčice češće klasificirale kao voće. Međutim, u jednom je trenutku nametnut porez na određeno povrće i dvostruki identitet rajčice se pokazao ekonomski važan. Rasprava radi li se o voću ili povrću, u Americi je dospjela do vrhovnog suda na kojem je 1893. godine donešena odluka da je rajčica povrće i od tada se tako klasificira no time se nije promijenila njena botanička definicija.

Moćni antioksidans likopen

Rajčica sadrži jedinstveni nutritivni profil. U njenom se sastavu nalaze vitamin C, vitamin A (u obliku karotenoida), prehrambena vlakna, kalij i antioksidans likopen. Likopen je karotenoidni pigment koji je odgovoran za jarko crvenu boju zrelih rajčica. Molekula likopena se u hrani nalazi u trans konfiguraciji, a kuhanje i procesiranje utječe na pretvorbu trans-likopena u cis-likopen koji se u organizmu lakše apsorbira. Ukoliko se rajčice često konzumiraju u prehrani, likopen se može naći u značajnim količinama userumu i tkivima. No, osim likopena, rajčice sadrže još nekoliko vrsta karotenoida primjerice lutein, fitoen, fitofluen te zeta, gama i beta karoten. I ovi karotenoidi privlače pozornost zbog svojih blagotvornih djelovanja na ljudsko zdravlje.

Jesu li konzervirane rajčice štetne?

Određena struja znanstvenika smatra kako su konzervirane rajčice štetne za zdravlje zbog toga što stijenke metalnih konzervi sadrže bisfenol A koji služi za oblaganje konzervi. Naime, smatra se kako kiselost rajčice izaziva curenje te kemikalije u hranu. Otkriveno je kako bisfenol A ima estrogena svojstva i uzrokuje poremećaje endokrinog sustava. Međutim, relevantna istraživanja nisu uspjela dokazati povećan sadržaj bisfenola u konzerviranim rajčicama. Studija talijanskih znanstvenika iz 2005. godine ispitala je 42 uzorka rajčice iz konzerve. Od ukupnog broja testiranih rajčica, bisfenol A je detektiran u 22 proizvoda međutim pronađena koncentracija bisfenola A je bila puno niža od granice koju je odredila Europska unija. To je i 2010. godine potvrdila i studija kanadskih znanstvenika koja je također zaključila kako je koncentracija bisfenola A u konzerviranim rajčicama u vrlo niskim koncentracijama koje nisu štetne za zdravlje.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Trzaj Depositphotos_2154517_L

Kako spriječiti trzanje kapaka?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteTrzanje oka – poznato i kao miokimija – mali je, ponavljajući pokret ili grč mišića očnog kapka. Gotovo svatko u nekom trenutku osjeti trzanje oka. To može biti dosadno, ometajuće ili čak zabrinjavajuće. Dijagnoza obično počinje jednostavnim razgovorom o simptomima, životnim navikama i medicinskoj anamnezi. U mnogim slučajevima nije potrebno specijalizirano testiranje. Ako su simptomi […]

Trzaj Depositphotos_821762652_L

Kako spriječiti trzanje kapaka?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteMnogi ljudi u nekom trenutku svog života primijete kratkotrajno, nehotično treperenje na jednom od svojih kapaka. Iako ove epizode mogu biti dosadne ili ometajuće, rijetko ukazuju na ozbiljan problem. Što je trzanje kapaka? Trzanje kapaka odnosi se na male, ponavljajuće pokrete mišića oko oka. Ovi pokreti su nevoljni, što znači da ih osoba ne može […]

Vrtoglavica

Što može uzrokovati trnce u tijelu, vrtoglavicu i peckanje pri mokrenju ako su nalazi uredni?

Imunološke komplikacije Depositphotos_179598782_L

Osnove transplantacije bubrega – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU posljednjih 24 godine, točnije od 2007., Republika Hrvatska punopravna je članica Europske organizacije za transplantaciju organa, odnosno Eurotransplanta. Iskra ideje o potrebi osnivanja Eurotransplanta temeljena je na činjenici da je preživljenje onih presađenih bubrega koji su genetski što sličniji primatelju znatno bolje. Za presađivanje bubrega postoje stanja urgentnosti. Urgentni bolesnici su oni koji su […]

Kolutanje očiju

Što može uzrokovati osjećaj lebdenja i kolutanja očiju u glavi?

Osteonekroza Depositphotos_548151614_L

Degenerativna ozljeda meniska – 5. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteRadiološka dijagnostika Magnetna rezonancija (MR) je rijetko indicirana kao prva linija radiološke pretrage za bol u zglobu koljena kod osoba srednje i starije dobi. Ovaj pregled može biti potreban ako neoperativno liječenje nije bilo uspješno, kod jake boli kako bi se potvrdila dijagnoza ozljede meniska ili isključile druge diferencijalne dijagnoze. Magnetska rezonancija (MR) je zlatni […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]