Začini u službi zdravlja kroz prizmu moderne znanosti

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Bilo snažne ili blaže, bilo gorke ili pak nešto neutralnije arome, začine koristimo u različitim oblicima – listove, koru, gomolj, pupoljak, korijen, cvijet ili sjemenku. Ono čime nas u prvi trenutak zavodljivo privuku jesu njihove živopisne boje i arome, međutim tisućljetna upotreba širom svijeta pokazala je kako iza tog šarma stoji niz zdravstvenih blagodati, a to su u posljednje vrijeme dokazale i znanstvene studije.

Začini za zdravo srce

Jedna od značajnih prednosti upotrebe začina je što će dodatak minimalne količine začina jelu dati neslućene okusne varijante kakve samim soljenjem hrane ne možemo postići. Zamjena soli začinima donijet će veliko olakšanje kardiovaskularnom sustavu, pomoći u snižavanju krvnog tlaka te smanjiti rizik od bolesti srca, posebice u rizičnih pojedinaca.

Blagotvornom učinku na srce i krvožilje uvelike doprinosi i prevencija ateroskleroze, nakupljanja kolesterolom bogatih naslaga po unutarnjim stijenkama krvnih žila. U nastanku ateroskleroze ključnu ulogu igra peroksidacija masti, štetan proces koji se odvija pod utjecajem oksidativnog stresa odnosno slobodnih kisikovih radikala, a koji je u današnje vrijeme zbog stresnog načina života i nezdrave prehrane gotovo nemoguće zaobići. Svakodnevni pretjerani unos nezdravih masti, manjak tjelesne aktivnosti te prehrana siromašna voćem i povrćem kao izvorima antioksidansa glavni je saveznik takvog napada na kardiovaskularni sustav. Ovdje na scenu nastupaju začini koji svojim snažnim antioksidativnim djelovanjem mogu pomoći smanjiti peroksidaciju masti.

Začinima do boljeg sastava crijevne mikrobiote

Brojna istraživanja pokazala su da bakterije crijevne mikrobiote imaju određenu ulogu u razvoju nezaraznih kroničnih bolesti, a postoje i dokazi kako zapadnjački način života negativno djeluje na crijevnu mikrobiotu, smanjujući njenu raznolikost.

S druge strane, začini i začinsko bilje obiluju spojevima iz skupine polifenola za koje se pokazalo da mogu pozitivno utjecati na sastav mikrobiote crijeva. Budući da učinak začina u dozama koje se uobičajeno koriste u kuhinji na sastav crijevne mikrobiote do sada nije ispitan u znanstvenim studijama, znanstvenici su ovu poveznicu odlučili ispitati u istraživanju, a rezultati su objavljeni u rujnu 2022. godine u časopisu Journal of Nutrition.

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj dodatka začina i začinskog bilja tipičnoj zapadnjačkoj prehrani na sastav mikrobiote crijeva u odraslih osoba s rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti. U studiji su sudjelovale 54 osobe prekomjerne tjelesne mase i prosječne dobi 45 godina. Ispitivanje je podijeljeno u tri dijela, od kojih je svaki trajao četiri tjedna, a između svakog dijela ispitanici su imali pauzu od minimalno dva tjedna. Ispitanici su se tijekom cijelog razdoblja istraživanja pridržavali tipične američke prehrane u kojoj su ugljikohidrati činili 50%, proteini 17%, ukupne masti 33%, a zasićene masti 11% ukupnog unosa energije koji je iznosi 2100 kcal. Međutim, tijekom pojedinog dijela istraživanja prehrana je uključivala i unos začina i začinskog bilja i to u količini od 0,5 g na dan (prehrana s niskim unosom začina, engl. Low Spice Diet, LSD), 3,3 g na dan (prehrana s umjerenim unosom začina, engl. Moderate Spice Diet; MSD), odnosno 6,6 g na dan (prehrana s visokim unosom začina, engl. High Spice Diet, HSD). Na početku i na kraju svakog od tri razdoblja ispitanicima su uzimani uzorci stolice kako bi se ispitao sastav crijevne mikrobiote.

Rezultati su pokazali kako je nakon MSD, u odnosu na LSD i prije početka studije, u ispitanika porasla raznolikost bakterija u crijevima. Osim toga, nakon HSD je primijećen i porast broja dobrih bakterija iz obitelji Ruminococcaceae. Znanstvenici su zaključili kako dodatak začina i začinskog bilja tipičnoj zapadnjačkoj prehrani nakon četiri tjedna izaziva promjene u sastavu crijevne mikrobiote u osoba s rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Literatura:

Petersen KS, Anderson S, Chen See JR, Leister J, Kris-Etherton PM, Lamendella R. Herbs and Spices Modulate Gut Bacterial Composition in Adults At Risk for Cardiovascular Disease: Results of a Pre-Specified Exploratory Analysis from a Randomized, Crossover, Controlled-Feeding Study. J Nutr. 2022 Sep 2;152(11):2461–70. doi: 10.1093/jn/nxac201. Epub ahead of print. PMID: 36055770; PMCID: PMC9644184.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Zdravlje

Udisanje azbestne prašine – ima li opasnosti za zdravlje?

Vitamin B

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNovija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Mršavljenje

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Inzulin

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteMnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

CT

Hoću li zbog CT-a imati posljedice na moje zdravlje?

Zdravlje

Multivitaminski dodaci za kožu tijekom zime

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZima je godišnje doba kada smo uslijed nižih temperatura i boravaka u zatvorenim prostorijama skloniji prehladama i virozama, a manje smo usredotočeni kako očuvati zdravu kožu. Multivitaminski pripravci se tijekom zime najčešće uzimaju kako bi se podigao imunitet i smanjila sklonost virozama, a koža u toj priči ostaje nekako po strani. Je li to uvijek […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Prehrana kod karcinoma dojke i primjena vitamina D

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteKoenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOpćenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]

Nutricionizam

Ako imam Chronovu bolest smijem li konzumirati ove namirnice?