Utjecaj lijekova na vitaminsko-mineralni status

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Vitamini i minerali su esencijalne tvari koje ne možemo sintetizirati već ih moramo unijeti putem hrane. Njihov nedostatak u organizmu može dovesti do različitih disfunkcija.

Vitamini i minerali su esencijalne tvari koje ne možemo sintetizirati već ih moramo unijeti  putem hrane. Njihov nedostatak u organizmu može dovesti do različitih disfunkcija koje su najčešće reverzibilne nakon nadoknađenog nedostatka. Unatoč njihovoj važnosti, procjenjuje se kako su potrebe za mikronutrijentima više od preporučenih dnevnih vrijednosti, a studije pokazuju kako je učestalost deficita vitamina i minerala u razvijenim zemljama oko 30 posto. Uzrok nedostatka mikronutrijenata u organizmu je najčešće njihov nedostatak unos putem hrane, no i određeni lijekovi mogu dovesti do njihovog manjka. Lijekovi mogu utjecati na metabolizam vitamina i minerala na nekoliko načina. Određeni lijekovi ometaju njihovu aposorpciju u crijevima te utječu na njihovu dostupnost i procese eliminacije.

Lijekovi za tlak i cink

ACE inhibitori tj inhibitori angiotenzin konvertirajućeg enzima i blokatori receptora za angiotenzin II su skupine lijekova koje se koriste za liječenje hipertenzije i kongestivnog zatajenja srca. Farmakovigilancija je zabilježila poremećaj osjeta okusa posebice okusa gorkog i kiselog, a razlog je čini se nedostatak cinka. Mnoga su istraživanja zabilježila manjak cinka u serumu i njegovo pojačano gubljenje kod osoba koje uzimaju ovu vrstu lijekova. Osobama koje uz uzimanje ovih lijekova imaju i simptome manjka cinka (poput umora, slabijeg apetita, prostatitisa, sklonost upalama, sporijeg zarastanja rana i gubitka osjeta okusa i mirisa) se savjetuje unositi cink u obliku dodatka prehrani u kombinaciji s namirnicama koje su bogate bakrom (meso, plodovi mora, žitarice, mahunarke i orašasti plodovi). Cink i bakar se u crijevima natječu za apsorpciju pa bi viši unos cinka mogao dovesti do manjka bakra.

Acetilsalicilna kiselina i vitamin C

U literaturi je zabilježeno kako unos acetilsalicilne kiseline u kombinaciji s vitaminom C rezultira manjom koncentracijom vitamina C u plazmi i urinu u usporedbi s unosom jednake doze vitamina C samostalno bez acetilsalicilne kiseline. No kod nižih doza acetilsalicilne kiseline koje se uzimaju primjerice za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, interakcije s vitaminom C nisu značajne.

Lijekovi za želudac i vitamin B12, vitamin C i željezo

Inhibitori protonske pumpe su skupina lijekova koji se koriste za smanjivanje lučenja želučane kiseline kod primjerice gastritisa te su jedna od najčešće korištenih lijekova. Da bi se vitamin B12 oslobodio proteina za koje je vezan i uspio apsorbirati u tankom crijevu  potreban mu je nizak pH u želucu kojeg ovi lijekovi podižu. Dodatno, ulazak želučanog sadržaja višeg pH faktora u srednji dio tankog crijeva može uzrokovati prekomjerno množenje bakterija koje „pojedu“ vitamin B12. U povećanom riziku od nedostatka vitamina B12 su poglavito starije osobe te osobe kojima je dijagnosticirana H. pylori. Osim za apsorpciju vitamina B12, niski pH potreban je i za vitamin C koji se pri višim pH vrijednostima ne može apsorbirati. Također, vitamin C se veže sa željezom i hrane i olakšava apsorpciju željeza. Na status željeza u organizmu poglavito moraju pripaziti osobe koje uz dugotrajno uzimanje ove vrste lijekova izbjegavaju meso koje se smatra glavnim izvorom željeza u prehrani.

Metformin utječe na vitamin B12

Uzimanje oralnog hipoglikemika metformina može smanjiti razinu vitamina B12 stoga bi osobe koje uzimaju ovaj lijek trebale kontrolirati status vitamina B12 te uzimati dodatke prehrani po potrebi.

Statini i koenzim Q10 i vitamin D

Statini – lijekovi koji su ključni za liječenje povišene razine kolesterola te za prevenciju ishemijske bolesti srca i moždanog udara jedni su od najpropisivanijih lijekova. Istraživanja pokazuju kako unos statina smanjuje razinu koenzima Q10 poglavito kod osoba kod kojih se javila miopatija inducirana statinima kao nuspojava terapije ovim lijekovima. Također, nedavno su zabilježene i niže razine vitamina D kod osoba sa dijagnosticiranom mipatijom induciranom statinima.

Valja uzeti u obzir da su istraživanja koja su se bavila interakcijama između lijekova i mikronutrijenata proučavala samo utjecaj jedne vrste lijeka na vitaminsko-mineralni status te da su kod uzimanja nekoliko vrsta lijekova istovremeno moguće interakcije šireg spektra.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Trzaj Depositphotos_2154517_L

Kako spriječiti trzanje kapaka?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteTrzanje oka – poznato i kao miokimija – mali je, ponavljajući pokret ili grč mišića očnog kapka. Gotovo svatko u nekom trenutku osjeti trzanje oka. To može biti dosadno, ometajuće ili čak zabrinjavajuće. Dijagnoza obično počinje jednostavnim razgovorom o simptomima, životnim navikama i medicinskoj anamnezi. U mnogim slučajevima nije potrebno specijalizirano testiranje. Ako su simptomi […]

Trzaj Depositphotos_821762652_L

Kako spriječiti trzanje kapaka?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteMnogi ljudi u nekom trenutku svog života primijete kratkotrajno, nehotično treperenje na jednom od svojih kapaka. Iako ove epizode mogu biti dosadne ili ometajuće, rijetko ukazuju na ozbiljan problem. Što je trzanje kapaka? Trzanje kapaka odnosi se na male, ponavljajuće pokrete mišića oko oka. Ovi pokreti su nevoljni, što znači da ih osoba ne može […]

Vrtoglavica

Što može uzrokovati trnce u tijelu, vrtoglavicu i peckanje pri mokrenju ako su nalazi uredni?

Imunološke komplikacije Depositphotos_179598782_L

Osnove transplantacije bubrega – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU posljednjih 24 godine, točnije od 2007., Republika Hrvatska punopravna je članica Europske organizacije za transplantaciju organa, odnosno Eurotransplanta. Iskra ideje o potrebi osnivanja Eurotransplanta temeljena je na činjenici da je preživljenje onih presađenih bubrega koji su genetski što sličniji primatelju znatno bolje. Za presađivanje bubrega postoje stanja urgentnosti. Urgentni bolesnici su oni koji su […]

Osteonekroza Depositphotos_548151614_L

Degenerativna ozljeda meniska – 5. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteRadiološka dijagnostika Magnetna rezonancija (MR) je rijetko indicirana kao prva linija radiološke pretrage za bol u zglobu koljena kod osoba srednje i starije dobi. Ovaj pregled može biti potreban ako neoperativno liječenje nije bilo uspješno, kod jake boli kako bi se potvrdila dijagnoza ozljede meniska ili isključile druge diferencijalne dijagnoze. Magnetska rezonancija (MR) je zlatni […]

Kolutanje očiju

Što može uzrokovati osjećaj lebdenja i kolutanja očiju u glavi?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?