Utjecaj lijekova na vitaminsko-mineralni status

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Vitamini i minerali su esencijalne tvari koje ne možemo sintetizirati već ih moramo unijeti putem hrane. Njihov nedostatak u organizmu može dovesti do različitih disfunkcija.

Vitamini i minerali su esencijalne tvari koje ne možemo sintetizirati već ih moramo unijeti  putem hrane. Njihov nedostatak u organizmu može dovesti do različitih disfunkcija koje su najčešće reverzibilne nakon nadoknađenog nedostatka. Unatoč njihovoj važnosti, procjenjuje se kako su potrebe za mikronutrijentima više od preporučenih dnevnih vrijednosti, a studije pokazuju kako je učestalost deficita vitamina i minerala u razvijenim zemljama oko 30 posto. Uzrok nedostatka mikronutrijenata u organizmu je najčešće njihov nedostatak unos putem hrane, no i određeni lijekovi mogu dovesti do njihovog manjka. Lijekovi mogu utjecati na metabolizam vitamina i minerala na nekoliko načina. Određeni lijekovi ometaju njihovu aposorpciju u crijevima te utječu na njihovu dostupnost i procese eliminacije.

Lijekovi za tlak i cink

ACE inhibitori tj inhibitori angiotenzin konvertirajućeg enzima i blokatori receptora za angiotenzin II su skupine lijekova koje se koriste za liječenje hipertenzije i kongestivnog zatajenja srca. Farmakovigilancija je zabilježila poremećaj osjeta okusa posebice okusa gorkog i kiselog, a razlog je čini se nedostatak cinka. Mnoga su istraživanja zabilježila manjak cinka u serumu i njegovo pojačano gubljenje kod osoba koje uzimaju ovu vrstu lijekova. Osobama koje uz uzimanje ovih lijekova imaju i simptome manjka cinka (poput umora, slabijeg apetita, prostatitisa, sklonost upalama, sporijeg zarastanja rana i gubitka osjeta okusa i mirisa) se savjetuje unositi cink u obliku dodatka prehrani u kombinaciji s namirnicama koje su bogate bakrom (meso, plodovi mora, žitarice, mahunarke i orašasti plodovi). Cink i bakar se u crijevima natječu za apsorpciju pa bi viši unos cinka mogao dovesti do manjka bakra.

Acetilsalicilna kiselina i vitamin C

U literaturi je zabilježeno kako unos acetilsalicilne kiseline u kombinaciji s vitaminom C rezultira manjom koncentracijom vitamina C u plazmi i urinu u usporedbi s unosom jednake doze vitamina C samostalno bez acetilsalicilne kiseline. No kod nižih doza acetilsalicilne kiseline koje se uzimaju primjerice za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, interakcije s vitaminom C nisu značajne.

Lijekovi za želudac i vitamin B12, vitamin C i željezo

Inhibitori protonske pumpe su skupina lijekova koji se koriste za smanjivanje lučenja želučane kiseline kod primjerice gastritisa te su jedna od najčešće korištenih lijekova. Da bi se vitamin B12 oslobodio proteina za koje je vezan i uspio apsorbirati u tankom crijevu  potreban mu je nizak pH u želucu kojeg ovi lijekovi podižu. Dodatno, ulazak želučanog sadržaja višeg pH faktora u srednji dio tankog crijeva može uzrokovati prekomjerno množenje bakterija koje „pojedu“ vitamin B12. U povećanom riziku od nedostatka vitamina B12 su poglavito starije osobe te osobe kojima je dijagnosticirana H. pylori. Osim za apsorpciju vitamina B12, niski pH potreban je i za vitamin C koji se pri višim pH vrijednostima ne može apsorbirati. Također, vitamin C se veže sa željezom i hrane i olakšava apsorpciju željeza. Na status željeza u organizmu poglavito moraju pripaziti osobe koje uz dugotrajno uzimanje ove vrste lijekova izbjegavaju meso koje se smatra glavnim izvorom željeza u prehrani.

Metformin utječe na vitamin B12

Uzimanje oralnog hipoglikemika metformina može smanjiti razinu vitamina B12 stoga bi osobe koje uzimaju ovaj lijek trebale kontrolirati status vitamina B12 te uzimati dodatke prehrani po potrebi.

Statini i koenzim Q10 i vitamin D

Statini – lijekovi koji su ključni za liječenje povišene razine kolesterola te za prevenciju ishemijske bolesti srca i moždanog udara jedni su od najpropisivanijih lijekova. Istraživanja pokazuju kako unos statina smanjuje razinu koenzima Q10 poglavito kod osoba kod kojih se javila miopatija inducirana statinima kao nuspojava terapije ovim lijekovima. Također, nedavno su zabilježene i niže razine vitamina D kod osoba sa dijagnosticiranom mipatijom induciranom statinima.

Valja uzeti u obzir da su istraživanja koja su se bavila interakcijama između lijekova i mikronutrijenata proučavala samo utjecaj jedne vrste lijeka na vitaminsko-mineralni status te da su kod uzimanja nekoliko vrsta lijekova istovremeno moguće interakcije šireg spektra.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Koža

Što može biti crveni, svrbeći pečat na leđima koji se pojavio prije desetak dana?

Koilociti shutterstock_1358151035

Preinvazivne promjene rodnice

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteTo su promjene pločastog epitela rodnice (vagine) povezane s infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Takva infekcija može zahvatiti sve organe anogenitalne regije, a glavne odlike takvih intraepitelnih promjena su multifokalnost i multicentričnost. Razlikujemo: VAIN (vaginalna intraepitelna neoplazija), CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija) i VIN (vulvarna intraepitelna neoplazija). Uglavnom se ne pojavljuju izolirano. VAIN (vaginalna intraepitelna neoplazija) […]

Oštećenje ulnarnog živca shutterstock_2522555109

Kako liječiti oštećenje ulnarnog živca?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOštećenje ulnarnog živca jedan je od najčešćih poremećaja kompresije živaca gornjih udova, odmah iza sindroma karpalnog tunela. Studije iz različitih zemalja sugeriraju da uklještenje ulnarnog živca u laktu (sindrom kubitalnog tunela) pogađa otprilike 20–30 ljudi na 100 000 stanovnika godišnje. Kada se uključe blagi i nedijagnosticirani slučajevi, stvarni je broj vjerojatno veći, jer mnogi ljudi […]

Oštećenje ulnarnog živca shutterstock_2201562349

Kako nastaje oštećenja ulnarnog živca?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOštećenje ulnarnog živca često je stanje koje može značajno utjecati na svakodnevne aktivnosti poput pisanja, tipkanja, hvatanja predmeta, pa čak i jednostavnih pokreta rukom. Mnogi ljudi problem prvo primjećuju kao utrnulost ili trnce u malom prstu i prstenjaku, ponekad praćene slabošću ili boli u šaci ili ruci. Budući da se ovi simptomi mogu pojavljivati postupno […]

Bol

Bol u donjem dijelu leđa nakon ozljede na treningu – je li to opasno?

Bordetella pertussis shutterstock_1849898254

Hripavac

Vrijeme čitanja članka: < 1 minutaHripavac (pertusis) je zarazna bakterijska bolest dišnog sustava uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis. Iako se nekad smatrala bolešću prošlosti, posljednjih godina bilježi se porast oboljelih, osobito među dojenčadi i odraslima s oslabljenom zaštitom. Hripavac se prenosi kapljičnim putem, kašljanjem i bliskim kontaktom. Izuzetno je zarazan – jedna oboljela osoba može zaraziti većinu necijepljenih kontakata. Bolest prolazi […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]