Soli s malo natrija sprječavaju srčane i moždane udare

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Najnovija istraživanja potvrđuju da prekomjeran unos soli uzrokuje oko 1.6 milijuna smrtnih slučajeva u svijetu svake godine. Četiri od pet ovih smrtnih slučajeva događaju se u zemljama s niskim i srednjim dohotkom, a gotovo polovica umrlih su mlađi od 70 godina.

U većini zemalja, prema dostupnim podacima, dnevni unos soli daleko je iznad gornje granice od 5 grama dnevno koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija i smatra se da je globalni prosjek 10.1 gram soli.

Nova studija objavljena u New England Journal of Medicine, a koju prenosi Index.hr ističe potencijal soli s niskim udjelom natrija, koje stoga smanjuju mogućnost unosa pretjerane količine natrija u organizam, tako spašavajući živote. Soli s malo natrija zamjenjuju dio natrija kalijem koji ima slična svojstva. Ove zamjene sadrže otprilike četvrtinu manje natrija, ali imaju okus sličan običnoj soli i mogu se koristiti na isti način u kuhanju.

Kalijeve soli pružaju dvostruku korist jer manji unos natrija smanjuje krvni tlak, a dodatan unos kalija ima isti učinak, što u konačnici dovodi do boljeg zdravlja srca.

Rezultati ove revolucionarne studije, koju je u Kini proveo Institut za globalno zdravlje, pokazuju da zamjenske soli s malo natrija spašavaju živote i sprječavaju srčane i moždane udare. Sol s malo natrija smanjuju rizik od smrti za 12%, rizik od moždanog udara za 14%, a ukupne kardiovaskularne probleme (moždani udar i srčani udar zajedno) za 13%.

Veliko istraživanje – jedno od najvećih i najdugovječnijih ispitivanja učinka soli s manjim udjelom natrija ikad – provedeno je tijekom pet godina i obuhvatilo je 21.000 ljudi s najvećim rizikom od srčanog ili moždanog udara. Dokazalo je da soli s malo natrija sprječavaju srčane i moždane udare te su prihvatljiva zamjena koja se lako može prilagoditi prehrani većine ljudi.

Korištenjem zamjena za sol umjesto kuhinjske soli ili morske soli s lakoćom možemo postići cilj smanjenja unosa soli u prehrani. Kuhinjska sol sastavom je natrij klorid, međutim natrij je mineral koji kada se unosi u prevelikim količinama uzrokuje štetne učinke na organizam. Zamjene za sol su mješavina mineralnih soli, a nastaju tako da se dio natrijevog klorida iz kuhinjske soli zamijeni kalijevim kloridom i na taj način dobijemo sol sa smanjenim udjelom natrija. Kalij i namirnice koje sadrže kalij izvrsni su saveznici u snižavanju krvnog tlaka i očuvanju zdravlja srca. Za zaštitu srca, izuzetno je važan omjer natrija i kalija u prehrani, a njihov idealan omjer iznosi oko 1,2.

Podravkin Salut® je jedinstvena, patentirana mješavina mineralnih soli (natrijev klorid, kalijev klorid, kalijev magnezij citrat) koja ima istu funkcionalnost kao kuhinjska sol, no sadrži 35% manje natrija u odnosu na kuhinjsku sol. Salut® se može koristiti kao potpuna ili djelomična zamjena za kuhinjsku sol. Ukoliko se želi u potpunosti zamijeniti npr. 1 g kuhinjske soli u jelu, ista količina Salut®-a se može dodati, bez značajne izmjene okusa. Štoviše, zbog svog posebnog sastava, „dopušta“ ostalim sastojcima jela da dođu do izražaja, pa će ukupni dojam premda manje slan, biti finiji, zaokruženiji i puniji okus jela.

Svjesnost o štetnosti prekomjernog unosa soli sve je veća, no mnogi se nevoljko odlučuju smanjiti unos soli u svojoj svakodnevnoj prehrani zbog uvriježenih navika konzumacije slane hrane i averzije od hrane koja neće pružiti očekivano zadovoljstvo. No, uz maštovitu upotrebu začina u kuhinji te uz pametne zamjene za sol, očekivani okus hrane neće izostati. Dapače, hrana može postati još ukusnija i primamljivija, a vaš organizam zdraviji i zadovoljniji.


Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Pušenje Depositphotos_234559870_L

Koronarna arterijska bolest – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Srce Depositphotos_10351537_L

Koronarna arterijska bolest – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSvjetski dan srca obilježava se svake godine 29. rujna s ciljem podizanja svijesti o kardiovaskularnim bolestima. To je globalni događaj koji okuplja pojedince, liječnike, medicinske sestre i zajednice diljem svijeta u provođenju preventivnih strategija putem edukacija, različitih događanja i kampanja kojima se informira javnost o kardiovaskularnim bolestima, rizičnim čimbenicima i važnosti prevencije. Aktivnosti tijekom Svjetskog […]

Srce

Je li nalaz ultrazvuka srca uredan unatoč blagim promjenama zalistaka?

Funkcionalna magnetska rezonancija Depositphotos_93374400_L

Kognitivna rezerva

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKoncept kognitivne rezerve postao je sve važniji u razumijevanju fizioloških promjena u okviru starenja i otpornosti na neurološke poremećaje. Dok neke osobe održavaju relativno očuvano kognitivno funkcioniranje unatoč značajnom neuropatološkom opterećenju, druge pokazuju izražene kliničke simptome čak i uz usporedivu ili manju patologiju. Kognitivna rezerva nudi okvir za objašnjenje tih odstupanja, naglašavajući zaštitni utjecaj životnih […]

CGRP

Kako liječiti kroničnu migrenu?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLiječenje kronične migrene uključuje kombinaciju akutnog ublažavanja simptoma, preventivne terapije i promjena načina života. Često se preporučuje vođenje dnevnika glavobolje kako bi se dokumentirala učestalost napada, okidači i odgovor na liječenje. Kronična migrena može biti onesposobljavajuće stanje koje je često povezano s većim stopama komorbiditeta poput fibromialgije, sindroma iritabilnog crijeva i poremećaja raspoloženja. Ekonomski trošak […]

Srce

Trebam objašnjenje EKG nalaza i mišljenje o mogućem značaju

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?