Prehrambene crtice za zdravu prostatu

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Vjerojatno niti jedan dio muške anatomije ne veže uz sebe toliko bojazni i pitanja kao što to čini prostata. Ova se pomoćna spolna žlijezda čija je uloga produkcija većine tekućine u sjemenu često smatra „čarobnim“ organom u kojem se krije ključ muške spolne (ne)moći.

No,  prava je istina da je prostata bitna za plodnost muškarca, a ne njegov libido. Godine su neosporivi neprijatelj zdravlja prostate. Problemi s prostatom javljaju se kod preko 60% muškaraca iznad 50 godina, a simptomi problema uključuju bolno i otežano mokrenje, peckanje nakon mokrenja, osjećaj punoga mjehura, krv ili sluz u mokraći, te u težim slučajevima bol u leđima i impotenciju. Osim godina na koje je nemoguće utjecati, nepravilna prehrana i poglavito pretilost su u uskoj vezi s najčešćim oboljenima prostate: benignom hipertrofijom prostate, prostatitisom i karcinomom prostate.

Prevencija je ključ zdravlja

Znanstvenici su na temelju rezultata nekolicine studija utvrdili direktnu povezanost između bolesti prostate i načina prehrane pojedine osobe. Tako se visok unos masti životinjskog porijekla našao visoko na listi nepoželjnih navika kada je u pitanju zdravlje prostate.  Općenito visok unos crvenog mesa u kombinaciji s niskim unosom ribe, voća i povrća povezuje se s povećanim rizikom za bolesti prostate.  Nepoželjna navika je i neumjereno uživanje u alkoholu te visok unos jednostavnih i rafiniranih šećera.

S druge strane,  tipična  se mediteranska prehrana pokazala pravim saveznikom zdravlja  jer osigurava brojne važne nutrijente „ prijatelje“ prostate poput cinka, selena, omega -3 masnih kiselina i apsolutnog šampiona u čuvanju ove spolne žlijezde – likopena.

Rajčica je prijatelj prostate

Rajčice i posebice proizvodi od rajčica izvanredan su izvor likopena,  karotenoida odgovornog za njihovu crvenu boju. U organizmu,  likopen  se koncentrira u prostati i testisima, a njegova je redovita konzumacija povezana sa smanjenim rizikom od karcinoma prostate.  Zaštitna uloga pripisuje se protuupalnim svojstvima likopena. No, prema rezultatima studije iz 2008. godine objavljene u časopisu Journal of Nutrition likopen je snažan zaštitinik i protiv drugih bolesti prostate.

Naime, u studiji je 40 ispitanika s dijagnosticiranom benignom hipertrofijom prostate 6 mjeseci dobivalo ili ekstrakt likopena ili placebo. Na kraju istraživanja rezultati su pokazali značajno poboljšanje simptoma u muškaraca koji su uzimali likopen. Iako su nužna daljnja istraživanja, prema dostupnim podacima, za očuvanje zdravlja  prostate rajčicu ili proizvode od rajčica bi trebalo u prehranu uključiti 4-5 puta tjedno.

Povrćem protiv benigne hiperplazije prostate

Prema rezultatima studije objavljene 2007. godine u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, benigna hiperplazija prostate (BHP) rjeđa je među muškarcima koji jedu više povrća. Studija je obuhvatila 32000 odraslih muškaraca dobi između 46 i 70 godina. Sudionici su ispunili dnevnik prehrane u kojemu im je postavljeno pitanje o unosu 131 različite vrste namirnica, uključujući voće i povrće. Proučavajući podatke dobivene istraživanjem, istraživači su utvrdili da je konzumacija povrća izrazito blagotvorna za BHP. 

Naime, pokazano je da su muškarci koji su konzumirali najviše povrća imali za 11% manji rizik za razvoj simptoma BHP kao i da će biti podvrgnuti operaciji zbog BHP. Općenito, povrće koje se treba svakako naći na jelovniku svakog muškarca su brokula, kelj, prokulice, cvjetača i kupus. Navedeno povrće osigurava jedinstvene nutrijente (glukozinolate) koji potpomažu proces detoksikacije koji se prirodno odvija u organizmu. Ovaj proces vrlo je važan za održavanje zdrave razine muških i ženskih hormona.

Manja tjelesna masa, manji rizik od karcinoma prostate

Studija  objavljena 2005 godine u časopisu Journal of Clinical Oncology, ispitivala je  vezu između pretilosti i incidencije karcinoma prostate te  je  pokazala da veza postoji i da je ona proporcionalna. U studiji analizirani su kartoni preko 1000 muškaraca s karcinomom prostate, uključujući 22% njih koji su bili pretili. Pokazalo se da pretili muškarci imaju veću vjerojatnost za povišenu razinu prostata specifičnog antigena (PSA) nakon operacije prostate, što može biti pokazatelj ponovnog razvoja karcinoma.

Dodatno, muškarci s indeksom tjelesne mase 35 imali su za 60% povećan rizik od ponovnog razvoja karcinoma prostate unutar tri godine od operacije prostate. Utjecaj tjelesne mase na zdravlje prostate potvrđuje i najnovija studija objavljena 2014. godine u časopisu Cancer Causes and Control. U studiji je analizom podataka preko 4000 muškaraca s dijagnosticiranim karcinomom prostate pokazano da pretili muškarci imaju 47 % veći rizik od smrtnosti u usporedbi s muškarcima normalne tjelesne mase. Budući da je tjelesna masa čimbenik na koji je moguće utjecati,  postizanje i održavanje  normalne težine može biti korak u prevenciji bolesti prostate. 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Trzaj Depositphotos_2154517_L

Kako spriječiti trzanje kapaka?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteTrzanje oka – poznato i kao miokimija – mali je, ponavljajući pokret ili grč mišića očnog kapka. Gotovo svatko u nekom trenutku osjeti trzanje oka. To može biti dosadno, ometajuće ili čak zabrinjavajuće. Dijagnoza obično počinje jednostavnim razgovorom o simptomima, životnim navikama i medicinskoj anamnezi. U mnogim slučajevima nije potrebno specijalizirano testiranje. Ako su simptomi […]

Trzaj Depositphotos_821762652_L

Kako spriječiti trzanje kapaka?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteMnogi ljudi u nekom trenutku svog života primijete kratkotrajno, nehotično treperenje na jednom od svojih kapaka. Iako ove epizode mogu biti dosadne ili ometajuće, rijetko ukazuju na ozbiljan problem. Što je trzanje kapaka? Trzanje kapaka odnosi se na male, ponavljajuće pokrete mišića oko oka. Ovi pokreti su nevoljni, što znači da ih osoba ne može […]

Imunološke komplikacije Depositphotos_179598782_L

Osnove transplantacije bubrega – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU posljednjih 24 godine, točnije od 2007., Republika Hrvatska punopravna je članica Europske organizacije za transplantaciju organa, odnosno Eurotransplanta. Iskra ideje o potrebi osnivanja Eurotransplanta temeljena je na činjenici da je preživljenje onih presađenih bubrega koji su genetski što sličniji primatelju znatno bolje. Za presađivanje bubrega postoje stanja urgentnosti. Urgentni bolesnici su oni koji su […]

Vrtoglavica

Što može uzrokovati trnce u tijelu, vrtoglavicu i peckanje pri mokrenju ako su nalazi uredni?

Osteonekroza Depositphotos_548151614_L

Degenerativna ozljeda meniska – 5. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteRadiološka dijagnostika Magnetna rezonancija (MR) je rijetko indicirana kao prva linija radiološke pretrage za bol u zglobu koljena kod osoba srednje i starije dobi. Ovaj pregled može biti potreban ako neoperativno liječenje nije bilo uspješno, kod jake boli kako bi se potvrdila dijagnoza ozljede meniska ili isključile druge diferencijalne dijagnoze. Magnetska rezonancija (MR) je zlatni […]

Kolutanje očiju

Što može uzrokovati osjećaj lebdenja i kolutanja očiju u glavi?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?