Može li primjena enteralnih pripravaka spriječiti pothranjenost u starijoj dobi?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da će do iduće godine ukupan broj osoba starije dobi (≥60 godina) premašiti 1,2 milijarde. Zdravstveni problem koji se učestalo javlja u starijoj dobi je pothranjenost. Pothranjenost je stanje povezano sa smanjenim unosom energije i proteina koje nastaje zbog brojnih čimbenika, a praćeno je gubitkom mišićne mase (sarkopenija) i krhkošću. U osoba starije dobi česte su promjene okusa i mirisa, smetnje gutanja, nemogućnost samostalnog hranjenja te primjena brojnih lijekova zbog kroničnih bolesti. Sva ta stanja doprinose pojavi pothranjenosti u osoba starije dobi.

WHO ističe da prevalencija pothranjenosti kod starijih osoba iznosi do 47,8 %. Prethodne studije su izvijestile da pothranjenost povezana sa starenjem može nastati zbog utjecaja raznih društvenih i fizioloških promjena specifičnih za tu dob, uključujući promjene okusa te sposobnosti žvakanja i gutanja.

Proteinsko-energetska pothranjenost za posljedicu može imati:

  • ubrzani gubitak mišića,
  • slabiju pokretljivost i samostalnost u svakodnevnom životu, 
  • povećanu učestalost padova i hospitalizacije te
  • veću stopu smrtnosti u starijoj populaciji.

Što su enteralni pripravci?

Enteralni napitci predstavljaju pripravke s lako dostupnim hranjivim tvarima koje mogu osigurati odgovarajuće izvore proteina i energije kod starijih osoba. Iako je nekoliko studija dokazalo specifične učinke enteralnih pripravaka na poboljšanje nutritivnog statusa starijih osoba, većina studija se usredotočila na njihovu upotrebu kod uznapredovale pothranjenosti. Iz tog razloga, cilj nedavne studije bio je istražiti učinke upotrebe enteralnih pripravaka na stanje uhranjenosti i tjelesnu izvedbu štićenika domova za starije osobe koji su bili u riziku od razvoja pothranjenosti.

Detalji novog istraživanja

U istraživanju objavljenom u časopisu Nutrients sudjelovalo je 107 sudionika, štićenika domova za starije osobe koji su bili stariji od 65 godina te izloženi riziku za razvoj pothranjenosti. Ispitanici su nasumično podijeljeni u dvije skupine. Jedna skupina dobivala je redovito informacije o prehrani od strane nutricionista (kontrolna skupina), dok je druga skupina uz redovitu edukaciju svakodnevno uzimala i dva pakiranja enteralnog napitka (intervencijska skupina). Jedno pakiranje od 125 ml sadržavalo je 203 kcal, 7,5 g proteina, 5,6 g masti, 31,8 g ugljikohidrata, 2,5 g vlakana te čitav niz vitamina i mineralnih tvari. Mjerenja sastava tijela, mišićne snage, nutritivnog statusa te biomarkera u krvi provedena su na početku istraživanja, u šestom tjednu te nakon 12 tjedana. Ispitanici su tijekom cijele studije popunjavali anketu o kvaliteti života te anketu o zdravstvenom stanju.

Nakon 12-tjedne intervencije, u skupini koja je uz nutricionističko savjetovanje primala i enteralne pripravke primijećeno je značajno povećanje tjelesne mase s prosječnim iznosom od 1,21 ± 1,83 kg. Također, u ovoj skupini uočeno je povećanje ukupnog energetskog unosa od 35 813 kcal (397,92 kcal × 90 dana). Daljnja značajna poboljšanja primijećena su za indeks tjelesne mase, bolji rezultat brzog testa za procjenu nutritivnog statusa te poboljšanje tjelesne izvedbe poput brzine hoda.

Znanstvenici su zaključili da postoji značajan potencijal upotrebe enteralnih pripravaka koji predstavljaju učinkovitu intervenciju za poboljšanje nutritivnog statusa starijih osoba koje su u riziku od pothranjenosti. Također, znanstvenici ističu važnost redovite procjene kakvoće prehrane kod štićenika domova za starije osobe kako bi se prevenirala pothranjenost starije populacije.

Izvor:

Chen, Y.-H.; Lee, C.-Y.; Chen, J.-R.; Ding, M.-Y.; Liang, F.-Q.; Yang, S.-C. Beneficial Effects of Oral Nutrition Supplements on the Nutritional Status and Physical Performance of Older Nursing Home Residents at Risk of Malnutrition. Nutrients 2023, 15, 4291. https://doi.org/10.3390/nu15194291

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Prehrana kod karcinoma dojke i primjena vitamina D

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteKoenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOpćenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]