Može li primjena enteralnih pripravaka spriječiti pothranjenost u starijoj dobi?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da će do iduće godine ukupan broj osoba starije dobi (≥60 godina) premašiti 1,2 milijarde. Zdravstveni problem koji se učestalo javlja u starijoj dobi je pothranjenost. Pothranjenost je stanje povezano sa smanjenim unosom energije i proteina koje nastaje zbog brojnih čimbenika, a praćeno je gubitkom mišićne mase (sarkopenija) i krhkošću. U osoba starije dobi česte su promjene okusa i mirisa, smetnje gutanja, nemogućnost samostalnog hranjenja te primjena brojnih lijekova zbog kroničnih bolesti. Sva ta stanja doprinose pojavi pothranjenosti u osoba starije dobi.

WHO ističe da prevalencija pothranjenosti kod starijih osoba iznosi do 47,8 %. Prethodne studije su izvijestile da pothranjenost povezana sa starenjem može nastati zbog utjecaja raznih društvenih i fizioloških promjena specifičnih za tu dob, uključujući promjene okusa te sposobnosti žvakanja i gutanja.

Proteinsko-energetska pothranjenost za posljedicu može imati:

  • ubrzani gubitak mišića,
  • slabiju pokretljivost i samostalnost u svakodnevnom životu, 
  • povećanu učestalost padova i hospitalizacije te
  • veću stopu smrtnosti u starijoj populaciji.

Što su enteralni pripravci?

Enteralni napitci predstavljaju pripravke s lako dostupnim hranjivim tvarima koje mogu osigurati odgovarajuće izvore proteina i energije kod starijih osoba. Iako je nekoliko studija dokazalo specifične učinke enteralnih pripravaka na poboljšanje nutritivnog statusa starijih osoba, većina studija se usredotočila na njihovu upotrebu kod uznapredovale pothranjenosti. Iz tog razloga, cilj nedavne studije bio je istražiti učinke upotrebe enteralnih pripravaka na stanje uhranjenosti i tjelesnu izvedbu štićenika domova za starije osobe koji su bili u riziku od razvoja pothranjenosti.

Detalji novog istraživanja

U istraživanju objavljenom u časopisu Nutrients sudjelovalo je 107 sudionika, štićenika domova za starije osobe koji su bili stariji od 65 godina te izloženi riziku za razvoj pothranjenosti. Ispitanici su nasumično podijeljeni u dvije skupine. Jedna skupina dobivala je redovito informacije o prehrani od strane nutricionista (kontrolna skupina), dok je druga skupina uz redovitu edukaciju svakodnevno uzimala i dva pakiranja enteralnog napitka (intervencijska skupina). Jedno pakiranje od 125 ml sadržavalo je 203 kcal, 7,5 g proteina, 5,6 g masti, 31,8 g ugljikohidrata, 2,5 g vlakana te čitav niz vitamina i mineralnih tvari. Mjerenja sastava tijela, mišićne snage, nutritivnog statusa te biomarkera u krvi provedena su na početku istraživanja, u šestom tjednu te nakon 12 tjedana. Ispitanici su tijekom cijele studije popunjavali anketu o kvaliteti života te anketu o zdravstvenom stanju.

Nakon 12-tjedne intervencije, u skupini koja je uz nutricionističko savjetovanje primala i enteralne pripravke primijećeno je značajno povećanje tjelesne mase s prosječnim iznosom od 1,21 ± 1,83 kg. Također, u ovoj skupini uočeno je povećanje ukupnog energetskog unosa od 35 813 kcal (397,92 kcal × 90 dana). Daljnja značajna poboljšanja primijećena su za indeks tjelesne mase, bolji rezultat brzog testa za procjenu nutritivnog statusa te poboljšanje tjelesne izvedbe poput brzine hoda.

Znanstvenici su zaključili da postoji značajan potencijal upotrebe enteralnih pripravaka koji predstavljaju učinkovitu intervenciju za poboljšanje nutritivnog statusa starijih osoba koje su u riziku od pothranjenosti. Također, znanstvenici ističu važnost redovite procjene kakvoće prehrane kod štićenika domova za starije osobe kako bi se prevenirala pothranjenost starije populacije.

Izvor:

Chen, Y.-H.; Lee, C.-Y.; Chen, J.-R.; Ding, M.-Y.; Liang, F.-Q.; Yang, S.-C. Beneficial Effects of Oral Nutrition Supplements on the Nutritional Status and Physical Performance of Older Nursing Home Residents at Risk of Malnutrition. Nutrients 2023, 15, 4291. https://doi.org/10.3390/nu15194291

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]