Mikroplastika u majčinom mlijeku – koliko je opasna

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Već gotovo 20 godina znanstvenici pokazuju zabrinutost zbog potencijalnih štetnih učinaka mikroplastike. Većina dosadašnjih istraživanja bila je usmjerena na opasnosti za morske organizme, međutim, znanstvenici su sve više zabrinuti za djelovanje na ljude. S obzirom na procjenu količine mikroplastike koju čovjek prosječno unese u svoj organizam, zabrinutost je potpuno opravdana jer se radi o unosu čak 100 tisuća komadića dnevno. Gledajući na godišnjoj razini, čovjek unese masu mikroplastike u vrijednosti jedne kreditne kartice.

Nove generacije djece rađaju se s plastikom?

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Polymers po prvi je putotkrilo kako se mikroplastika nalazi čak i u majčinom mlijeku. Od 34 uzeta uzorka, u njih 26 pronađena je mikroplastika, a radi se o polietilenu, polivinil kloridu i polipropilenu veličine od 2 do 12 µg. Jedno ranije objavljeno istraživanje pokazalo je kako mikroplastika može prodrijeti čak i do posteljice. Metodom mikrospektroskopije utvrđeno je kako od šest analiziranih posteljica čak četiri sadrže mikroplastiku.

Plastična vremenska bomba?

Mikroplastika nastaje odlaganjem plastike u okoliš, pri čemu dolazi do razgradnje plastike djelovanjem atmosferskih čimbenika u kombinaciji s biološkim procesima. Mikroplastika nalazi se posvuda, a izvori su rijeke i mora, kozmetički proizvodi i hrana u koje je „procurila“ plastika iz ambalaže, pa čak i sintetička vlakna s odjeće. Danas plastiku, osim što unosimo ju putem hrane i kože, možemo čak i udisati pa se postavlja pitanje čini li plastika štetu u organizmu kao što to čini azbest. S obzirom na količinu od 400 mlijuna tona plastike koja se godišnje proizvede u svijetu, kakva će situacija biti za 20 godina i hoće li nas plastika u konačnici udaviti?

Djelovanje mikroplastike na zdravlje

Do sada nije utvrđen direktan učinak mikroplastike na zdravlje ljudi, no znanstvenici imaju nekoliko teorija o tome kako nam plastika šteti. Maleni komadi plastike koji mogu ući u tkiva i stanice, mogu predstavljati strano tijelo i raditi iritaciju u organizmu, poput azbesta koji uzrokuje upalu plućnog tkiva i uzrokuje karcinom. Plastika se može usporediti i s onečišćivačima zraka industrijskog porijekla ili iz motornih vozila koji se mogu taložiti u plućima i oštetiti respiratorni sustav. Također, veće molekule poput plastifikatora, stabilizatora i pigmenata koji se koriste u proizvodnji plastičnih predmeta u našem organizmu uzrokuju kemijsku toksičnost i primjerice, upliću se u rad hormona. Također, postoji teorija kako bi mikroplastika na sebe mogla vezati štetne tvari i poput nosača olakšavati im ulazak u naš organizam. Najviše zabrinjava nanoplastika veličine manje od 1 µm, golom oku nevidljiva, a dovoljno malena da ulazi u stanice i potencijalno utječe na funkcioniranje stanice.

Do sada su istraživanja na životinjama pokazala kako se kod miševa hranjenih velikim količinama mikroplastike razvija upala u crijevima. Nekoliko je istraživanja pokazala kako miševi izloženi mikroplastici imaju niži broj spermija i njihovi su potomci manje brojni i manje veličine u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Kako smanjiti količinu plastike u hrani?

Znanstvenici smatraju kako su trenutno razine mikroplastike i nanoplastike u okolišu preniske da bi utjecale na ljudsko zdravlje, ali je njihov broj u stalnom porastu. Jedan od načina kako smanjiti količinu mikroplastike u okolišu je reciklirati i izbjegavati korištenje jednokratnih plastičnih posuda za hranu. Toplina je glavni čimbenik koji uzrokuje „curenje“ plastike u hranu pa tako valja izbjegavati zagrijavanje hrane u plastičnim posudama, unos vruće hrane i pića iz plastičnih posuda, kuhanje vode u plastičnim kuhalima ili pak pripremu adaptiranog mlijeka za dojenčad u plastičnim bocama.

Literatura:

  • Ragusa, A.; Notarstefano, V.; Svelato, A.; Belloni, A.; Gioacchini, G.; Blondeel, C.; Zucchelli, E.; De Luca, C.; D’Avino, S.; Gulotta, A.; Carnevali, O.; Giorgini, E. Raman Microspectroscopy Detection and Characterisation of Microplastics in Human Breastmilk. Polymers 2022, 14, 2700.
  • Nur Hazimah Mohamed Nor, Merel Kooi, Noël J. Diepens, and Albert A. Koelmans. Lifetime Accumulation of Microplastic in Children and Adults. Environmental Science & Technology 2021 55 (8), 5084-5096.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Hrana

Zdravlje kože i prehrana – kako hrana utječe na vašu kožu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNa kožu, kao na najveći organ, snažno djeluje način na koji se hranimo i što unosimo u svoje tijelo. Užurbani način života često ne ostavlja dovoljno vremena za pripremu redovitih obroka, a i kvalitetne namirnice sve su skuplje i mnogima nedostižne. Visoko na rang ljestvici omiljenih obroka su slatkiši, prerađena hrana, pekarski proizvodi, alkohol, slatki […]

Trudnoća

Koje nuspojave može imati dijete ako majka u trudnoći uzima aripiprazol?

Hrana

Debljina/preuhranjenost i kardiovaskularno zdravlje – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvim osobama s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom preporučuje se uvođenje zdravih životnih navika (redovita tjelesna aktivnost uz zdrave prehrambene navike) u cilju redukcije tjelesne mase i pridruženih KV čimbenika rizika. Smanjenje tjelesne mase povećava inzulinsku osjetljivost i uravnotežuje metabolizam. Već gubitak od 10% tjelesne mase dovodi do smanjenja arterijskog tlaka i kardiometaboličkih rizičnih čimbenika. […]

Tikvice

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Dojenje

Preskakanja srca i dojenje – molim savjet

Shake

B.Fit zamjenski obrok za smanjenje prekomjerne ili održavanje poželjne tjelesne mase

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZa dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Prehrana kod karcinoma dojke i primjena vitamina D

Nutricionizam

Ako imam Chronovu bolest smijem li konzumirati ove namirnice?

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteKoenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOpćenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]