Kuhinja bez glutena

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Bolest celijakija, također poznata i kao glutenska enteropatija, je stanje kod kojeg je crijevo preosjetljivo na  prehrambeni gluten, koji uzrokuje imunološki posredovano oštećenje sluznice u genetski predodređenih osoba.

Kuhinja bez glutena

Bolest celijakija, također poznata i kao glutenska enteropatija, je stanje kod kojeg je crijevo preosjetljivo na prehrambeni gluten, koji uzrokuje imunološki posredovano oštećenje sluznice u genetski predodređenih osoba. Razvoj bolesti ovisi o genima, okolišu i njihovu međudjelovanju, što utječe na imunološki odgovor. Pojavljuje se u svakoj životnoj dobi, češće kod odraslih oba spola. Kronična je doživotna bolest, a smatra se da se javlja u 1 % populacije.
Celijakija se može pojaviti u različitim oblicima, u svakoj životnoj dobi. Simptomi bolesti variraju, od jasnih do potpuno pritajenih. Oblik bolesti ovisi o dobi bolesnika, trajanju i jačini bolesti te znacima oštećenja drugih organa. I granica osjetljivosti na gluten i vanjski pokazatelji štetnosti variraju od  osobe do osobe. Otkrivanje pritajenih ili netipičnih formi tegoba celijakije je danas sve češće u kasnijoj životnoj dobi.

Temelji bezglutenske dijete

Jedina sigurna terapija kod celijakije je stroga bezglutenska prehrana. Proteini glutena, u pšenici to je glijadin, u ječmu hordein, u raži sekalin, a u zobi avenin, imaju kompleksna kemijska svojstva: odgovorni su za kohezivnost, viskoznost i elastičnost tijesta. Također, vezuju masnoću i vodu, emulgiraju, stabiliziraju i izvrstan su nositelj aroma i začina. Svu hranu i lijekove koji sadrže gluten ili su porijeklom iz pšenice, raži i ječma te njihovih derivata treba u potpunosti eliminirati iz prehrane oboljelih od celijakije jer i najmanje količine glutena mogu biti štetne za oboljele.
Uklanjanje glutena rezultirat će simptomatskom, serološkom i histološkom remisijom kod većine pacijenata. Istraživanja pokazuju da se u 70% pacijenata unutar dva tjedna od početka bezglutenske dijete bilježi poboljšanje simptoma, a razine protutijela mogu se normalizirati tijekom 6-12 mjeseci od početka dijete dok je za kompletnu histološku remisiju potrebno i do 2 godine.
Potrebno je naglasiti da bezglutenska dijeta nije nimalo štetna za organizam, a gluten kao protein nije esencijalan i aminokiseline koje ga sačinjavaju su zamjenjive brojnim drugim prehrambenim izvorima. 
Jedna od većih prepreka provođenju bezglutenske prehrane je neadekvatno deklariranje glutena u prehrambenim proizvodima. Naime, oboljeli od celijakije često ne mogu biti sigurni konzumiraju li gluten ili ne budući da proizvođači nisu nužni navesti na deklaraciji sadrži li proizvod gluten ili ne. Problem nedeklariranja glutena utoliko je veći što gluten može biti prisutan u prehrambenim proizvodima kao temeljni sastojak ili dodan kao derivat ukoliko se hrana procesira. Skriveni izvori glutena uključuju aditive, konzervanse i različite stabilizatore koji se nalaze u procesiranoj hrani, lijekovima i sredstvima za održavanje higijene usta. Poznato je da je gluten vrlo koristan emulgator i stabilizator koji se često primjenjuje u prehrambenoj industriji. Hidrolizirani biljni proteini mogu biti porijeklom iz pšenice, soje, kukuruza ili mješavine spomenutih žitarica. “Škrob” je pojam koji se često nalazi na listama sastojaka. Nažalost, vrlo je rijetko zapisano koja je vrsta škroba upotrijebljena. Može se raditi o pšeničnom škrobu koji sadrži gluten, ali i o bezglutenskom škrobu riže, kukuruza ili krumpira.
Značajan problem s kojim se oboljeli od celijakije susreću je i kontaminacija bezglutenskih namirnica glutenom iz namirnica koje ga sadrže. Primjerice, prilikom priprave kukuruznog kruha često dolazi do kontaminacije pšeničnim ili raženim brašnom, a poznato je da su i male količine glutena problematične za oboljele. Rezultati kliničkih istraživanja pokazali su da oboljeli podnose 10 -30 mg glutena dnevno, dok unos 50 mg ima štetan učinak za većinu oboljelih.
Ono što terapiju bezglutenskom prehranom čini posebno teškom je činjenica da terapija traje cijeli život i da prilikom njenog provođenja bolesnik treba biti bezuvjetno dosljedan. Naime, osobe koje često započinju i iznova krše dijetu mogu razviti oblik bolesti koji ne reagira na dijetu.

Praktični savjeti za pripremu bezglutenskih obroka u kuhinji

  • Prilikom primjene žitarica i različitih vrsta brašna birajte proizvode s oznakom prekriženog klasa, budući da prirodno bezglutenske žitarice i posebno brašna mogu biti kontaminirane glutenom
  • Strogo odvojite proizvodekoji sadrže gluten od onih koji ga ne sadrže i odredite posebno skladište u kojemu čuvate hranu bez glutena.
  • Pekače za kruh, tostere i slične aparate koristite za pripremu isključivo kruha bez glutena, a isto vrijedi i za košarice za kruh te mjesta na kojima se čuva kruh.
  • Jela bez glutena nemojte dodirivati rukama na kojima se nalaze ostaci brašna ili kuhinjskim uređajima koji su bili u kontaktu s jelima koja sadrže gluten.
  • Jela bez glutena postavljajte isključivo na čiste površine(radne ploče, lim za pečenje itd.), a radne ploče i kuhinjskeuređaje (kuhača, sito i sl.) temeljito očistite prije kuhanja ili pečenja. Najbolje je površine oprati u detrdžentu i potom prebrisati alkoholom.
  • Za površine koje su možda kontaminirane upotrebljavajte papir za pečenje ili aluminijsku foliju kao podlogu.
  • Ako upotrebljavate mlinac za žitarice, pazite da ga upotrebljavate samo za žitarice bez glutena.
  • Drveni pribor treba upotrebljavati samo za pripremu hrane bez glutena jer se u urezima mogu nalaziti ostaci brašna.
  • Nemojte upotrebljavati ulje ili vodu koje ste prethodno upotrijebili za prženje ili kuhanje paniranih jela koja sadrže gluten.
  • Idealan pristup u pripremi bezglutenskih jela je odvojena kuhinja ili prostorija u kojoj se priprema isključivo bezglutenska hrana.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Koilociti shutterstock_1358151035

Preinvazivne promjene rodnice

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteTo su promjene pločastog epitela rodnice (vagine) povezane s infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Takva infekcija može zahvatiti sve organe anogenitalne regije, a glavne odlike takvih intraepitelnih promjena su multifokalnost i multicentričnost. Razlikujemo: VAIN (vaginalna intraepitelna neoplazija), CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija) i VIN (vulvarna intraepitelna neoplazija). Uglavnom se ne pojavljuju izolirano. VAIN (vaginalna intraepitelna neoplazija) […]

Oštećenje ulnarnog živca shutterstock_2522555109

Kako liječiti oštećenje ulnarnog živca?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOštećenje ulnarnog živca jedan je od najčešćih poremećaja kompresije živaca gornjih udova, odmah iza sindroma karpalnog tunela. Studije iz različitih zemalja sugeriraju da uklještenje ulnarnog živca u laktu (sindrom kubitalnog tunela) pogađa otprilike 20–30 ljudi na 100 000 stanovnika godišnje. Kada se uključe blagi i nedijagnosticirani slučajevi, stvarni je broj vjerojatno veći, jer mnogi ljudi […]

Koža

Što može biti crveni, svrbeći pečat na leđima koji se pojavio prije desetak dana?

Oštećenje ulnarnog živca shutterstock_2201562349

Kako nastaje oštećenja ulnarnog živca?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOštećenje ulnarnog živca često je stanje koje može značajno utjecati na svakodnevne aktivnosti poput pisanja, tipkanja, hvatanja predmeta, pa čak i jednostavnih pokreta rukom. Mnogi ljudi problem prvo primjećuju kao utrnulost ili trnce u malom prstu i prstenjaku, ponekad praćene slabošću ili boli u šaci ili ruci. Budući da se ovi simptomi mogu pojavljivati postupno […]

Bol

Bol u donjem dijelu leđa nakon ozljede na treningu – je li to opasno?

Bordetella pertussis shutterstock_1849898254

Hripavac

Vrijeme čitanja članka: < 1 minutaHripavac (pertusis) je zarazna bakterijska bolest dišnog sustava uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis. Iako se nekad smatrala bolešću prošlosti, posljednjih godina bilježi se porast oboljelih, osobito među dojenčadi i odraslima s oslabljenom zaštitom. Hripavac se prenosi kapljičnim putem, kašljanjem i bliskim kontaktom. Izuzetno je zarazan – jedna oboljela osoba može zaraziti većinu necijepljenih kontakata. Bolest prolazi […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]