Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja „oprostiti“, u nutritivnom smislu, uz visok udio šećera i dodatak konzervansa sulfita.

Što uzrokuje upalu u organizmu?

Upala u organizmu predstavlja ključni dio imuniteta i obrane od stranih tijela. Upala se dijeli na akutnu i kroničnu. Akutna upala predstavlja primjerice stanje kada se porežemo i kada tijelo proizvodi upalne stanice kako bi došlo do zacjeljivanja  rane. Kod stanja kronične upale tijelo nastavlja proizvoditi upalne stanice i kada neposredna opasnost za organizam ne postoji, primjerice kod autoimunih bolesti. Također, kroničnoj upali u organizmu doprinosi stres, prekomjerni unos alkohola, pretilost, dim cigareta i onečišćenje zraka. Upalni proces predstavlja glavni čimbenik rizika za razvoj brojnih kroničnih bolesti povezanih sa starenjem, uključujući kardiovaskularne bolesti, šećernu bolest, reumatoidni artritis i osteoporozu. Kronično upalno stanje, popraćeno starenjem može rezultirati oštećenjem tkiva, izazivanjem oksidativnog stresa te pridonijeti razvoju spomenutih kroničnih bolesti.

Nizak estrogen „krivac“ za upalu i slabe kosti kod žena

Istraživanja pokazuju da niske razine ženskog spolnog hormona estrogena tijekom menopauze povećavaju razinu cirkulirajućih upalnih stanica (citokina) povezanih s razvojem bolesti kod žena u postmenopauzi. Naime, estrogen je važan hormonski regulator proupalnih citokina (poput IL-1β, IL-6 i TNF-α), koji imaju ključnu ulogu u gubitku koštane mase u postmenopauzi. Estrogen inhibira proizvodnju proupalnih citokina unutar koštanog tkiva te pridonosi uravnoteženom procesu koštane pregradnje odnosno zdravlju kostiju. Međutim, nedostatak estrogena, karakterističan za razdoblje menopauze, remeti spomenutu ravnotežu, dovodeći do povećanog izlučivanja proupalnih citokina i ubrzanog gubitka koštane mase.

Istraživanje sa suhim šljivama

Epidemiološke studije podupiru ulogu unosa voća i povrća u sprječavanju gubitka koštane mase kod žena u postmenopauzi. Suhe šljive opsežno su proučavane kao funkcionalna hrana za poboljšanje zdravlja kostiju budući da obiluju nizom bioaktivnih spojeva, uključujući vitamine, minerale i fenolne spojeve. Studije provedene na životinjama ukazuju da suhe šljive i njihovi polifenolni spojevi poboljšavaju zdravlje kostiju putem protuupalnih i antioksidativnih mehanizama.

Novo istraživanje bavilo se proučavanjem utjecaja uzimanja suhih šljiva na zdravlje tijekom čak godine dana, a mjerili su se pokazatelji imunosnog, upalnog i oksidativnog  stresa kod žena u postmenopauzi. Studija je uključila 235 žena u postmenopauzi, dobi 55 do 75 godina, nasumično raspoređenih u tri skupine. Prva je skupina unosila 50 grama suhih šljiva/dan, druga skupina unosila je 100 grama suhih šljiva/ dan, a treća skupina je bila kontrolna skupina. Na početku te nakon 12 mjeseci intervencije, prikupljeni su uzorci krvi za mjerenje razine serumskog C-reaktivnog proteina (CRP-a), serumskog ukupnog antioksidativnog kapaciteta (TAC), 8-izoprostana u plazmi, proupalnih citokina te udjela i aktivacije cirkulirajućih monocita.

Uočeno je da konzumacija suhih šljiva nije promijenila koncentracije CRP-a, TAC, 8-izoprostana u plazmi i proupalnih citokina. Međutim, uočeno je značajno smanjenje udjela cirkulirajućih monocita u skupini koja je uzimala 100 grama suhih šljiva/dan u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Zaključak

Znanstvenici smatraju da su za protuupalno djelovanje suhih šljiva zaslužni bioaktivni spojevi  kojih u ovoj namirnici ima u izobilju, a sudeći prema dobivenim rezultatima ovog istraživanja, suhe šljive   u prehrani promiču zdravlje i smanjuju rizik od kroničnih bolesti, konkretno rizik od osteoporoze.

Literatura:

Janhavi J. Damani, Ester S. Oh, Mary Jane De Souza, Nicole CA. Strock, Nancy I. Williams, Cindy H. Nakatsu, Hang Lee, Connie Weaver, Connie J. Rogers, Prune Consumption Attenuates Proinflammatory Cytokine Secretion and Alters Monocyte Activation in Postmenopausal Women: Secondary Outcome Analysis of a 12-Mo Randomized Controlled Trial: The Prune Study, The Journal of Nutrition, 2023.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Oralni kontraceptivi

Povezanost oralnih kontraceptiva s pojavom depresije

Vrijeme čitanja članka: < 1 minutaNovija istraživanja pokazuju kako je korištenje oralnih kontraceptiva povezano s povišenim rizikom za razvoj depresije, posebice unutar prve 2 godine nakon njihovog uvođenja. Također, uporaba kontraceptiva u adolescenciji bilo je povezano s i rizikom za depresiju kasnije tijekom života. Neki istraživači smatraju kako ova istraživanja imaju određene propuste u metodologiji pa ga ne drže dovoljno […]

Trudnoća

Ako nemam menstruaciju više od 4 godine, mogu li ostati trudna?

Perimenopauza

Kolposkopija u menopauzi

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteProcjenjujući kolposkopske nalaze u menopauzi moramo imati u vidu dvije osobine vezane za to doba. Što se događa u menopauzi? Dolazi do prestanaka lučenja jajničkih hormona. Taj događaj ima veliki utjecaj na genitalni trakt žene. Epitel vrata maternice je atrofičan, osjetljiv i stanjen. Skvamokolumna granica (zona dodira dva epitela s vanjske i unutrašnje strane vrata […]

psiha

Izazovi menopauze i psihičko zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDobro je odmah na početku podsjetiti se da menopauza nije bolest. To je normalan i prirodan događaj koji se definira kao posljednja menstruacija, odnosno potvrđuje se nakon što žena propusti menstruaciju 12 uzastopnih mjeseci. Najčešće se javlja u periodu između 45 i 55 godina starosti, prosječno u 51. godini. Termin perimenopauza odnosi se na fazu […]

Trudnoća

Ukoliko sam u menopauzi i bez menstruacije već 4 godine – smijem li imati spolne odnose bez zaštite i straha da ne ostanem trudna?

Perimenopauza

Minerali i tijelo žene

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteMinerali su esencijalni mikronutrijenti i za uredno funkcioniranje i zdravlje ženskog organizma potrebni su u malim količinama.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteKoenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Prehrana kod karcinoma dojke i primjena vitamina D

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOpćenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]