Intolerancija na salicilate

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Povećana osjetljivost i intoleracije na pojedine namirnice sve su češći problemi s kojim se susreće sve veći broj ljudi. Jedna od takvih netipičnih intolerancija je ona na salicilate.

Povećana osjetljivost i intoleracije na pojedine namirnice sve su češći problemi s kojim se susreće sve veći broj ljudi. Za razliku od relativno čestih intolerancija poput onih na laktozu ili gluten, manje učestale intolerancije teško se dijagnosticiraju što može predstavljati problem za oboljele. Jedna od takvih netipičnih intolerancija je ona na salicilate.

Što su salicilati?

Salicilati su prirodni metaboliti koje biljka proizvodi kao odgovor na različite podražaje iz okoliša. Između ostalog, biljka se otpuštanjem ovih spojeva štiti od insekata i različitih oboljenja. Prirodno su prisutni u širokom spektru namirnica koje se svakodnevno koriste, kao što su voće, povrće, kava, različiti čajevi, začini i med. Također, salicilati se i sintetski proizvode te se dodaju različitim lijekovima (npr. aspirin), pastama za zube te konzervansima za očuvanje trajnosti hrane. Najprije su identificirani u kori vrbe i bobicama mirte, a upotreba prepatata sa salicilatima poznata je još od trećeg tisućljeća prije Krista.

Uzroci preosjetljivosti na salicilate

Svaki pojedinac drugačije reagira na konzumaciju povećane količine salicilata, no većina ljudi bez ikakvih simptoma može konzumirati uobičajenu količinu salicilata prisutnih u hrani, te popiti aspirin u slučaju glavobolje.

Međutim, pojedinci koji su preosjetljivi na povećanu količinu salicilata mogu imati različite nuspojave nakon konzumacije hrane ili proizvoda koji sadrže i male količine ovog spoja. Naime, oni imaju smanjenu mogućnost pravilnog metaboliziranja i izlučivanja salicilata.

Smatra se kako hiperosjetljivost na salicilate može biti uzrokovana povećanom produkcijom leukotriena, odnosno upalnih medijatora koji se povezuju s različitim stanjima uključujući astmu, reumatoidni artritis te upalne bolesti crijeva. Povećanje produkcije leukotriena uzrokovano je inhibicijom jednog enzima koji sudjeluje u produkciji leukotriena, što dovodi do njihovog nakupljanja te se javljaju simptomi osjetljivosti na povećanje koncentracije salicilata u organizmu.

Simptomi preosjetljivosti na salicilate

Dok povećana konzumacija kod nekih ljudi može uzrokovati različite zdravstvene probleme, većina ljudi ne osjeća negativne nuspojave konzumacije uobičajene razine salicilata prisutnih u hrani. Nekolicina ljudi, nažalost vrlo je osjetljiva i na minimalne količine salicilata prisutnih u namirnici. Povećanje količine salicilata najčešće se manifestira na dišnom sustavu, no može zahvatiti i probavni sustav te kožu. Simptomi intolerancije ili povećane osjetljivosti na salicilate uključuju:

  • Začepljen nos
  • Upalu sinusa
  • Astmu
  • Nadutost, bolni grčevi ili druge probavne smetnje
  • Osip

S obzirom da se salicilati nalaze u velikom broju namirnica, potpuno izbacivanje salicilata iz prehrane gotovo je nemoguće. Osobama koje su izuzetno osjetljive na prisutnost salicilata u hrani preporučuje se izbjegavanje namirnica koje sadrže izuzetno visoki udio salicilata kao što su različiti sušeni začini, kava te sušeno voće, isto kao određena kozmetika kao što su proizvodi za njegu usne šupljine ili lijekovi koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu.  Isto tako, salicilati se apsorbiraju putem kože stoga se ljudima preosjetljivima na prisutnost salicilata preporučuje izbjegavanje kozmetike koja ih sadrži.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Nutricionizam

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?