Problem sa želudcem
Poštovani,
Imam 25 godina. Anemična sam otprilike od svoje dvanaeste godine. U 19. godini u sklopu medicinske obrade zbog anemije radila sam i gastroskopiju gdje mi je otkriven gastritis što me je iznenadilo jer nisam trpila nikakve bolove u predjelu želudca. U zadnje četiri godine imam kroničnu vaginalnu kandidijazu, a u posljednje dvije godine velike probleme s probavljanjem hrane, imam osjećaj da mi hrana poslije obroka satima stoji u želudcu, da se ništa ne probavlja, početkom ove godine radila sam gastroskopiju gdje mi je rečeno da mi je želudac kukaste forme i da se kiselina vraća visoko u jednjak. Propisan mi je controloc, no ja ne vjerujem da je moj problem višak kiseline. Opisala sam dosta simptoma jer mislim da su možda povezani. Možete li me uputiti u kojem smjeru da idem što se tiče pretraga kojima bih dobila konačnu dijagnozu?
Unaprijed hvala na svakom savjetu,
Srdačan pozdrav.
13.7.2020
Odgovara
Irena Matić-Trputec dr.med.Poštovani,
Vaši su problemi vjerojatno u najvećoj mjeri ipak povezani s probavom. U kojoj mjeri je oblik želuca uzrok smetnjama probave i kako tome možete doskočiti, posavjetujte se sa iskusnim gastroenterologom kirurške struke. Anemija može u određenoj mjeri biti posljedica gastritisa, ali svakako treba voditi računa o izboru namirnica i dobro bi bilo da vodite dnevnik prehrane i utvrdite koje vam namirnice eventualno više, a koje manje odgovaraju. Neliječena anemija može uzrokovati smetnje u radu drugih organskih sustava, pojačati osjećaj umora, nedostatka zraka, pa i smetnje rada srca. Kod probavnih tegoba, malo je vjerojatno da ćete odgovarajućom prehranom riješiti anemiju, ali ako ona zaista postoji, potražite savjet vašeg liječnika o tome koji od preparata bi za vas bio dobar izbor da poboljšate krvnu sliku. Jedan od dodatnih putova dijagnostičke obrade, moglo bi biti testiranje na toleranciju određenih namirnica te ukoliko postoji smanjenja tolerancija ili čak intolerancija na neke namirnice, izbjegavanje istih moglo bi znatno poboljšati vaše stanje. Određeni stupanj alegijske reakcije na neke namirnice može uzrokovati upalu različitog stupnja i posljedično oštećenje probavne sluznice. Svako dobro!
Vaše pitanje je odgovoreno.