Hrana koja čuva preplanuli ten

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Svojim zrakama sunce ima moć “proljepšati” našu boju tena. Idealno bi bilo kada bi taj osjećaj i lijepa boja tena potrajali malo dulje, a u tome nam može pomoći i hrana.

Sunce ima moć obojiti nas u čokoladno egzotičnu boju koja na nas djeluje kao jedinstveni stimulans koji „proljepšava“. Idealno bi bilo kada bi taj osjećaj i lijepa boja tena potrajali malo dulje, a u tome nam može pomoći i hrana.

Dovoljno tekućine je pravilo broj jedan!

Preplanula boja tena je površinska pigmentacija kože koja se neminovno svakodnevno ljušti. Suha koža se ljušti brže od kože koja je dobro hidratizirana stoga je najvažnije pravilo očuvanja prirodnog i sjajnog ljetnog tena upravo intenzivna hidratacija. Svakodnevnim unosom minimalno 1,5– 2 litre vode dnevno koža neće postati žedna, a boja neće tako brzo izblijediti.  Osim vode, koža će biti zahvalna ukoliko se posegne za nezaslađenim biljnim čajevima, a tu prednost ima zeleni i bijeli čaj. Ovi čarobni napitci ističu se sadržajem antioksidansa  koji pružaju zaštitni učinak na stanice kože.

Snaga ljetnog voća i povrća

Dobro je poznato da pravovremeno uzimanje karotenoida, najčešće putem dodataka prehrani, priprema kožu za izlaganje suncu. Tu prvenstvo ima beta-karoten te u zadnje vrijeme sve popularniji astaksantin. No, manji broj ljudi zna da nam ovi moćni pigmenti mogu pomoći i da dulje zadržimo preplanuli ten  U tom kontekstu, prednost na jelovniku bi trebale imati namirnice narančaste boje: mrkva, marelica, dinja, breskva.  Tijelo možemo obogatiti karotenoidima i konzumacijom  zelenog povrća i  to špinata, kelja i kupusa. Za očuvanje zlatnog tena nemojte zaboraviti ni na rajčicu, papriku i lubenicu.
Preplanuli ten „voli“ i škampe, rakove i losos. Ove lagane i nutritivno vrijedne namirnice svoju boju duguju astaksantinu, crvenom pigmentu čija je antioksidativna aktivnost dokazana  brojnim studijama.  Astaksantin  igra važnu ulogu u zaštiti tkiva od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem stoga su namirnice bogate njima poželjan dio tanjura prije, tijekom i nakon izlaganja suncu.

Vitamin E za svilenu kožu

Sunce nam je tijekom godišnjeg odmora podarilo lijepu boju, a u kombinaciji s morem dalo je koži i prekrasnu glatkoću i mekoću. Kako bi produljili osjećaj svilenkaste kože možemo se poslužiti i trikom pod nazivom vitamin E.  Ovaj „vitamin ljepote“ štiti stanice od oksidativnog stresa te se vjeruje da održava kožu dulje vremena glatkom. Vitamina E nalazimo u bademima i sjemenkama suncokreta te u maslinovom ulju koje, osim učestale vanjske primjene za kožu, ima i onu važniju unutrašnju primjenu, a to je unos prehranom. Kada prehrana sadrži dovoljno namirnica bogatih vitaminom E, on putuje do membrana kožnih stanica i ondje očituje svoje zaštitno i uljepšavajuće djelovanje.

Zanimljivost: Koža voli voće i povrće

Da hrana zaista može utjecati na boju kože pokazuje i istraživanje objavljeno u časopisu The Journal Evolution and Human Behavior. U njemu je skupina istraživača iz Velike Britanije okupila dobrovoljce i podvrgnula ih režimu prehrane koji podrazumijeva unos najmanje 5 vrsta voća i povrća dnevno tijekom perioda od mjesec dana. Znanstvenici su fotografirali sudionike na početku i na kraju istraživanja. Fotografije „prije“ i „poslije“ dane su prolaznicima na ulici na ocjenjivanje. Fotografije „poslije“  su dosljedno ocjenjivane višim ocjenama, što pokazuje kako voće i povrće zaista daje koži zlatnu put koja ju čini privlačnom pa čak i bez izlaganja suncu.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Arterijska hipertenzija

Zatajivanje srca i arterijska hipertenzija – 1.dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU razvijenim zemljama od 1 do 3 % odraslih osoba boluje od zatajivanja srca. S dobi raste učestalost obolijevanja od srčanog zatajenja – čak 10 % osoba starijih od 70 godina boluje od ove bolesti. U tim zemljama bilježi se sve veća prevalencija arterijske hipertenzije, na što značajno utječe i rast udjela starije populacije. Arterijska […]

Sinusi

Što može uzrokovati pritisak u glavi, curenje iz sinusa i nelagodu nakon kofeina?

Proljev

Toplina i probava: Koliko je važna hidratacija za zdrav crijevni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUtjecaj ljeta na probavni sustavVisoke temperature, pojačano znojenje, više fizičke aktivnosti i promjene u prehrani tijekom ljeta mogu značajno utjecati na rad našeg probavnog sustava. Mnogi ljudi primjećuju tegobe poput zatvora, nadutosti ili usporene probave upravo u toplijim mjesecima, a jedan od ključnih, ali često zanemarenih razloga jest nedovoljan unos tekućine. Probava ne ovisi samo […]

Antibiotici

Antibiotici

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteAntibiotici su lijekovi koji se koriste za liječenje bakterijskih infekcija. Djeluju tako da uništavaju bakterije ili sprječavaju njihovo razmnožavanje. Ne djeluju protiv virusa (npr. gripe ili prehlade). Antibiotici se koriste u liječenju:• Infekcija dišnog sustava (npr. streptokokna angina, upala pluća)• Mokraćnih infekcija• Kožnih i mekih tkiva• Teških sistemskih infekcija (npr. sepsa) Pravilna primjena antibiotika:• Smanjuje […]

Angina

Streptokokna angina kod djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteStreptokokna angina, poznata i kao gnojna angina, česta je bakterijska infekcija ždrijela kod djece, uzrokovana najčešće bakterijom Streptococcus pyogenes (β-hemolitički streptokok grupe A). Pravilna dijagnostika i liječenje ključni su za sprječavanje komplikacija poput reumatske groznice i glomerulonefritisa. Streptokokna angina čini 20–30 % slučajeva faringitisa u dječjoj dobi, osobito u dobi od 5 do 15 godina. […]

Nesanica

Gdje se mogu uključiti u kognitivno-bihevioralnu terapiju za nesanicu?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]